• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №14(128) | 20.09.2023 р.

Сто двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №14(128) | 20.09.2023 р.
Це – чотирнадцятий з початку року (сто двадцять восьмий загалом та двадцять девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зʼясуємо, чи потрібні ТТН у разі повернення товару за час перебування на спецгрупі;
  • нагадаємо нюанси нарахування податкової амортизації ОЗ за період перебування платника на спецгрупі ЄП;
  • зупинимося на нюансах заповнення додатка ПП до декларації з прибутку;
  • розповімо, чи подається додаток АМ до декларації з прибутку у разі незастосування податкових різниць;
  • підкреслимо, що Нацбанк підтримує підвищення податків на прибуток для банків.
Гарного вам читання!
 

Нюанси нарахування податкової амортизації ОЗ за період перебування платника на спецгрупі ЄП

Для цілей розрахунку «податкової» амортизації платники податку на прибуток після переходу через скасування спецгрупи ЄП враховують суму залишкової вартості основних засобів та нематеріальних активів, які були введені в експлуатацію до переходу на сплату єдиного податку та під час сплати такого єдиного податку. Вона визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої податкової амортизації, у тому числі під час перебування на сплаті єдиного податку. Про це ми писали тут.

Нюанси заповнення додатка ПП до декларації з прибутку

У додатку ПП відображаються відомості щодо:
  • коду пільги та найменування пільги за кожним видом податкових пільг з податку на прибуток підприємств згідно з довідником пільг, затвердженим ДПС;
  • суми податку, не сплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги (вивільнені від оподаткування кошти);
  • строку користування податковою пільгою у звітному періоді;
  • суми податкової пільги, що використана за цільовим призначенням;
  • суми податкової пільги, що використана не за цільовим призначенням;
  • суми податкової пільги, що залишилася невикористаною на кінець звітного періоду.
При цьому у графі 6 додатка ПП зазначається обсяг пільг відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг. Зазначені пільги у Довідниках вказані з ознакою цільового призначення у графі 8 – «1» («0» – немає цільового призначення). 
 

Чи подається додаток АМ до декларації з прибутку у разі незастосування податкових різниць?

Харківські податківці підкреслили, що платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний період не перевищує 40 млн грн, може прийняти рішення про незастосування податкових різниць, у тому числі на різниці, які виникають при розрахунку амортизації основних засобів та нематеріальних активів відповідно до положень п. 138.3 ПКУ.
У такому випадку додаток АМ до декларації з прибутку не подається.
 

Нацбанк підтримує підвищення податків на прибуток для банків

Національний банк підтримує ініціативу підвищення податків на прибуток для банків у вигляді підвищення відсоткової ставки податку на прибуток. Про це під час пресбрифінгу розповів голова НБУ Андрій Пишний.
«В Україні запровадження додаткового прибутку на доходи банків може бути виправдане тимчасовим кроком з огляду на умови війни. Ми бачимо наразі підстави і фінансові, і юридичні, і якщо хочете з точки зору соціальної справедливості підтримати цю ініціативу», – зазначив він.
Очільник регулятора зазначив, що центробанк наразі готовий запропонувати дискусію щодо того, що саме повинно бути об’єктом оподаткування.
 

Чи потрібні ТТН у разі повернення товару за час перебування на спецгрупі?

Не вимагається підтвердження ТТН операцій з перевезення товарів/необоротних активів, придбаних покупцем під час використання спецгрупи ЄП у зв’язку з поверненням таких раніше поставлених товарів/необоротних активів у власність постачальника.
Також ТТН не потрібна у випадках постачання на користь того самого покупця, якщо такі операції з перевезення здійснені у період з 01 серпня 2023 по 31 жовтня 2023 року включно. Про це ми писали тут.
 

 
Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.
 
Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»