• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №16(130) | 26.10.2023 р.

Сто тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №16(130) | 26.10.2023 р.
Це – шістнадцятий з початку року (сто тридцятий загалом та тридцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
 
  • дізнаємося, чи передбачено штраф за незаповнення або неправильне заповнення поля «Додатки на __ арк.» в декларації з прибутку;
  • визначимося, як переноситься показник фінрезультату з бухгалтерської до податкової звітності;
  • проінформуємо, що прийнято у І читанні законопроєкт щодо додаткового оподаткування прибутків банків;
  • зʼясуємо, чи можна використати збитки за час до переходу на спецгрупу після повернення на загальну систему;
  • розповімо, як нарахувати податкову амортизацію ОЗ та НА у разі уцінки/дооцінки.
Гарного вам читання!

 

Додаткове оподаткування прибутків банків: прийнято у І читанні закон

19 жовтня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №9596-д про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ щодо особливостей оподаткування банків. 
Законопроєктом шляхом внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ передбачається запровадження для банків підвищеної ставки податку на прибуток підприємств – 36% за результатами податкових (звітних) періодів, починаючи з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2025 року.
При цьому банки не матимуть права зменшувати фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника минулих податкових (звітних) років. 
Сума такого від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, у тому числі, отриманого з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2025 року, зменшуватиме фінансовий результат до оподаткування майбутніх податкових (звітних) періодів, починаючи з 1 січня 2026 року.

 

Чи буде штраф за незаповнення (неправильне заповнення) поля «Додатки на __ арк.» у декларації з прибутку?

Харківські податківці підкреслили, що  обов’язковим реквізитом при заповненні декларації з податку на прибуток є інформація про додатки, що додаються до неї та є її невід’ємною частиною. При цьому у полі «Наявність додатків» Декларації проставляється позначка «+».
У разі подання додатків до Декларації заповнюється поле «Додатки на __ арк.», в якому при заповненні Декларації в електронному вигляді зазначається сумарна кількість візуально відокремлених сторінок додатків до Декларації, інформація про які міститься у полі «Наявність додатків» Декларації.
Тож заповнення поля «Додатки на __ арк.» Декларації носить інформаційний характер. Тому відповідальність за його незаповнення або неправильне заповнення не передбачена.

 

Збитки ЮО до спецгрупи: чи можна використати після повернення на загальну систему?

Платник податку на прибуток, який повернувся зі спрощеної системи, сплачує податок на прибуток на підставі Декларації за річний період. А він, своєю чергою, починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.
Тож об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається на підставі фінансового результату, відображеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до П(С)БО та МСФЗ за такий звітний період. 
Тому такий платник податку на прибуток, який повернувся зі спецгрупи ЄП, не має права зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування, що обліковувалася у нього в Декларації до переходу на спецгрупи ЄП. Про це ми писали тут.

 

Як нарахувати податкову амортизацію ОЗ та НА у разі уцінки/дооцінки?

Підпунктом 138.3.1 ПКУ встановлено, що для розрахунку податкової амортизації визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.
Отже, результати переоцінки (уцінки, дооцінки) основних засобів і нематеріальних активів, яка проведена відповідно до П(С)БО або МСФЗ ,не враховуються при нарахуванні амортизації необоротних активів згідно зі ст. 138 ПКУ та відповідно при розрахунку податку на прибуток. Про це ми нагадували ось тут.

 

Як переноситься показник фінрезультату з бухгалтерської до податкової звітності?

Харківські податківці зазначили, що для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.
За Законом про бухоблік фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.
А підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. 
Тож все спирається на правильність складання та відображення в обліку первинки. 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»