• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №18(132) | 01.12.2023 р.

Сто тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №18(132) | 01.12.2023 р.
Це – вісімнадцятий з початку року (сто тридцять другий загалом та тридцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • підкреслимо, що ДПСУ скасує порядок переходу платників податку на прибуток до подання спрощеної податкової декларації;
  • зауважимо, що ВРУ підтримала додаткове оподаткування прибутків банків;
  • зʼясуємо, як новим резидентам Дія Сіті розрахувати частку вартості майна, придбаного у «єдинника»;
  • дізнаємося, як зазначати КВЕДи у декларації з податку на прибуток;
  • визначимося, чи коригувати фінрезультат на суму неустойок при порушенні правил госпдіяльності.
Гарного вам читання!
 

Як новим резидентам Дія Сіті розрахувати частку вартості майна, придбаного у «єдинника»?

Резиденти Дія Сіті – платники податку на особливих умовах, які будуть зареєстровані протягом 2024 року (новостворені), у цьому календарному році розрахунок частки вартості майна (робіт, послуг), придбаного (придбаних) у платників єдиного податку, проводять на підставі показників Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за поточний річний звітний період. Про це ми писали тут.

ДПСУ скасує порядок переходу платників податку на прибуток до подання спрощеної податкової декларації

27 листопада на вебпорталі ДПСУ розміщено проєкт постанови КМУ «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. №592» (завантажити).
Його розроблено  у зв’язку зі закінченням терміну дії норми тимчасового характеру, визначеної пунктом 44 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. 
Нагадаємо, що за нею на період до 31 грудня 2021 року застосовувалася ставка нуль відсотків для платників податку на прибуток, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не перевищує трьох мільйонів гривень та розмір нарахованої за кожен місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) кожному із працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим як дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із критеріїв, зазначеному в цьому пункті.

Додаткове оподаткування прибутків банків: прийнято Закон в цілому

21 листопада ВРУ підтримала законопроєкт №9656-д у ІІ читанні та в цілому. Ним шляхом внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що:
  • оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%;
     
  • починаючи з 2024 року базова ставка податку на прибуток для банків становитиме 25%.

Як зазначати КВЕДи у декларації з податку на прибуток?

Київські податківці з метою недопущення викривлення показників податкової ефективності надали інформацію щодо правильності зазначення платниками кодів видів економічної діяльності (КВЕД) у податковій звітності з податку на прибуток відповідно до чинного Національного класифікатора України.
Інформація щодо правильності зазначення платниками кодів видів економічної діяльності (КВЕД) у додатках:

Чи коригувати фінрезультат на суму неустойок при порушенні правил госпдіяльності?

Платник податку на прибуток при застосуванні податкових різниць повинен збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди), нарахованих відповідно до цивільного законодавства та ЦПД. Тож ці витрати не будуть зменшувати обʼєкт оподаткування податком на прибуток.
Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»