• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №05(138) | 04.04.2024 р.

Сто тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №05(138) | 04.04.2024 р.
Це – п’ятий з початку року (сто тридцять восьмий загалом та тридцять девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • визначимося, чи застосовується штраф при самостійному виправленні помилок в декларації з податку на прибуток у 2024 році;
  • підкреслимо, що дані для сплати податку на прибуток можна дізнатися через Е-кабінет;
  • повідомимо, що декларація з податку на прибуток знову змінилася;
  • дізнаємося, чи включаються витрати на придбання ПЗ до рядка 22.3.5 додатка Дія до декларації;
  • наведемо правила дисконтування довгострокової заборгованості під час війни.
Гарного вам читання!
 

Дисконтування довгострокової заборгованості під час війни: проводити чи ні?

За загальним правилом підприємства, які ведуть облік за НП(С)БО, зобов’язані дисконтувати довгострокову дебіторську та кредиторську заборгованість.
Податківці у підкатегорії 102.12 ЗІР підкреслили, що під час воєнного стану особливостей дисконтування поворотної фінансової допомоги не передбачено.
Саме тому поворотна фінансова допомога, отримана під час дії воєнного стану, зокрема в другому кварталі 2022 року та повернена в четвертому кварталі 2023 року, строк погашення якої більше ніж 12 місяців, підлягає дисконтуванню.
 

Чи застосовується штраф при самостійному виправленні помилок в декларації з податку на прибуток у 2024 році?

Черкаські податківці підкреслили, що на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій та пені. 
Тобто на теперішній час платники мають можливість виправити самостійно виявлені помилки без нарахування штрафної санкції в розмірі 3% – у разі подання уточнюючої декларації та  5% – у разі виправлення в поточній декларації із заповненням додатка ВП та пені, сплативши лише донараховані податкові зобов’язання.
 

Дані для сплати податку на прибуток можна дізнатися через Е-кабінет

Отримати інформацію щодо банківських реквізитів для сплати податку на прибуток платники мають можливість у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету. 
При зверненні до цього меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію щодо кожного виду платежу, зокрема бюджетний рахунок на поточну дату. Про це ми писали тут.
 

Декларація з податку на прибуток знову змінилася

Мінфін наказом від 06.03.2024 №111 (зареєстрований у Мін'юсті 22.03.2024 за №429/41774) затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток. Нагадаємо, що лише нещодавно, з 16 лютого, ця декларація вже була змінена, про що ми розповідали тут.
Форма декларації приводиться у відповідність до цих положень ПКУ. А саме:
 
1) примітку 5 декларації доповнено новим абзацом, згідно з яким банки зазначають базову (основну) ставку податку на прибуток у відсотках, встановлену п. 136.1-1 ПКУ або п. 68 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ;
 
2) У додатках до декларації:
  • доповнено примітку 2 додатка АВ до рядка 20 АВ цієї Податкової декларації та додатка ВП до цієї Податкової декларації (рядки 29 – 32, 34 – 36, 38 – 40, 42) новим абзацом такого змісту: «Банки зазначають базову (основну) ставку податку на прибуток у відсотках, встановлену пунктом 136.11 статті 136 розділу ІІІ Податкового кодексу України або пунктом 68 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України»;
     
  • у додатку ЗП до рядка 16 ЗП цієї Податкової декларації рядок 16.5 та примітку 1 викладено у новій редакції. Доповнено його також приміткою 2 такого змісту: «Значення рядка 16.5 додатка ЗП не перевищує позитивне значення:рядок 06 + рядок 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств – рядок 16.4.1 додатка ЗП до рядка 16 ЗП Податкової декларації з податку на прибуток підприємств»;
     
  • у рядку 3.1.6 розділу 3 «Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій (стаття 140 розділу ІІІ Податкового кодексу України)» додатка РІ до рядка 03 РІ цієї декларації слова «бюджетних установ» замінять словами «бюджетних установ»;
     
  • примітку 6 додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації доповнять новим абзацом такого змісту: «Банки зазначають базову (основну) ставку податку на прибуток у відсотках, встановлену пунктом 136.11 статті 136 розділу ІІІ Податкового кодексу України або пунктом 68 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України».

 

Чи включаються витрати на придбання ПЗ до рядка 22.3.5 додатка Дія до декларації?

Дніпровські податківці зазначили, що придбане програмне забезпечення визначається нематеріальним активом. 
Але в деяких випадках воно  вкладається  в об’єкти інвестицій за кордоном, при цьому за нього кошти сплачено нерезиденту (крім випадків, якщо відповідні операції здійснюються нерезидентом через його постійне представництво в Україні). От  вартість такого вкладення в об’єкти інвестицій відображається у рядку 22.3.5 додатка ДІЯ та, відповідно, враховується у рядках 22, 22.3 та 23 цього додатка.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»