• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №07(140) | 09.05.2024 р.

Сто сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №07(140) | 09.05.2024 р.
Це – сьомий з початку року (сто сороковий загалом та сорок перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • визначимося, як зазначати у додатку ДІЯ до прибуткової декларації сплату на програмну ліцензію;
  • розповімо, чи подавати додатки разом з нульовою декларацією з податку на прибуток;
  • дізнаємося, чи подавати додаток АМ до декларації з прибутку при незастосуванні податкових різниць;
  • підкреслимо, що ВРУ підтримала у І читанні адаптацію правового режиму Дія Сіті до умов війни;
  • зʼясуємо, чи буде штраф за неподання до 10 червня 2024 року річної фінзвітності разом з аудиторським звітом.
Гарного вам читання!
 

Сплата за ліцензію програмної продукції Netwix: як зазначати у додатку ДІЯ до прибуткової декларації?

Дніпровські податківці зауважили, що у рядку 22.3.5 додатка ДІЯ відображається вартість придбаної ліцензії програмної продукція Netwix, якщо така ліцензія є нематеріальним активом, вкладеним в об’єкти інвестицій за кордоном, та за нього кошти сплачені нерезиденту (крім випадків, якщо відповідні операції здійснюються нерезидентом через його постійне представництво в Україні):
  • у рядку 22.4.3 додатка ДІЯ відображається вартість придбання електронних послуг (у тому числі за моделями хмарних послуг IaaS, PaaS, SaaS), оплата яких здійснюється у вигляді фіксованого платежу за надання таких послуг на умовах передплати (підписки) у нерезидента;
     
  • у рядку 16.3 – відображається вартість майна (робіт, послуг), наданих без висування вимог щодо компенсації їх вартості (у т. ч. безоплатно наданих), якщо їх вартість підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV ПКУ або не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу згідно зі ст. 165 ПКУ та/або не оподатковується згідно з п. 170.7 ПКУ (наприклад, витрати на відрядження, навчання персоналу, вебінари, участь у тренінгах);
     
  • у рядку 16.4 – вартість додаткових благ, що надаються на користь спеціалістів резидентів Дія Сіті, якщо такі додаткові блага не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб через відсутність персоніфікованого обліку (наприклад, вода для співробітників, вебінари, участь у тренінгах).

Чи подавати додатки разом з нульовою декларацією з податку на прибуток?

За загальними правилами платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ПКУ).
У Декларації платник податку повинен зазначити усі передбачені в ній показники.
Якщо будь-який рядок Декларації або додатка до Декларації не заповнюється через відсутність показників, то у разі подання Декларації у паперовому вигляді такий рядок прокреслюється, в електронному вигляді – не заповнюється.
Додатки до окремих рядків Декларації, не заповнені через відсутність показників, контролюючим органам не подаються. Про це ми писали тут.

Прийняли рішення про незастосування податкових різниць: чи подавати додаток АМ до декларації з прибутку?

Дніпровські податківці зазначили, що у додатку АМ відображаються показники балансової вартості основних засобів та нематеріальних активів, сум амортизації за звітний (податковий) період відповідно до п. 138.3 ПКУ, підсумковий результат з графи 5 рядка 1.2.1 цього додатка переноситься до рядка 1.2.1 додатка РІ Декларації.
Отже, якщо платник податку, у якого річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний період не перевищує 40 млн грн, прийняв рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування, у тому числі на різниці, які виникають при розрахунку амортизації основних засобів та нематеріальних активів відповідно до положень п. 138.3 ПКУ, то додаток АМ не подається.

Чи буде штраф за неподання до 10 червня 2024 року річної фінзвітності разом з аудиторським звітом?

Запорізькі податківці підкреслили, що платники податку на прибуток, які відповідно до Закону №996 зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом, подають контролюючому органу річну фінансову звітність, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним. 
У разі неподання (несвоєчасного подання) річної фінансової звітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом, застосовується відповідальність, передбачена п. 120.1 ПКУ, для подання податкових декларацій (розрахунків).
Але на час війни платники податку на прибуток звільняються від відповідальності за неподання до 10 червня 2024 року річної фінзвітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом. Проте виконати цей обовʼязок треба протягом трьох місяців після закінчення ВС.

ВРУ підтримала у І читанні адаптацію правового режиму Дія Сіті до умов війни

ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №9319 про уточнення особливостей оподаткування заробітної плати та (або) винагороди за гіг-контрактом спеціалістів резидента Дія Сіті, який набув статус резидента у стартапі. 
Ним передбачається внесення змін:
1) до ПКУ щодо уточнення особливостей оподаткування заробітної плати та (або) винагороди за гіг-контрактом спеціалістів резидента Дія Сіті, який набув статус резидента в порядку, визначеному ч. 3 ст. 5 Закону про Дія Сіті;
2) до Закону про ЄСВ щодо уточнення особливостей розміру єдиного соціального внеску, що сплачується за спеціалістів резидента Дія Сіті, який набув статус резидента в порядку, визначеному ч. 3 ст. 5 Закону про Дія Сіті;
3) до Закону про Дія Сіті. Зокрема, щодо удосконалення особливостей звернення про набуття статусу резидента Дія Сіті та особливостей розгляду такої заяви.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»