• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №12(39) | 27.06.2019 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №12(39) | 27.06.2019 р.

Це – вже тридцять дев’ятий (і дванадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • роз’яснимо, чи може ФОП ІІ групи надавати послуги неприбутковим організаціям;
  • дізнаємося, як заборонені види діяльності для платників ЄП впливають на можливість реєстрації;
  • розкажемо про наслідки у разі отримання передоплати в одному кварталі та повернення в іншому;
  • визначимося, чи виникають наслідки у юрособи-«єдинника» у разі зменшення статутного капіталу;
  • розглянемо, кому платник ЄП ІІ групи може надавати послуги;
  • наведемо особливості перебування с/г товаровиробника на IV групі єдиного податку.

Гарного Вам читання!

***

Чи може ФОП–«єдинник» ІІ групи надавати послуги неприбутковій організації?
На підставі визначення перебування на II групі податківці дійшли в ІПК від 06.06.2019 р. №2562/В/26-15-13-06-12/ІПК невтішного висновку: враховуючи те, що громадські організації, які є неприбутковими, не є платниками єдиного податку, фізичні особи — платники єдиного податку другої групи не мають право надавати послуги таким організаціям.

А от щодо продажу товарів в таких «єдинників» обмежень для контрагентів немає – купувати може будь-хто. Про це ми писали тут.

 

Юрособа-«єдинник» зменшує статутний капітал: податкові наслідки
Податківці в ІПК від 31.05.2019 р. №2505/6/99-99-12-02-03-15/ІПК навели визначення об’єкта оподаткування для юридичної особи, яка сплачує єдиний податок, встановлений п. 2 п. 292.1 ПКУ, та вказали, що є датою отримання доходу.

Окремо вони зауважили, що до складу доходу платника єдиного податку не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника (пп. 8 п. 292.11 ПКУ).

Тож оскільки частина коштів, внесених засновниками товариства для формування його статутного капіталу та яка має бути повернена засновникам внаслідок зменшення статутного капіталу товариства, не призводить до зростанням власного капіталу товариства, то ці кошти не включаються до доходу товариства.

Про це та про те, як відображати в обліку операції щодо зменшення статутного капіталу, ми розповідали у своєму коментарі до наведеної ІПК.

 

Реєстрація платником єдиного податку і заборонені види діяльності
Тернопільські податківці зазначили, що види діяльності, які не дають права юрособам бути платниками єдиного податку у разі їх здійснення, наведено у пп. 291.5.1 ПКУ, а підстави для відмови у реєстрації встановлено п. 299.6 ПКУ. Серед підстав немає такої, як вибір забороненого виду діяльності.

Тому наявність у Єдиному державному реєстрі або у статуті юридичної особи таких видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, не є підставою для відмови у реєстрації платником єдиного податку за умови, що такі види діяльності не здійснюються.

Тобто вирішальне значення має не наявність заборонених видів діяльності у ЄДР, а саме здійснення такої забороненої діяльності.

 

ФОП отримав оплату в II кварталі, а повернув у III: наслідки для єдиного податку
У підкатегорії 107.07 «ЗІР» податківці роз’яснили: якщо повернення суми коштів покупцю відбувається у періоді їх отримання, то такі кошти не включаються до доходу фізособи-«єдинника» та не підлягають відображенню у декларації.

У разі отримання і повернення коштів у різних кварталах їх слід включити в декларації до оподаткованого доходу. А в кварталі їх повернення – на суму повернення зменшити суму оподаткованого доходу (зробити його перерахунок).  Про це ми писали тут.

 

Кому фізособа-«єдинник» може надавати послуги?
Запорізькі податківці зазначили, що фізособи-«єдинники» ІІ групи мають право надавати послуги тільки платникам єдиного податку або населенню.

У разі недотримання цього обмеження необхідно перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася заборонена діяльність.

Крім того, до доходу, отриманого платником єдиного податку ІІ групи від провадження забороненої діяльності, застосовується ставка єдиного податку у розмірі 15%.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Від яких податків звільнено платника єдиного податку 4 групи? Як розраховується та сплачується єдиний податок? Як можна відмовитися від нього? Про це  читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»