• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №14(87) | 22.09.2021 р.

Вісімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №14(87) | 22.09.2021 р.

Це – вже вісімдесят сьомий загалом (і чотирнадцятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо про появу альтернативного законопроєкту про скасування обов'язкових РРО та нові ліміти для фізосіб-«єдинників»;
  • з’ясуємо, як управитель майна оподатковує єдиним податком внески на капітальний ремонт;
  • дізнаємося, чи може юрособа-«єдинник» укладати договір переуступки прав вимоги боргу;
  • визначимося з наслідками для юрособи-«єдинника» у разі збільшення додаткового капіталу за рахунок внеску засновника;
  • нагадаємо, як фізособі-«єдиннику» отримати витяг з реєстру в електронній формі.

Гарного вам читання!

***

Як управитель майна оподатковує єдиним податком внески на капітальний ремонт?
Податківці в  ІПК ДПС від 26.08.2021 р. № 3130/ІПК/26-15-04-05-18 зауважили, що кошти на окремому банківському рахунку, відкритому для накопичення на капітальний ремонт спільного майна у багатоквартирному будинку, є власністю співвласників багатоквартирного будинку та використовуються виключно за цільовим призначенням.

А оскільки право власності на такі внески, як на активи, в управителя не виникає, то відповідно не повинен виникати й оподатковуваний дохід у розмірі зазначених надходжень.

Водночас податківці звертають увагу, що для застосування подібного підходу обов’язково має бути оформлено відповідний договір, згідно з яким «управитель майна» надає послуги з управління майном та отримує за це винагороду (яким підтверджується право на збір накопичення на вказані цілі), а також кошторис на збір коштів на певні (конкретні) цілі. В договорі варто вказати і розмір винагороди управителя та порядок її утримання (яка буде підлягати оподаткуванню ЄП). Про це ми писали тут.

 

Чи може юрособа-«єдинник» укладати договір переуступки прав вимоги боргу?
Дніпропетровські податківці зауважили, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ).

Відступлення права вимоги – операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації (пп. 14.1.255 ПКУ).

Згідно зі ст. 512 ЦКУ кредитор у зобов’язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов’язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов’язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 ЦКУ).

Боржник у зобов’язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом (ст. 520 ЦКУ).

Враховуючи вищезазначене, укладення договору переуступки прав вимоги боргу юридичними особами – платниками єдиного податку третьої групи є механізмом розрахунку по правочину купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) не у грошовій формі, а отже не дає права суб’єкту господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

 

Юрособа-«єдинник» збільшує додатковий капітал за рахунок внеску засновника: які наслідки? 
Податківці  в ІПК від 30.07.2021 р. №2930/ІПК/99-00-18-04-03-06  нагадали про п. 296.1 та 44.2 ПКУ. За ними платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.244.3 ПКУ.

Бухгалтерський облік доходів за національними стандартами регулюється П(С)БО 15. Так, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути вірогідно визначена.

На підставі всіх цих особливостей для цілей бухгалтерського обліку збільшення додаткового капіталу за рахунок внесків засновниками є операцією, що призводить до збільшення власного капіталу та при цьому не призводить до збільшення доходу підприємства.

Таким чином, внесення додаткових вкладів у негрошовій формі засновниками як додатковий капітал, без зміни розміру статутного капіталу, не включається до складу доходу платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) за умови, що розмір таких додаткових вкладів можна оцінити (тобто відома їх вартість).

 Нагадаємо ще раз, що законодавство наразі не вимагає залучати для такої оцінки незалежного експерта; вартість додаткових внесків засновники визначають самостійно і вказують їх у протоколі загальних зборів. Про це ми писали тут.

 

Скасування обов'язкових РРО та нові ліміти для фізосіб-«єдинників»: альтернативний законопроєкт 
Як ми вже вказували раніше, 26 серпня 2021 року на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5866 щодо створення умов для розвитку ФОПів та підвищення прозорості їх діяльності.

10 вересня було зареєстровано альтернативний законопроєкт №5866-1. Його авторами є група народних депутатів з різних партій, в т.ч. з партії «Слуга народу», яка була автором основного законопроєкту.

Якщо порівнювати основний та альтернативний законопроєкт, то можна вказати, що вони дуже схожі один на одного. Але встановлення збільшених граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи для ІІ та ІІI груп ЄП залежно від кількості осіб, які перебувають з платником ЄП у трудових відносинах, вже планують на рівні 500 розмірів мінзарплати за одного найманого працівника, а не 300 як за основним законопроєктом. При цьому загальні обсяги доходів також залишаться незмінними. Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року для І групи ліміт доходу становить 167 МЗП, для ІІ групи – 834 МЗП, а для ІІІ групи – 1167 МЗП.

 

Як фізособі-«єдиннику» отримати витяг з реєстру в електронній формі?
Харківські податківці зауважили, що фізособа-«єдинник» 1–3 групи може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит за формою F1302101.

У разі надсилання запиту за цією формою з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні / вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету. Водночас видрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»