• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №02(94) | 02.02.2022 р.

Дев’яносто четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №02(94) | 02.02.2022 р.

Це – вже дев’яносто четвертий загалом (і другий у 2022 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що Гетманцев хоче заборонити оформляти співробітників ФОПами;
  • роз’яснимо, що вказувати у заяві про обрання спрощеної системи у разі здійснення ЗЕД-діяльності;
  • проінформуємо, що законопроєкт про відтермінування штрафів за РРО-порушення внесено до ВРУ;
  • розглянемо, чи подавати ФОПу-пенсіонеру додаток 1 щодо ЄСВ до єдиної декларації;
  • нагадаємо, коли фізособи-«єдинники» з основним місцем роботи мають подавати додаток 1 до декларації.

Гарного вам читання!

 

***

Гетманцев хоче заборонити оформляти співробітників ФОПами
В Україні ФОПам третьої групи єдиного податку хочуть обмежити можливість співпрацювати з юрособами. Це може дозволити скоротити схему ухилення від сплати податків зі зарплат, за якої працівника оформлюють не як працівника в штат (потрібно платити 22% ЄСВ, 19,5% – військовий збір та ПДФО), а як ФОП (потрібно платити 5% зі зарплати).

Про це голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв’ю Obozrevatel.

«Звузити можливість для співпраці ФОПів на третій групі з юрособами для надання послуг. Ви розумієте, про що я зараз говорю. Йдеться про тих, хто не хоче платити податки зі зарплати та оформляє своїх співробітників як „зарплатних ФОПів“. Це все реформа оподаткування доходів. Знижуємо ставку, проте змушуємо платити всіх», — пояснив Гетманцев.

Що пропонує Гетманцев:

  • знизити ефективну ставку оподаткування;
  • розширити можливості для декларування;
  • запровадити сімейне декларування;
  • запровадити за польською моделлю податок на виведений капітал як опцію для середнього бізнесу з обігом до 200 млн;
  • обмежити можливість працевлаштування у компанії «зарплатних ФОПів».

Про це ми писали тут.

 

ФОП планує ЗЕД: що вказувати у заяві про перехід на єдиний податок?
Податківці наголосили, що інформація щодо місця провадження господарської діяльності вноситься до реєстру платників єдиного податку.

Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку, яка планує здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, повинна у строки, встановлені ПКУ, подати Заяву з позначкою «Внесення змін».

При заповненні поля 6 «Місце провадження господарської діяльності», в якому повинна зазначатися інформація, зокрема щодо області, району, населеного пункту, вулиці, номеру будинку/офісу/квартири, індексу, така особа заповнює тільки графу «Область, район, населений пункт», в якій зазначається: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 Заяви не заповнюються.

 

Законопроєкт про відтермінування штрафів за РРО-порушення внесено до ВРУ
27 січня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6561 «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо тимчасового незастосування фінансових санкцій та встановлення понижених розмірів фінансових санкцій для платників єдиного податку» . Його авторами є Д. Гетманцев, Я Железняк та ще 80 нардепів.

Законопроєктом №6561 пропонується тимчасово до ФОП-платників ЄП 2-4 груп, які згідно з п. 61 Розділу ХХ ПКУ до 1 січня 2022 року були звільнені від обов'язку застосовувати РРО/ПРРО, та в яких з 1 січня 2022 року такий обов'язок виник, за вчинення правопорушень, визначених ст. 17 Закону про РРО:

  • до 31 січня 2022 року (включно) - не застосовувати фінансові санкції;
     
  • з 1 лютого по 31 грудня 2022 року (включно) - застосовувати фінансові санкції у розмірі 10% розміру фінансових санцій, встановленого ст. 17 Закону про РРО.

Умова - все це стосуватиметься тих ФОП, які до 1 квітня 2022 року зареєстрували та почали використовувати РРО/ПРРО.

Про це все ми писали тут.

Та зауважимо, що 1 лютого депутати збиралися розглянути цей проєкт, але до порядку денного засідання ВРУ його не включили.

 

Чи подавати ФОПу-пенсіонеру додаток 1 щодо ЄСВ до єдиної декларації?
Рівненські податківці зауважили, що  фізичні особи – підприємці, які мають статус пенсіонера або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, не формують та не подають Додаток 1 до декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, та відповідно рядок 21 розд. VII Декларації не заповнюють.

Але у разі самостійного визначення для себе бази нарахування ЄСВ, такі особи подають Додаток 1 до Декларації, а значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 відображають у рядку 21 розд. VII Декларації.

 

Коли фізособи-«єдинники» з основним місцем роботи мають подавати додаток 1 до декларації
Податківці наголосили:

1) ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та протягом всього 2021 року мали основне місце роботи, на якому роботодавцем за таку фізичну особу сплачувався щомісячно єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, не заповнюють та не подають разом з декларацією додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – додаток 1);

2) ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування та лише в окремих місяцях 2021 року мали основне місце роботи, на якому роботодавцем за таку фізичну особу сплачувався єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, або мали основне місце роботи протягом всього 2021 року, проте роботодавцем за таку фізичну особу в усіх чи окремих місяцях сплачувався єдиний внесок у розмірі менше мінімального страхового внеску, заповнюють та подають разом з декларацією додаток 1.

У такому випадку в додатку 1 ФОП в рядку 8 вказує період перебування на спрощеній системі оподаткування протягом року (наприклад, з 01.01.2021 р. по 31.12.2021 р.), а в таблиці "Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску", у місяцях, в яких роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску в колонках «2» та «4» проставляє значення 0, в колонці «3» розмір єдиного внеску вказується відсоток єдиного внеску, тобто значення 22.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»