• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №04(115) | 14.03.2023 р.

Це – вже сто пʼятнадцятий загалом (четвертий у 2023 році та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №04(115) | 14.03.2023 р.

Це – вже сто пʼятнадцятий загалом (четвертий у 2023 році та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • роз’яснимо, коли поворотна фіндопомога не є доходом юрособи-«єдинника»;
  • визначимося, чи звільняються «єдинники» від сплати земельного податку;
  • зʼясуємо, чи обовʼязково подавати з уточнюючою декларацією з ЄП додаток 1;
  • нагадаємо, як заповнити фізособі-«єдиннику» декларацію у разі використання права не сплачувати податок;
  • наведемо особливості переходу платників з ЄП на загальну систему.

Гарного вам читання!

***

 

Коли поворотна фіндопомога не є доходом юрособи-«єдинника»?
Рівненські податківці зауважили, що  сума фінансової допомоги, що була надана юросою-«єдинником» третьої групи на поворотній основі, при її поверненні не включається до складу доходу такого платника.

Тобто «єдинник» ІІІ групи, який отримує поворотну фінансову допомогу, не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

 Сума поворотної фінансової допомоги, не поверненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

 

Чи звільняються «єдинники» від сплати земельного податку?
Запорізькі податківці розповіли, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються «єдинниками» І-ІІІ груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що розташоване на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування) та платниками єдиного податку IV групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

 

Чи обовʼязково подавати з уточнюючою декларацією з ЄП додаток 1?
Фізособи-«єдинники» можуть виправити грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску та реквізити у разі виправлення самостійно виявлених помилок шляхом подання Додатка 1 у складі Декларації з типом «Уточнююча».

Згідно з приміткою 10 до Декларації Додаток 1 є її невід’ємною частиною.

Водночас Додаток 1 не формується у складі Декларації з типом «Уточнююча», якщо раніше задекларовані у Додатку 1 грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску та реквізити не змінюються. Про це ми писали тут.

 

Фізособа-«єдинник» користується правом не сплачувати податок: як заповнити декларацію?
Податківці з Офісу великих платників вказали, що  згідно з п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожен встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або за наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, у тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Отже, якщо платник єдиного податку не скористався правом щодо несплати авансових платежів на кожне 20 число місяця, то таким платником у податковій декларації платника єдиного податку за звітний 2022 рік має бути відображена сплата щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

 

Особливості переходу платників з ЄП на загальну систему
Черкаські податківці зазначили, що для платників єдиного податку, які переходять на загальну систему оподаткування у середині року, звітним податковим періодом є календарний рік (як для новостворених), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.

При цьому фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари роботи, послуги, відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі незалежно від того, чи застосовує платник податку на прибуток коригувальні різниці, чи ні.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»