• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №05(116) | 30.03.2023 р.

Це – вже сто шістнадцятий загалом (пʼятий у 2023 році та двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №05(116) | 30.03.2023 р.

Це – вже сто шістнадцятий загалом (пʼятий у 2023 році та двадцять перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • дізнаємося, коли платники спецгрупи ЄП не сплачують земельний податок;
  • зʼясуємо, як юрособа-«єдинник» ІІІ групи повинна визначити дохід від продажу авто;
  • розкажемо, чи можна коригувати декларацію з ЄП платника 4 групи у разі помилки у МПЗ;
  • зауважимо, чи включається благодійна допомога до доходу юрособи-«єдинника»;
  • розповімо, чи включаються до доходу юрособи-«єдинника» ІІІ групи дивіденди від «єдинника».

Гарного вам читання!

 

***

Коли платники спецгрупи ЄП не сплачують земельний податок?
Одеські податківці зауважили, що  «єдинники» зі спецгрупи  на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, які використовують для господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, які розташовані на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

 

Як юрособа-«єдинник» ІІІ групи повинна визначити дохід від продажу авто?
Запорізькі податківці підкреслили, що юрособа-«єдинник» ІІІ  групи має право здійснити продаж транспортного засобу, який обліковується на її балансі.

При цьому дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби були продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їхньою залишковою балансовою вартістю, що виникла на день продажу.

 

Чи можна коригувати декларацію з ЄП платника 4 групи у разі помилки у МПЗ?
Дніпропетровські податківці зазначили, що  за 2022 рік платники єдиного податку визначають мінімальне податкове зобов’язання.

У разі допущення помилки у розрахунку МПЗ платник єдиного податку четвертої групи має право подати уточнюючу декларацію та відобразити достовірні показники розрахунку МПЗ та відповідно загальні податкові зобов’язання з єдиного податку.

 

Чи включається благодійна допомога до доходу юрособи-«єдинника»?
Наразі пунктом 292.11 ПКУ визначено суми коштів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку.

Суми коштів у вигляді благодійної допомоги, отриманої платником єдиного податку третьої групи, не віднесено до переліку коштів, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку.

Таким чином, сума отриманої благодійної допомоги включається до складу доходу юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи (у т. ч. який використовує особливості оподаткування на період дії воєнного стану в Україні). Про це детальніше читайте тут.

 

Чи включаються до доходу юрособи-«єдинника» ІІІ групи дивіденди від «єдинника»?
Київські податківці нагадали, що доходом юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (пп. 2 п. 292.1 ПКУ).

При цьому до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються дивіденди, отримані платником єдиного податку – юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному ПКУ (пп. 10 п. 292.11 ПКУ).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»