• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №08(119) | 16.05.2023 р.

Сто дев'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №08(119) | 16.05.2023 р.

Це – вже сто девʼятнадцятий загалом (восьмий у 2023 році та двадцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, як юрособі перейти на сплату єдиного податку;
  • наведемо нюанси застосування штрафів за незвітування фізосіб-«єдинників» під час війни;
  • зупинимося на визначенні МПЗ юрособами-«єдинниками»;
  • дізнаємося, чи потрібно юрособі у разі переходу на ЄП повідомляти ДПС за місцем обліку філій;
  • проінформуємо, що  податковий борг не буде підставою для анулювання реєстрації «єдинника» 4 групи.

Гарного вам читання!

 

***

Як юрособі перейти на сплату єдиного податку?
Київські податківці підкреслили, що згідно з пп. 298.1.4 ПКУ суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

А згідно з абз. 3 п. 299.10 ПКУ реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у випадках, визначених пп. 298.2.3 ПКУ.

 

Нюанси застосування штрафів за незвітування фізосіб-«єдинників» під час війни
Враховуючи положення пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ у період дії воєнного стану в Україні до фізосіб-«єдинників» І-ІІІ груп, які мали можливість подати, але не подали (або несвоєчасно подали) Декларацію, застосовується відповідальність, передбачена ст. 120 ПКУ.

Водночас від відповідальності звільняються фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку за умови подання ними до контролюючого органу Декларації за звітний (податковий) період – I квартал 2022 року не пізніше 20 липня 2022 року. Про це ми писали тут.

 

Нюанси визначення МПЗ юрособами-«єдинниками»
Платники єдиного податку третьої групи, в яких виникає обов’язок визначати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), вперше подають податкову звітність за 2022 рік за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Платники єдиного податку четвертої групи вперше подають податкову звітність на 2023 рік за новою формою разом з додатком «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

В Електронному кабінеті платника для юридичних осіб доступні форми податкових декларацій платників єдиного податку третьої (ідентифікатор J0103508) та четвертої груп (ідентифікатор J0103805) з додатком (ідентифікатор J0138305), та розрахунком частки сільськогосподарського товаровиробництва (ідентифікатор J0303309). Про це ми зазначали у своїй новині ось тут.

 

Чи потрібно юрособі у разі переходу на ЄП повідомляти ДПС за місцем обліку філій?
Київські податківці наголосили, що у заяві про обрання або перехід на спрощену систему оподаткування юридична особа, до складу якої входять відокремлені підрозділи та філії, повинна зазначити також інформацію про такі відокремлені підрозділи та філії.

Водночас нормами ПКУ не встановлено обов’язку юридичної особи щодо повідомлення контролюючих органів за місцезнаходженням відокремлених підрозділів та філій про обрання спрощеної системи оподаткування.

 

Податковий борг не буде підставою для анулювання реєстрації «єдинника» 4 групи: законопроєкт
12 травня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9294 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уникнення безпідставного анулювання реєстрації платника єдиного податку четвертої групи».

Метою законопроєкту є уникнення безпідставного анулювання реєстрації платника єдиного податку четвертої групи шляхом уточнення норм ПКУ. А саме пропонується встановити, що:

1) наявність податкового боргу у суб’єкта господарювання станом на 1 січня базового (звітного) року не може бути підставою для відмови у підтвердженні статусу платника єдиного податку четвертої групи;

2) якщо за результатами розгляду заяви виявлено допущення технічної помилки (граматичної описки, арифметичної чи іншої помилки), контролюючий орган повертає таку заяву суб’єкту господарювання.  Суб’єкт господарювання має право протягом трьох робочих днів з моменту повернення такої заяви подати повторну заяву до контролюючого органу. У такому випадку наявність технічної помилки не буде підставою для прийняття контролюючим органом рішення про відмову у переході на спрощену систему оподаткування.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»