• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №11(122) | 11.07.2023 р.

Сто двадцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №11(122) | 11.07.2023 р.

Це – вже сто двадцять другий загалом (одинадцятий у 2023 році та двадцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • наведемо нюанси надання податкової відпустки ФОПам-«єдинникам»;
  • підкреслимо, що з 1 серпня скасують спецгрупу ЄП, мораторій на окремі перевірки ДПС та воєнні податкові пільги;
  • розповімо, чи можуть фізособи-«єдинники» не сплачувати ЄСВ у разі неотримання доходу;
  • проінформуємо, що Уряд ухвалив зміни до перевірок «єдинників» контролюючими органами;
  • зʼясуємо, чи звільняється фізособа-«єдинник» від сплати ЄП на час декретної відпустки;
  • розкажемо, чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи займатися діяльністю за агентськими договорами.

Гарного вам читання!

 

***

З 1 серпня скасують спецгрупу ЄП, мораторій на окремі перевірки ДПС та воєнні податкові пільги
30 червня 2023 року ВРУ підтримала у другому читанні законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Серед головних змін з 1 серпня, передбачених законопроєктом №8401 - скасування спецгрупи ЄП, початок перевірок ДПС, скасування пільг з ЄП та ЄСВ для ФОПів, а також застосування всіх видів штрафів.

Так, з 1 серпня 2023 р. скасовується 2% єдиний податок. Окремо щодо регулювання переходу з 2% ЄП законопроєкт передбачає:

  • платник 2% ЄП матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти;

  • без подання такої заяви, а також якщо в заяві платник не вкаже бажану систему, платник 2% ЄП автоматично переводитиметься на систему, на якій перебував до обрання 2% ЄП;

  • новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;

  • автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено;

  • надання платникам, які у 2023 р. перейшли з 2% ЄП на загальну систему, права перейти повторно у 2023 р. на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви. При цьому в разі подання заяви до 01.09.2023 р. такий платник вважатиметься платником ЄП з 01.08.2023 р.

 

Податкова відпустка ФОПів-«єдинників»: чи надається під час війни?
Нагадаємо, що пунктом 295.5 ПКУ  передбачено надання податкової відпустки підприємцям І та ІІ груп ЄП, які не мають найманих працівників. Під податковою відпусткою мається на увазі несплата ЄП за один календарний місяць.

На дату написання цієї статті ще діють пільги щодо несплати єдиного податку платниками І та ІІ груп. Але вже з 1 серпня 2023 року ці пільги скасують шляхом внесення змін до ПКУ законопроєктом №8401. Докладно про це ми повідомимо вже після появи підписаного Президентом закону.

Тож, наприклад, аби не сплачувати ЄП у серпні або у вересні тощо, ФОПам-«єдинникам» І та ІІ груп можна піти у відпустку.

Докладно про правила надання податкової відпустки ми зазначали тут.

 

Чи можуть фізособи-«єдинники» не сплачувати ЄСВ у разі неотримання доходу?
Київські податківці підкреслили, що фізособи-«єдинники» (крім електронних резидентів (е-резидентів), сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

Винятком є ФОПи, які:

  • отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу;

  • мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті на умовах, передбачених Законом №1667 – за місяці, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Зауважимо, що до 1 серпня діють воєнні пільги зі сплати ЄСВ. Тож ФОПи поки мають право не сплачувати ЄСВ незалежно від отриманого доходу.

 

Уряд ухвалив зміни до перевірок «єдинників» контролюючими органами
27 червня КМУ було схвалено проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності».

Законопроєктом пропонується встановити, що  дія Закону «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб - підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» не поширюється на відносини, повʼязані з державним контролем за дотриманням вимог законодавства:

  • про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин;

  • у сфері контролю якості та безпеки лікарських засобів на всіх етапах обігу;

  • щодо обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

  • у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові на всіх етапах обігу.

 

Чи звільняється фізособа-«єдинник» від сплати ЄП на час декретної відпустки?
Фізособи-«єдинники» першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку на період декретної відпустки.

Для цього необхідно подати до контролюючого органу за місцем реєстрації заяву та листок непрацездатності.

Якщо ж особа перебуває в декретній відпустці, а в цей час наймані працівники продовжують господарську діяльність – застосування пільги скасовується. Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Чи може фізособа-«єдинник» ІІ групи займатися діяльністю за агентськими договорами?
Дніпровські податківці підкреслили, що ФОП-турагент, який здійснює посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів, не є комерційним агентом.

Тобто він не має повноважень укладати агентські договори відповідно до вимог ст. 295 ГКУ та не має права при наданні посередницьких послуг туроператорам – не платникам єдиного податку обирати другу групу платників єдиного податку.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»