• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №12(123) | 27.07.2023 р.

Сто двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №12(123) | 27.07.2023 р.

Це – вже сто двадцять третій загалом (дванадцятий у 2023 році та двадцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зупинимося на долі платників ЄП за ставкою 2% після 1 серпня 2023 року;
  • визначимося, чи може незалежний бухгалтер бути ФОПом на єдиному податку;
  • підкреслимо, що перевести свою дебіторську заборгованість на іншого кредитора «єдинник» не має права;
  • зʼясуємо, як виправити помилки в додатку 1 декларації платника ЄП четвертої групи;
  • проінформуємо, що затверджено форму податкового розрахунку надходжень на рахунки у банках;
  • розповімо, коли переходити на загальну систему при порушенні вимог перебування на спецгрупі ЄП.

Гарного вам читання!

 

***

Доля платників ЄП за ставкою 2% після 1 серпня 2023 року
Закон №3219 вносить зміни до пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, яким було врегульовано особливу ставку ЄП 2%, та додає новий п. 9-1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, яким врегульовано порядок переходу на стандартні правила:

  • особлива ставка ЄП 2% та особливий порядок справляння ЄП діють з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не довше ніж до 1 серпня 2023 року. Оскільки воєнний стан у липні ще триватиме, то фактично ЄП за ставкою 2% справлятиметься з 1 квітня 2022 року по 31 липня 2023 року включно;

  • передбачено автоматичне повернення платників на попередню систему оподаткування з 1 серпня 2023 року – без подання будь-яких заяв;

  • для платників, які з дати держреєстрації одразу обрали ставку ЄП 2%, передбачено автоматичний перехід на стандартну ІІІ групу ЄП за ставкою 5% без ПДВ;

  • залишилося право відмови платників від ЄП за ставкою 2% з поданням заяви до кінця липня. Варіантів тут небагато – можна подати заяву про повернення на свою попередню систему або перейти на загальну систему, якщо до ЄП за ставкою 2% платник був на інших ставках ЄП;

  • дозволено повторне повернення на спрощену систему протягом 2023 року. Для цього потрібно буде подати заяву у серпні, і можна буде стати стандартним платником ЄП заднім числом з 1 серпня;

  • «єдинникам» потрібно буде протягом серпня подбати про те, щоб відповідати стандартним вимогам для платників єдиного податку, якщо вони під час застосування ставки 2% вийшли за ці рамки;

  • обсяг річного доходу для цілей відповідності платників ЄП обраним групам у 2023 році рахуватиметься пропорційно до кількості місяців, протягом яких платник був на стандартних ставках ЄП.

Про це все ми докладно розповідали тут.

 

Чи може незалежний бухгалтер бути ФОПом на єдиному податку?
Чернівецькі податківці зауважили, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності. Тому фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

 

Перевести свою дебіторську заборгованість на іншого кредитора «єдинник» не має права
Податківці зауважили, що юрособа-«єдинник» не має права застосовувати спрощену систему оподаткування у разі укладання договору переуступки прав вимоги боргу, оскільки він є механізмом розрахунку щодо правочину купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) не у грошовій формі.

 

Як виправити помилки у додатку 1 декларації платника ЄП четвертої групи?
Для виправлення помилок у Додатку 1 щодо площі земельних ділянок юрособа-«єдинник» 4 групи подає уточнюючу декларацію разом із Додатком 1.

У ньому зазначається правильна інформація про земельні ділянки, які перебувають у її власності або надані у користування, у тому числі на умовах оренди (крім земельних ділянок, на які втрачено право власності або користування), щодо яких нарахований єдиний податок.

Також треба подати Додаток 3, в якому визначено суму позитивного значення, яка переноситься до рядка 4 розділу «Розрахункова частина декларації для юридичних осіб» уточнюючої Декларації.

При цьому платник єдиного податку четвертої групи подає:

  • до ДПС за своїм місцезнаходженням Декларацію, Додаток 1 та Додаток 3 із зазначенням одночасно двох відміток: «Уточнююча загальна» та «Уточнююча»;

  • до ДПС за місцем розташування земельної ділянки Декларацію, Додаток 1 та Додаток 3 із зазначенням відмітки «Уточнююча».

Про це ми писали тут.

 

До уваги «єдинників» ІІІ групи! Затверджено форму податкового розрахунку надходжень на рахунки у банках
Наказом від 19.06.2023 р. №331 Мінфін затвердив форму Податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках і сум утриманого з них податку.

Такий розрахунок подається лише у разі зарахування коштів на рахунок платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента).

При цьому податкові агенти платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) окремо відображають обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 5 відсотків від суми зарахованих коштів, та обсяг надходжень на рахунок, що оподатковані за ставкою 15 відсотків від суми зарахованих коштів (у разі перевищення відповідного ліміту).

 

Порушили вимоги перебування на спецгрупі ЄП: коли переходити на загальну систему?
Чернівецькі податківці зауважили, що  платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% доходу у разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування зобов’язані з першого числа місяця, наступного за місяцем порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2% доходу, перейти на загальну систему.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»