• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №12(143) | 16.08.2024 р.

Сто сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №12(143) | 16.08.2024 р.
Це – вже сто сорок третій загалом (дванадцятий у 2024 році та сорок восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • ознайомимося з нюансами подання «пустої» декларації з ЄП «єдинниками» ІІІ групи;
  • визначимо, чи будуть штрафи за неповідомлення ДПС про зміну місця провадження діяльності;
  • дізнаємося, протягом якого терміну в облікових справах платника зберігається податкова звітність;
  • розповімо, чи можуть вноситися кошти або майно юрособою-«єдинником» ІІІ групи до статутного капіталу іншої юросіб;
  • проаналізуємо, як відноситься бізнес до майбутнього реформування спрощеної системи.
Гарного вам читання!
 

Нюанси подання «пустої» декларації з ЄП «єдинниками» ІІІ групи

Чернівецькі податківці зауважили, що  щоквартальне відображення факту неперевищення встановленого обсягу доходу у податковій декларації є показником, який підлягає декларуванню суб’єктом господарювання як платником єдиного податку.
Саме тому юрособи-«єдинники» третьої групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню ЄП, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, мають знову задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати ЄП).

Фізособа-«єдинник» змінила місце провадження діяльності та не повідомила про це ДПС: чи буде штраф?

Запорізькі податківці роз’яснили, що у разі зміни податкової адреси госпсуб’єкта, місця та видів провадження госпдіяльності, заява подається платниками єдиного податку 1 і 2 груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем таких змін. А платниками єдиного податку 3 групи - не пізніше останнього дня кварталу таких змін.
Окремо податківці зауважили, що відповідальність за неподання фізособою-«єдинником» заяви у разі зміни прізвища, імені, по батькові та/або зміни місця провадження господарської діяльності ПКУ не передбачена.
Але якщо зміна місця провадження діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, то до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність за п. 122.1 ПКУ.

Який термін зберігання ДПС поданої податкової звітності в облікових справах платника?

Житомирські податківці повідомили, що відповідно до Переліку типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб, із зазначенням строків зберігання документів, затвердженого наказом Мін'юсту від 12.04.2012 №578/5 строк зберігання 5 років мають:
  • звіти суб’єкта малого підприємництва ФОП – платника єдиного податку, за умови завершення перевірки ДПС з питань дотримання податкового законодавства, річні (для квартальних - 3 роки);
  • документи (довідки, звіти, розрахунки) про суми виплачених доходів і утриманих з них податків і зборів (обов’язкових платежів) на користь фізосіб юридичними особами та фізособами – суб’єктами підприємницької;
  • декларації, що відображають звітність усіх платників податків, та документи до них;
  • декларації про доходи, розрахунки сум страхових внесків по ЄСВ.

Чи може юрособа-«єдинник» ІІІ групи вносити кошти або майно до статутного капіталу іншої юрособи?

Юрособа – «єдинник» 3 групи може вносити кошти або майно до статутного капіталу іншої юрособи (бути засновником іншої юрособи). 
Але придбання та продаж юрособою – платником єдиного податку 3 групи корпоративних прав інших юросіб на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво. А це вже буде порушенням перебування на ЄП. Адже згідно пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ, суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи.  Про це ми писали тут.

Бізнес не підтримує майбутнє реформування спрощеної системи

Про недоліки поточної процедури бронювання, передумови для розбудови нових поселень, оподаткування домогосподарств, спецрежим для самозайнятих та спрощену систему оподаткування  йшлося на конференції «Відновлення економіки – трудові критерії та самозайнятість».
На зустрічі обговорювалася також проблема зі «схемами» використання ФОПів для оптимізації зарплатних податків. За позицією бізнесу, замість перетворення ССО на загальну систему, як це передбачає Нацстратегія доходів, необхідно у КЗпП додати 7 пунктів ознаки наявності трудових відносин. У разі виконання 6 позицій і більше робота має бути визнана такою, що виконується в межах трудових відносин. Це закрило б «схеми» з мінімізації податків і не зашкодило б законослухняним підприємцям.
За позицією бізнесу, перетворюючи спрощену систему на загальну систему, впроваджуючи мікробізнесу товарний облік та перехід на ПДВ, – влада не отримає більше податків.
З думками учасників конференції можна ознайомитися тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»