• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №03(57) | 28.04.2023 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №03(57) | 28.04.2023 р.

Це – вже п'ятдесят сьомий  (третій цього року та десятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за місяць. А саме:

  • зазначимо, що за довоєнний експорт в РФ та РБ планують не штрафувати;
  • зауважимо, що з 24 квітня запрацював новий е-сервіс ДМС щодо подання електронних гарантій;
  • проінформуємо, що за даними Мінінфраструктури Україна готова приєднатися до системи електронної ТТН ЄС;
  • наголосимо, що Уряд підкоригував обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2023 році;
  • розповімо, що Мінфін оновить порядок верифікації сертифікатів і декларацій про походження товару.

Гарного вам читання!

 

***

«Довоєнний» експорт до РФ або РБ: за порушення строків розрахунків пропонують не штрафувати
21 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9230 «Про внесення змін до статті 16 Закону України "Про валюту і валютні операції" щодо відповідальності за порушення резидентами строку розрахунків за операціями з експорту». Про це ми писали тут.

Необхідність прийняття Закону зумовлена ситуацією, яка виникла з вітчизняними підприємствами-експортерами, коли вони поставили свої товари та послуги покупцям з Російської Федерації або Республіки Білорусь ще до початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України та досі не змогли отримати кошти від таких контрагентів з незалежних від них причин. Внаслідок цього українським експортерам ще й загрожує відповідальність відповідно до Закону «Про валюту і валютні операції» за неодержання грошових коштів за договором та порушення строку розрахунків, встановленого законом.

 

З 24 квітня запрацює новий е-сервіс ДМС щодо подання електронних гарантій
24 квітня Держмитслужба запустила роботу вебсервісу, який дозволятиме гарантам, які мають право гарантувати переміщення товарів під процедурою спільного транзиту, подавати гарантії в електронному вигляді.

Таким чином, взаємодія між Держмитслужбою, гарантами та суб’єктами процедури щодо реєстрації гарантії в NCTS та отримання даних для роботи з нею, відбуватиметься в електронній формі.

Структура та формат повідомлень визначені наказом Держмитслужби від 13.04.2023 №143 «Про електронну реєстрацію гарантій для цілей спільного транзиту», який розміщено на вебсайті Держмитслужби у підрозділі «Нормативно-правова баз» розділу «Спільний транзит (NCTS)».

 

Україна готова приєднатися до системи електронної ТТН ЄС
Україна успішно пройшла відбір для участі у пілотному проєкті EU4Digital. Він передбачає приєднання до єдиної системи електронної товарно-транспортної накладної Європейського Союзу – е-CMR. Про це повідомило Мінінфраструктури.

У рамках пілоту сформовано робочу групу, завданням якої є:

  • оцінка поточного стану справ з електронним обміном інформацією про вантажні перевезення в Україні;

  • розробка дорожньої карти щодо запуску електронних супроводжувальних документів перевезення вантажів.

Дорожня карта буде розроблена протягом 2023 року на підставі оцінки поточного стану справ і включатиме план дій щодо інтеграції платформи електронних вантажних перевезень України та ЄС.

 

Уряд підкоригував обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2023 році
Постановою від 11.04.2023 р. №324 Кабмін вніс зміни до додатка 1 «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню» до постанови КМУ від 27.12.2022 р. №1466 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2023 рік».

Зміни стосуються паливого рідкого (мазуту). Для нього встановлено тепер обсяг квот 540 000 тонн.

Крім того, у примітках уточнено, що розгляд заявок на одержання ліцензій на експорт товарів за кодами згідно з УКТЗЕД 2701 12 10 00, 2710 19 51 00, 2710 19 55 00, 2710 19 62 00, 2710 19 66 00, 2710 19 67 00 здійснюється в порядку, встановленому Мінекономіки.

 

Мінфін оновить порядок верифікації сертифікатів і декларацій про походження товару
5 квітня Мінфін оприлюднив для обговорення проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів і декларацій про походження товару з України». Ним пропонується Порядок викласти у новій редакції (завантажити).

Цей Порядок визначає процедуру здійснення митними органами верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів про походження товару з України, виданих уповноваженими на це органами або організаціями, і декларацій про походження товару з України, оформлених підприємством-виробником та/або експортером товару.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»