• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №05(59) | 22.06.2023 р.

П'ятдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №05(59) | 22.06.2023 р.

Це – вже п'ятдесят девʼятий  (пʼятий цього року та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за три тижні. А саме:

 

  • нагадаємо, що потрібно враховувати при веденні ЗЕД;
  • проінформуємо, що Канада продовжила скасування мит на українські товари;
  • розповімо про долю незавершених до війни ЗЕД-операцій зі суб’єктами із рф та Білорусі;
  • проінформуємо, що Мінфін визначив порядок забезпечення сплати митних платежів;
  • дізнаємося, які податкові карантинні пільги незабаром скасують.

Гарного вам читання!

 

***

Канада продовжила скасування мит на українські товари
Віцепрем'єр-міністр та міністр фінансів Христя Фріланд оголосила, що Канада продовжить дію Указу про ремісію українських товарів до 9 червня 2024 року. Про це повідомили на сайті Уряду Канади.

Таке рішення забезпечить продовження безмитного імпорту українських товарів до Канади, який діє з 9 червня 2022 року. Канада підтримує українську економіку шляхом збільшення українського експорту та тимчасового звільнення від сплати митних і торговельних зборів на імпорт товарів, що походять з України.

 

Що потрібно враховувати при веденні ЗЕД?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що під час проведення контрольно-перевірочних заходів при відпрацюванні інформації НБУ щодо виявлених уповноваженими банками фактів порушення резидентами граничних строків розрахунків за здійсненими операціями з експорту та імпорту товарів встановлена значна кількість фактів:

  • неподання резидентом до банківської установи повного пакету документів, потрібних для здійснення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків;

  • надходження до банківської установи реєстру митних декларацій за операцією резидента, який не є клієнтом цього банку;

  • надходження коштів від нерезидента за експортною операцією на рахунки резидента в банківській установі, яка не зазначена в митній декларації;

  • неповідомлення банківської установи про внесення змін до митної декларації на підставі аркуша коригування.

Ненадання резидентами до банківської установи повного пакету документів та актуальних даних є обов’язковою підставою для проведення органами ДПС документальних позапланових перевірок.

 

Незавершені до війни ЗЕД-операції зі суб’єктами з рф та Білорусі: НБУ зробив винятки
Нацбанк постановою від 30.05.2023 №71 вніс зміну до своєї постанови від 14.05.2019 №67. Її доповнено новим положенням. За ним тимчасово, з 24 лютого 2022 року на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів із дня його припинення або скасування, припиняється перебіг граничних строків розрахунків для товарів, робіт і послуг, за якими проведені та не завершені до 24 лютого 2022 року операції з експорту та (або) імпорту товарів за зовнішньоекономічними договорами (контрактами), укладеними українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності з іноземними суб'єктами господарської діяльності з місцезнаходженням у Російській Федерації або Республіці Білорусь, які створені та діють відповідно до законодавства зазначених країн (крім операцій, за якими граничні строки розрахунків настали до 24 лютого 2022 року).

Постанова набрала чинності 1 червня 2023 року.

 

Мінфін визначив порядок забезпечення сплати митних платежів
Мінфін наказом від 25.04.2023 р. №213 затвердив:

  • Порядок забезпечення сплати митних платежів;
  • форму бланка індивідуальної гарантії;
  • форму бланка загальної гарантії;
  • форму акта спільної звірки щодо застосування індивідуальних гарантій, резервування та вивільнення частин базової суми загальної гарантії або звільнення від гарантії;
  • форму вимоги про сплату митних платежів;
  • форму заяви про реєстрацію гаранта.

Зокрема, реєстрація гарантії буде здійснюватися після проведення перевірки:

1) електронного підпису, накладеного на гарантію;

2) відповідності формату, структури гарантії вимогам, встановленим Держмитслужбою;

3) відомостей про гаранта щодо наявності підстав для відмови у прийнятті від нього гарантій;

4) відповідності відомостей про загальну гарантію відомостям, що містяться в авторизації на застосування спрощення «загальна гарантія» або «загальна гарантія зі зменшенням розміру забезпечення базової суми на 50 відсотків», або «загальна гарантія із зменшенням розміру забезпечення базової суми на 70 відсотків», або «звільнення від гарантії».

Про це ми писали тут.

 

Які податкові карантинні пільги незабаром скасують: законопроєкт від Уряду
На початку червня ми  розповідали про ухвалення Урядом законопроєкту про зміни до ПКУ, пов'язані зі завершенням карантину, встановленого через COVID-19.

А 14 червня 2023 року Д. Шмигаль зареєстрував його у ВРУ під №9385.

Метою законопроєкту є усунення технічних неузгодженостей у податковому законодавстві, які можуть виникнути у зв’язку зі скасуванням обмежувальних заходів, що були запроваджені з метою запобігання поширенню на території COVID-19. Адже більшість карантинних норм і так втратить чинність після закінчення пандемії.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»