• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №07(61) | 12.10.2023 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №07(61) | 12.10.2023 р.
Це – вже шістдесят перший (сьомий цього року та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за більше ніж місяць. А саме:
  • розкажемо, що ДПС та ДМС стежать за заниженням вартості імпорту та ПДВ;
  • повідомимо, що пільгове ввезення електричних генераторів можуть продовжити до 1 травня 2024 року;
  • зауважимо, що лист ТПП стосовно форс-мажору не захистить від штрафів щодо ЗЕД-розрахунків;
  • розповімо, що Мінфін підкоригував деякі нормативні акти з питань митної справи;
  • зазначимо, якими будуть ставки ввізного мита у 2024 році;
  • проінформуємо, що оновлено Угоду про вільну торгівлю між Україною і Канадою.
Гарного вам читання!

ДПС та ДМС стежать за заниженням вартості імпорту та ПДВ

Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі зауважив, що наразі триває спільна аналітична робота митниці та податкової з виявлення заниження вартості імпортованого товару та подальшого ухилення від сплати ПДВ в особливо великих розмірах.
Наприклад, ТОВ «Н» у 2023 році імпортувало фармацевтичну продукцію зі заниженням митної вартості порівняно зі середньою ціною імпорту по Україні за вказаними вище товарами зазначеного суб’єкта господарської діяльності більше ніж у 24 рази, реалізуючи деякі позиції зі збільшенням максимальної ціни від рівня імпортної у більш ніж 418 разів. Наведений суб'єкт протягом 2023 року має податкову ефективність на рівні 0%.  

Пільгове ввезення електричних генераторів можуть продовжити до 1 травня 2024 року

8 вересня 2023 року Д. Разумков та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкти:
  • №10024 «Про внесення змін до пункту 9-21 розділу XXІ Митного кодексу України щодо продовження пільгового режиму ввезення електричних генераторів та інших супутніх товарів»;
     
  • №10025 «Про внесення змін до пункту 87 підрозділу 2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо продовження пільгового режиму ввезення електричних генераторів та інших супутніх товарів».
Законопроєктами пропонується продовжити пільгове ввезення вказаних товарів до 1 травня 2024 року.
У разі прийняття закони наберуть чинності через десять днів з дня опублікування.

Лист ТПП стосовно форс-мажору не захистить від штрафів щодо ЗЕД-розрахунків

ДПС наголосила, що за результатами проведеної перевірки ТОВ «А» контролюючим органом застосовано до платника податків пеню за порушення строку розрахунку у сфері зовнішньоекономічної діяльності, а саме: несвоєчасне отримання товару за зовнішньоекономічним контрактом.
А виникло це порушення через те, що за позицією податківців для звільнення від штрафів за порушення граничних строків ЗЕД-розрахунків необхідно обґрунтувати неможливість виконання іноземною компанією постачання товару після перерахування авансу та отримати сертифікат про наявність форс-мажорних обставин від ТПП.

Мінфін підкоригував деякі нормативні акти з питань митної справи

Мінфін наказом від 21.08.2023 №453 вніс зміни до деяких нормативно-правових актів з питань митної справи для приведення їх у відповідність до вимог законодавства. Згодом до нього внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 08.09.2023 №495.
Переважно зміни більше косметичні. Крім того, викладено у новій редакції форми:
  • Акта про передання проб (зразків) товарів;
  • Акта про повернення проб (зразків) товарів;
  • Акта про знищення (утилізацію) проб (зразків) товарів.
Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Поки ці зміни не діють.

Якими будуть ставки ввізного мита у 2024 році: довідкова інформація від Мінекономіки

Мінекономіки розмістило на своєму сайті довідкову інформацію щодо ставок увізного мита України, які застосовуватимуться у 2024 році до імпорту товарів походженням з ЄС в рамках зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Повний перелік доступний для завантаження за посиланням. Це дає можливість українському бізнесу планувати свою діяльність на 2024 рік.
Також рівні ставок увізного мита ЄС можна перевірити в режимі онлайн на ресурсі Європейської Комісії Access2Markets за посиланням.

Оновлено Угоду про вільну торгівлю між Україною і Канадою

Президент України Володимир Зеленський і Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо підписали  оновлену Угоду про вільну торгівлю між двома країнами. Цей документ замінить чинну Угоду, яка діяла з 2017 року. Про це повідомило Мінекономіки.
За словами Свириденко, нова Угода несе суттєві зміни до торгового режиму між Україною та Канадою. Також у рамках цього документа Україна і Канада уклали Угоду з цифрової торгівлі, яка стала для нашої країни другою після відповідної Угоди з Великою Британією.

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»