• Посилання скопійовано

Виплата доходів нерезиденту - тільки за наявності у нього реєстраційного номеру облікової картки

Податковий агент має право виплачувати дохід фізособам, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податків, та громадянам України, у паспортах яких є відмітка про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта

Виплата доходів нерезиденту - тільки за наявності у нього реєстраційного номеру облікової картки

Міжрегіональне ГУДФС - Центральний офіс з ОВП у листі від 26.02.2016 р. №4262/10/28-10-06-11 роз'яснило, що вартість безоплатного проживання та харчування, сплачена юридичною особою — резидентом (тобто сплачена з джерел походження в Україні) фізичній особі — резиденту та нерезиденту, є доходом таких фізичних осіб і підлягає оподаткуванню ПДФО.

При цьому така юридична особа відповідно до норм ПКУ має статус податкового агента і зобов'язана утримувати податок зі суми доходу, використовуючи ставку податку, визначену ст. 167 ПКУ.

Згідно з п. 70.13 ПКУ документи, пов'язані з виплатою доходів нерезидентам (пп. 70.12.1 ПКУ), які не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків, вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства.

Більш того, відповідно до п. 119.3 ПКУ за оформлення документів, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків без зазначення або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки платника податків передбачено штраф у розмірі 170 грн.

Отже, податковий агент має право виплачувати дохід фізичним особам, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податків, та громадянам України, у паспортах яких є відмітка про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Про одержані фізичними особами доходи та сплачені з них суми податку податкові агенти зобов'язані повідомити контролюючі органи за формою №1ДФ.

У графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи, про яку надається інформація в податковому розрахунку.

Таким чином, без реєстраційного номера юридична особа не зможе відобразити у формі №1ДФ виплачені нерезидентові доходи.

Насамкінець зауважимо, що за неподання, подання з порушенням строків, не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками звітності про суми доходів (якщо ці дані або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань) тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень, за повторні днії протягом року- 1020 гривень.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»