• Посилання скопійовано

Нараховуємо ПДВ при безоплатному постачанні товарів

Питання про порядок нарахування ПДВ при безоплатному постачанні виникає у бухгалтерів дуже часто. Розглянемо чергове роз’яснення податківців з цього приводу

Нараховуємо ПДВ при безоплатному постачанні товарів

ДФСУ у листі від 04.04.2016 р. №7286/6/99-99-19-03-02-15 вкотре розглянуло питання щодо необхідності нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при безоплатній передачі товарів/послуг. З’ясуємо деталі. 

Податківці на підставі п. 185.1 ПКУ доводять, що операції з безоплатної передачі товарів/послуг платником ПДВ є об'єктом оподаткування ПДВ, а тому податкові зобов'язання з ПДВ під час здійснення таких операцій відповідно до п. 198.5 ПКУ не нараховуються, тобто сформований податковий кредит не коригується.

Як відомо, відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання :

 - товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг,

- самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін,

- необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Тож виходить, що у постачальника – платника ПДВ при безоплатному постачанні виникає обов’язок нарахувати ПДВ на рівні ціни їх придбання, а у разі безоплатного постачання самостійно виготовленої продукції - на рівні звичайної ціни. Також не слід забувати, що при безоплатному постачанні потрібно складати дві податкові накладні:

  • одну – на фактичну вартість постачання;
  • другу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання (звичайної ціни) над фактичною ціною.

У листі ДФС чомусь наведено особливості складання податкової накладної при здійсненні операції з безоплатного постачання товарів/послуг, які визначено у пункті 20 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. №957.

Нагадаємо, що з 1 квітня діють нові форми податкової накладної та розрахунку коригування, а також Порядок їх заповнення. Докладніше про них читайте в аналітиці від "ДК" тут і ось тут.

Відповідно до п. 15 Порядку №1307 у ПН, яка складена на суму перевищення, має бути зазначено один з типів причини залежно від виду активів, який було постановлено безоплатно:

  • 15 - Складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання;
  • 16 - Складена на суму перевищення балансової (залишкової) вартості необоротних активів над фактичною ціною їх постачання);
  • 17 - Складена на суму перевищення звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання. 

Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у її рядках, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Приклади складання податкової накладної на суму перевищення можна переглянути тут і тут (для передплатників). 

Щодо першої ПН, складеної на покупця

Порядком № 1307 не затверджено порядку складання ПН на покупця при безоплатному постачанні. 

Податківці свого часу до набрання чинності Порядку № 1307 надавали роз'яснення з цього приводу. 

Так, вони вказували, що у податковій накладній, яка надається покупцю при безоплатному постачанні товарів/послуг графи з 7 по 13 дорівнюють 0.

Відповідно за новими правилами у розділі Б ПН графи 7-10 та відповідні рядки розділу А будуть рівні 0.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»