• Посилання скопійовано

Компенсація витрат орендодавця: бути чи не бути ПДВ?

Відшкодування витрат орендодавця, пов’язаних із орендованим майном, це типова операція. Тому оподаткування такого відшкодування ПДВ – це питання, до якого податківці повертаються знову і знову

Компенсація витрат орендодавця: бути чи не бути ПДВ?

Коментар до листів ДФСУ від 26.01.2018 р. №293/6/99-99-15-03-02-15/ІПКвід 26.01.2018 р. №292/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Історію змін позиції податківців щодо оподаткування ПДВ суми компенсації витрат, понесених орендодавцем, ми докладно розглядали тут.

Якщо коротко, то остання версія від ДФС виглядала так: порядок оподаткування ПДВ залежатиме від того, включено пункт щодо компенсації в умови договору оренди або укладено окремий договір щодо відшкодування.

 

Якщо така компенсація прописана в договорі оренди

Тоді питання оподаткування ПДВ залежить від статуса орендодавця:

  • якщо орендодавцем є бюджетна установа, то кошти, що отримуються від орендаря у вигляді відшкодування (компенсації) витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на комунальні послуги та енергоносії, не включаються орендодавцем до бази оподаткування ПДВ.
  • якщо орендодавцем є небюджетна установа, то кошти, що отримуються від орендаря як відшкодування (компенсація) цих витрат,  включаються орендодавцем до бази оподаткування та оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку, оскільки є складовою частиною операцій з постачання послуг при наданні в оренду рухомого/нерухомого майна.

Зверніть увагу: в цьому випадку не важливо, про які витрати орендодавця йдеться. Це можуть бути і витрати на комунальні послуги, оподатковані ПДВ, і витрати на земельний податок, податок на нерухомість або транспортний податок тощо, які ПДВ не оподатковуються. Якщо така компенсація передбачена договором оренди, це неважливо – сума такої компенсації вважатиметься складовою орендної плати.

Таку позицію податківці зберегли і в 2018 році. Про це йдеться у коментованих листах ДФСУ.

Податкова накладна, яка складається при визнанні ПЗ з ПДВ на таку компенсацію, має свої особливості. Нагадаємо про них.   

 

Як скласти податкову накладну на суму отриманого відшкодування?

Якщо спиратися на висновок,  наведений у коментованих листах, то у податковій накладній:

  • у графі 2 щодо номенклатури потрібно вказувати саме «орендна плата»;
  • у графі 3.3 потрібно зазначати код послуг за ДКПП, який призначено для оренди нерухомого майна;
  • у графі 7 щодо зазначення ціни потрібно зазначати загальну суму орендної плати, в яку входять компенсовані суми комунальних послуг, земельного податку тощо.

Підсумуємо: оскільки у такому разі відшкодування є складовою орендної плати, то у ПН має відображатися вся сума орендної плати разом з відшкодуванням витрат під номенклатурою "Орендна плата" та з відповідним кодом послуг за ДКПП у графі 3.3 розділу Б ПН. Про це ми писали тут.

 

Який код послуг за ДКПП зазначити в податковій накладній? 

Відшкодування понесених орендодавцем витрат матиме такий самий код за Державним класифікатором продукції та послуг, як і, власне, послуга оренди - 68.20.Про це ми писали тут і тут.

 

Якщо компенсація надається за окремим договором (не оренди)

У такому разі суми коштів, сплачених (відшкодованих, компенсованих) за такими договорами, не включаються орендодавцем до бази оподаткування послуги з оренди нерухомого майна, оскільки є окремими самостійними операціями з постачання відповідних товарів чи послуг.

Такі постачання та розглядаються як окремий об’єкт оподаткування. Звідси і особливості. Кожна така компенсація розглядається з метою оподаткування ПДВ окремо (а раптом, йдеться про пільговані товари або послуги?).  

Прикладом може бути компенсація земельного податку. Якщо вона сплачуватиметься за таким окремим договором, оскільки сплата земельного податку не передбачає поставки товарів, послуг, то і його компенсація орендодавцю ПДВ не оподатковуватиметься.

Таку позицію ДФСУ наводила у листі від 04.08.2016 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17. І у 2018 році вона її не змінила – адже в обох коментованих листах посилається на цей лист.

Також радимо прочитати: Юрособа-орендар компенсує вартість комунальних послуг фізособі: що з ПДФО?

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»