• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26-30 жовтня

Затверджено нову форму авансових звітів, податкова реформа усе ближче (і ми не про варіант Мінфіну), багато листів від ДФСУ та що робити, якщо постачальник не реєструє податкові накладні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26-30 жовтня

Увага: нова форма авансових звітів! Затверджено нову форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядок його складання. Істотних змін ні форма, ні Порядок не зазнали; фактично їх змінюють у зв'язку з переданням функції із затвердження таких документів від Міндоходів до Мінфіну. Уточнено також, що при розрахунку суми ПДФО у разі неповернення сум надміру витрачених коштів використовуються ставки 15% та 20%. Наказ №841, яким усе це запроваджується, набере чинності з дня його офіційного опублікування, а от дата публікації поки невідома (хоча є інформація, що він готується до опублікування в «Офіційному віснику України» №86 від 6 листопада). Новий бланк Звіту у форматі Excel завантажуйте з нашого сайту, тільки не забудьте перейти на вкладку «Версія від 06.11.2015»; адже наразі активною є поточна версія.

Податкова реформа на марші. Як і передбачалось, у минулий понеділок Комітет ВР з питань податкової та митної політики зареєстрував законопроект №3357 — про внесення змін до Податкового кодексу щодо податкової лібералізації (так званий законопроект Южаніної). Податок на прибуток збираються встановити на рівні 15%, ПДВ — теж 15%, податок з доходів фізосіб — 10% (при цьому розподіляти сплачуваний ПДФО між місцевими бюджетами за місцем проживання та за місцем роботи працівника). Для платників 3-ї групи єдиного податку планують встановити поетапне збільшення ставки протягом трьох років (до 5% + сплата ПДВ або 10% без сплати ПДВ у 2018-у) і обмежити річний обсяг доходу у 4000 мінімальних зарплат (зараз це приблизно 5 млн). Грунтовний аналіз нововведень читайте тут, а завантажити текст законопроекту можна звідси. До речі, цим же законопроектом пропонується штрафувати за помилки в обов’язкових реквізитах податкової накладної (про це — ось тут).

Вибрані листи від ДФСУ. В одному ДФС нагадала: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати (тобто зарплата є меншою за мінімальну), то цей місяць включається до страхового стажу не повністю. В двох інших податківці розповіли, кому і за яких умов здійснюється скасування штрафних санкцій  (тут усе просто: слід самостійно і своєчасно сплатити суму нарахованого податкового зобов’язання) і чи потрібно відображати в декларації з ПДВ помилкові податкові накладні (не потрібно, хоча податківці на місцях навпаки вимагають це робити). Зрештою, податківці навіть розглянули питання відображення дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники у формі № 1ДФ. Ще більше листів — у нашій щотижневій розсилці «Документи за тиждень» (зареєстровані користувачі нашого сайту отримали її вчора) та на docs.dtkt.ua.

Постачальник не реєструє податкові накладні. Знайома ситуація? На жаль, сама система електронного адміністрування ПДВ вимагає працювати виключно з сумлінними продавцями і покупцями. Тому у даному випадку вплинути на контрагента якимись законними способами у межах податкового законодавства норми ПКУ можливості не дають. Однак ми знайшли чотири способи захисту, які варто передбачити в договорі з контрагентом. А ще цього тижня у розділі «Запитання і відповіді» редакція розказала, що робити із податковими зобов'язаннями, якщо покупець відмовляється від товару та як виправити ситуацію у разі внесення помилкових даних у форму №1ДФ.

Традиційне нагадування: не забувайте про звітність. Сьогодні слід подати Звіт про товарооборот (форма №1-торг) за жовтень, у середу — Форму №1-опт (місячна) та Форму №51-авто, а у п`ятницю — Звіт з праці (ф. №1-ПВ) за жовтень. Насправді звітності набагато більше (дивіться податковий календар на blank.dtkt.ua), але стосується вона точно не всіх.

І наостанок. Мінсоцполітики затвердило Приклади обчислення середньої зарплати (доходу) за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування для розрахунку соцвиплат (їх там декілька десятків); Порядок повернення помилково/надміру сплачених в бюджет коштів знову планують змінити, а Мінфін затвердив нову форму Декларації про доходи та Інструкцію щодо її заповнення. Поки що є лише інформація про подання цього наказу на реєстрацію в Міністерство юстиції, а сам документ ще не оприлюднений.

До зустрічі через тиждень. Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»