• Посилання скопійовано

Індексація зарплати у березні 2024 року: проводити чи ні?

Зміни у порядку індексації заробітної плати, внесені законами про Держбюджет у 2023 й у 2024 роках, викликали багато запитань у роботодавців. І ось маємо вже березень 2024 року, але запитань не меншає

Індексація зарплати у березні 2024 року: проводити чи ні?

У своїх попередніх статтях ми розглядали проблему нарахування індексації у 2023 році й у 2024 році. Тоді ж ми говорили про те, що норми законів є, а от як їх розуміти та застосовувати на практиці, – офіційних роз’яснень мало (а прикладів і зовсім немає). До них належить і прокоментований нами лист Мінекономіки від 07.12.2023 №113/0/214-23

Коротко нагадаємо основні тези. 

 

«Стара» індексація залишається

Мінсоцполітики наголошує: у 2023 році заробітна плата та грошове забезпечення виплачуються з урахуванням індексації, яка склалася станом на грудень 2022 року.

Водночас Мінфін зазначає, що пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» зупинено на 2023 рік дію Закону №1282.

Річ у тім, що внаслідок інфляції у 2022 році та попередніх роках склалися певні суми індексації, зокрема заробітної плати, станом на грудень 2022 року. 

І досі точаться суперечки, яку саме грудневу індексацію мали на увазі фахівці Мінсоцполітики: усю чи лише ту, яка зберігається у наступних місяцях («фіксовану»)? 

«Фіксованою» сумою індексації ми умовно називаємо ту, яка виникає через одне з правил п. 5 Порядку №1078. Якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу. І від себе додамо, що така різниця зберігається й в наступних місяцях, аж доки вона не буде погашена наступними підвищеннями грошового доходу працівника. 

А поточна індексація (якщо немає жодних фіксованих сум) визначається за кожен місяць окремо. Отже, у грудні 2022 року її визначили, бо цього вимагав закон, а вже у січні 2023 року вона не була визначена, бо закон цього не вимагав – і в цьому Мінфін має рацію. Збереження та нарахування у січні індексації на рівні грудня 2022 року законом прямо не передбачено – це вже інтерпретація духу законодавства. 

Так, Мінсоцполітики говорить, що ст. 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. І це правда. Але йдеться не про зворотну дію, а про призупинення дії Закону про індексацію – отже, виконувати його норми у 2023 році було не потрібно. А в 2024 році – потрібно, однак з урахуванням уточнення, внесеного Держбюджетом-2024. 

Автор зробила з цього такий висновок: що зароблена у 2022 році та попередніх роках «фіксована» сума індексації не згоряє і право на неї переноситься на 2024 рік, коли Закон про індексацію знову запрацював, і нараховувати індексацію стало знову потрібно.  

Саме Мінсоцполітики пояснює: у випадку якщо у 2023 році було збережено суму індексації заробітної плати, яка виникла за період до січня 2023 року (до зупинення дії Закону №1282), то вона має також виплачуватись й у 2024 році.

Щоправда, і це так само думка автора, «фіксована» індексація і далі нараховуватиметься лише в тому випадку, якщо працівнику у 2023 – 2024 рр. не підвищували оклад або якщо сума такого підвищення не перекрила ту різницю, яка становить «фіксовану» індексацію.  

 

Приклад 1. «Фіксована» індексація. 

Станом на грудень 2022 року у працівника було право на «фіксовану» суму індексації в розмірі 300 грн. Оклад працівника з того періоду не збільшувався. Таким чином, у січні 2024 року працівнику треба нарахувати індексацію 300 грн. Така сама сума «фіксованої» індексації нараховуватиметься працівнику щомісяця (зокрема, й у березні 2024 р.), до наступного підвищення окладу.

Якщо працівнику станом на січень 2024 року оклад підвищили на 250 грн у порівнянні з окладом у грудні 2022 року, то йому треба нарахувати «фіксовану» індексацію в сумі 50 грн. 

Якщо оклад працівника у березні 2024 р. підняли ще на 900 грн, то «фіксовану» індексацію у березні 2024 року йому нараховувати не треба – таку суму індексації перекрило зростання окладу. 

 

А от поточну індексацію слід визначати вже виходячи з нового базового місяця (про що – далі). 

 

2023 рік з індексації випадає

А це вже зазначено у ст. 39 Закону про Держбюджет-2024: обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком починаючи з 1 січня 2024 року.

 

«Нова» індексація – базовий місяць грудень 2023!

Ось цей початок врахування індексів інфляції з січня 2024 року означає, що грудень 2023 року стає тим, що ми називаємо «базовим» місяцем для розрахунку індексації.

І тут треба згадати, що таке «базовий» місяць. У п. 5 Порядку №1078 зазначено, що у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, береться за 1 або 100 відсотків. Ось цей місяць підвищення окладів ми і вважаємо «базовим». Він має і ще одну ознаку: обчислення індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення. 

Оскільки обчислення починаємо з січня 2024 року, то попередній місяць і буде «базовим» – це грудень 2023 року.

 

А як же старий базовий місяць? І що як у 2023 році (до грудня) теж збільшували оклади?

На думку автора, це не враховується для нарахування індексації у 2024 році і далі. Все, що було до грудня 2023 року (крім «фіксованої» індексації), можна забути. Життя, тобто поточна індексація, починається з нового аркуша. 

Для наочності покажемо, як це працюватиме, на прикладах. Однак одразу зауважимо – ці приклади є точкою зору автора, Мінекономіки поки що жодних прикладів не оприлюднило.

 

Приклад 2. Визначаємо «базовий» місяць. 

За посадою працівника оклад в останній раз підвищували у травні 2023 року (наприклад, з 7000 грн до 10000 грн). За старими правилами травень 2023 року мав би бути «базовим» місяцем.

Але за новими правилами, запровадженими Законом про Держбюджет-2024, базовим місяцем стає грудень 2023 року. Незважаючи на те, підвищувався оклад у 2023 році чи ні. 

 

Приклад 3. Чи треба нараховувати поточну індексацію у березні 2024 року? 

Для тих працівників, у яких «базовий» місяць – грудень 2023 року, це означає, що: 

  • Рахуємо індексацію ми з нуля. Попередні індекси інфляції при цьому не враховуємо. 
  • Інфляція, яка виникла у 2023 році, взагалі не бере участі в розрахунку індексації. А інфляція попередніх років – лише в сумі «фіксованої» індексації. 

Слід зазначити, що до Порядку №1078 жодних змін не вносили. А отже, діяти роботодавцям доведеться за прикладами, наведеними у додатках до цього Порядку.

Візьмемо таблицю з прикладу в додатку 1 і підставимо в неї поточні відомості.

  Індекс споживчих цін, відсотків Величина приросту індексу споживчих цін для проведення індексації, відсотків
до попереднього місяця (за даними Держкомстату)* для визначення порогу індексації
2024 рік      
Січень 100,4 100,4
Лютий 100,3 100,7

Індекс споживчих цін для визначення порогу індексації обчислюється шляхом множення місячних індексів споживчих цін починаючи з січня 2024 р. – цього вимагає Держбюджет-2024.

Розрахунок індексу споживчих цін:

за січень – лютий: 100,7 = 1,004 х 1,003.

 

Індексація грошових доходів населення проводиться в разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотка. 

У 2003 році (якому присвячено приклад у додатку 1 Порядку №1078) множення індексів інфляції почалося з березня (коли набрав чинності Закон про індексацію). Поріг індексації тоді теж був іншим – 101 відсоток. Перевищення цього порогу завдяки множенню місячних індексів інфляції відбулося вже у квітні 2003 р. 

У 2024 році, як бачимо, поріг індексації ще не перевищено. Отже, у березні 2024 року всім, в кого базовим місяцем все ще є грудень 2022 р. (оклад з цього місяця не зростав), поточну індексацію ще нараховувати не треба! 

Не треба її нараховувати й тим, хто піднімав оклади у січні 2024 р. або у березні 2024 р. (зокрема, у зв’язку зі зростанням розміру мінімальної заробітної плати). Для них базовими місяцями будуть, відповідно, січень та березень, і за правилами Порядку № 1078 їм нараховувати індексацію зарано. 

Тобто по мірі офіційної публікації ми будемо помножувати індекси між собою і, як тільки виникне індекс, більший за 103, знатимемо, що за два місяці треба буде нараховувати працівникам індексацію. 

Для розрахунку розміру індексації ви зможете скористатися нашим калькулятором.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»