• Посилання скопійовано

Облік простроченого кредиту

На балансі ТОВ є кредити, отримані від фінкомпанії. У вересні 2022 року настає строк погашення, але ТОВ не має можливості погасити кредит. Фінкомпанія переводить кредит у прострочений. Як відображати прострочений кредит у бухобліку ТОВ?

Облік простроченого кредиту

Прострочений кредит обліковують на субрахунку 605 «Прострочені позики в національній валюті». Отже, на дату прострочення прострочений кредит відображають проведенням: Д-т 601, 611 К-т 605.

Нараховані відсотки за користування кредитом обліковують на субрахунку 684. Для обліку прострочених відсотків окремого субрахунку не передбачено. Тому їх і надалі обліковують на субрахунку 684.

Якщо згодом прострочений кредит і відсотки будуть погашені, це відображатиметься проведеннями: Д-т 605, 684 К-т 311.

Якщо протягом строку позовної давності прострочений кредит і відсотки так і не будуть погашені, після закінчення такого строку їх списують до складу доходу: Д-т 605, 684 К‑т 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості».

Підстава для списання — норми п. 5 НП(С)БО 11, де зазначено: якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, то його суму включають до складу доходу звітного періоду.

На об’єкт оподаткування податком на прибуток не вплине переведення кредиту до складу простроченого.

Якщо кредит спишуть і його сума збільшить дохід, такий дохід збільшить фінрезультат до оподаткування (Д-т 717 К-т 791), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Податкових різниць у наведеній ситуації немає.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»