• Посилання скопійовано

Порядок оформлення розрахункових документів при здійсненні продажу квитків на залізничному транспорті скасують

Мінфін та Мінінфраструктури своїм Наказом від 29.05.2024 №480/269 скасовують Порядок оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті. Це станеться 19 грудня 2024 року

Порядок оформлення розрахункових документів при здійсненні продажу квитків на залізничному транспорті скасують

Нагадаємо, що механізм обліку розрахункових операцій при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, а також вимоги до форм бланків проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті визначено Порядком оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затвердженим спільним наказом Міністерства інфраструктури України та Міністерства доходів і зборів України від 30.05.2013 №331/137.

Саме на цей Порядок податківці посилалися у своїх розʼясненнях, що вважається розрахунковим документом для звітування про придбання електронних квитків на потяг.

Зараз зʼявився спільний наказ Мінфіну та Мінінфраструктури від 29.05.2024 №480/269 щодо втрати чинності наказом №331/137.

Він набирає чинності через шість місяців з дня  офіційного опублікування. 19 червня його було опубліковано в "Офіційному віснику". Тож норми Наказу почнуть діяти з 19 грудня.

Тож поки що правила визнання розрахункового документа не зміняться.

До набрання чинності наказом №480/269 розрахунковим документом може вважатися проїзний документ, оформлений на відповідному бланку проїзного документа чи сформований в електронному вигляді, що засвідчує укладення договору між залізницею і пасажиром на проїзд і видається пасажиру після оплати ним вартості послуги. Тобто електронний проїзний (перевізний) документ може вважатися розрахунковим документом у разі оформлення його на відповідному бланку проїзного документа.

А от як бути далі, після скасування наказу №331/137, слід чекати розʼяснень від ДПС та Мінфіну. І після цього вносити зміни до правил обліку та оподаткування витрат на е-квитки.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»