• Посилання скопійовано

Відновлення первинних документів, які зберігалися у зоні проведення АТО, є обов'язковим

До закінчення АТО єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання форс-мажору на території АТО як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання зобов’язань, є сертифікат Торгово-промислової палати

Відновлення первинних документів, які зберігалися у зоні проведення АТО, є обов'язковим

ДФСУ у листі від 07.04.2016 р. №7763/6/99-99-19-01-03-15 наголосила, що чинним законодавством не передбачено звільнення платника податків від обов’язку відновлення документів та дотримання інших вимог, визначених ПКУ, у випадках дії обставин непереборної сили, що, зокрема, мали місце на території проведення АТО.

Нагадаємо, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених в пунктах 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов’язаний:

  • у 5-денний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності, та контролюючий орган, яким було здійснено митне оформлення відповідної митної декларації;
  • відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Статтею 10 Закону №1669 передбачено, що протягом терміну дії цього Закону єдиним належним та достатнім документом, що підтверджує настання обставин непереборної сили (форс-мажору), що мали місце на території проведення АТО, як підстави для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежного виконання) зобов’язань, є сертифікат Торгово-промислової палати України.

Окрім того, підприємства, що знаходяться на тимчасово окупованій території та/або на території проведення АТО (або їх структурні підрозділи (відокремлене майно) перебувають на зазначених територіях), зобов’язані провести інвентаризацію станом на 1 число місяця, що настає за місяцем, у якому зникли перешкоди доступу до активів, первинних документів і регістрів бухобліку, та відобразити результати інвентаризації в бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»