• Посилання скопійовано

Чи потрібно за березень сплачувати за землю, що знаходиться під нерухомістю?

ДПСУ роз’яснила, чи вважається використанням земельних ділянок у господарській діяльності з метою застосування пільги від сплати за землю у березні, на яких розташовані об’єкти нерухомості та на яких планується будівництво об’єктів нерухомості

Чи потрібно за березень сплачувати за землю, що знаходиться під нерухомістю?

Коментар до ІПК ДПС від 12.05.2020 р. №1949/6/99-00-04-03-03-06/ІПК

Нагадаємо, що 18 березня 2020 року набрав чинності Закон №533, яким звільнено платників податку на час карантину від плати за землю та податку на нерухомість на період з 1 березня по 30 квітня (тобто на два місяці). Але з 2 квітня 2020 року набрав чинності Закон №540, що обмежує період дії пільги лише березнем (про це тут).

При цьому, щоб скористатись пільгою з плати за землю повинна виконуватись умова – така земельна ділянки використовується у господарській діяльності платника податку (детальніше про умови застосування пільги тут).

Але як бути, якщо земельна ділянка знаходиться під нерухомістю? Чи буде поширюватись на таку земельну ділянку звільнення?

На це питання податківці у коментованій ІПК зазначають, що для цілей оподаткування використання у господарській діяльності передбачає залучення земельних ділянок до реалізації видів діяльності, заявлених підприємством при реєстрації.

Наприклад, підприємство має вид діяльності за кодом 47.11 «Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами». По земельним ділянкам, на яких розташовані торговельні центри та магазини, таке підприємство може не платити земельний податок за період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

 

А що зі звільненням земельних ділянок, на яких ведеться будівництво?

Тут податківці також зазначають, що виходити необхідно з призначення нерухомості, що будується на такій земельній ділянці. Якщо згідно з затвердженою технічною документацією на будівництво призначення об’єктів нерухомості відповідатиме видам діяльності, заявленим підприємством, то за такі земельні ділянки підприємство може скористатися наданим правом на звільнення від плати за землю у березні 2020 року.

Найважливіший висновок з цієї ІПК – це те, що податківці будуть аналізувати види діяльності суб’єкта господарювання, внесені в ЄДР. А не те, чи дійсно він здійснює ці види діяльності. Це важливо, наприклад, для вже згаданих підприємств роздрібної торгівлі, які під час карантину фактично зупинили свою торговельну діяльність.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»