• Посилання скопійовано

ФОП перейшов із спецгрупи на загальну систему: чи треба подавати Додаток 2 до декларації з ЄП?

У Додатку 2 до декларації з ЄП спецгрупи ФОП визначає суму ЄСВ, яку має сплатити. Проте такий додаток не подається у випадку, якщо ФОП скористався правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе

ФОП перейшов із спецгрупи на загальну систему: чи треба подавати Додаток 2 до декларації з ЄП?

Податківці у ЗІР розповіли, що відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) зобов’язані подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону №2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені ПКУ. Форма, за якою подається звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, зокрема, фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе (абзац перший п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464).

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (абзац другий п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464).

Відповідно до пп. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» та п. 296.3 ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, подають до контролюючого органу декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім випадків, передбачених цих пунктом.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливий порядок оподаткування, у випадку визначення єдиного внеску, подають звітність за звітний період – грудень як декларацію за IV квартал податкового (звітного) року, де розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та визначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом №2464 для цієї категорії.

Наказом Мінфіну від 26.04.2022 №124 затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні (далі – Декларація), у складі якої формується додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2), який подається та заповнюється фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2 відс. доходу, з урахуванням особливостей встановлених пп. 9.7 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Податкові декларації за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) подаються протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (пп. 49.18.1 ПКУ).

Враховуючи зазначене, фізичні особі – підприємці у разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у випадку визначення єдиного внеску подають до контролюючого органу Додаток 2 у складі Декларації у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, тобто у строк протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, у якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

Враховуючи зазначене, у разі переходу на загальну систему оподаткування та відмови від використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, фізичній особі – підприємцю, яка скористалася правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе, не потрібно подавати Додаток 2 у складі Декларації.

Якщо фізична особа – підприємець таким правом не скористалася, то Додаток 2 подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, у якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування.

***

Читайте також: Як заповнювати ФОПам додаток 2 до декларації спецгрупи ЄП за грудень 2022 року?

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»