• Посилання скопійовано

Як результати інвентаризації через перевірку ДПС впливають на облік ПДВ?

Результати проведеної під час перевірки ДПС інвентаризації можуть бути враховані податківцями при перевірці даних звітності з ПДВ за період, у якому було проведено інвентаризацію, тобто за поточний звітний період

Як результати інвентаризації через перевірку ДПС впливають на облік ПДВ?

ДПСУ зазначає, що за результатами проведеної перевірки контролюючим органом зменшено суму бюджетного відшкодування ПДВ, оскільки платником податків не нараховано відповідно до пп. «г» п. 198.5 ПКУ податкових зобов’язань з податку на додану вартість на вартість товару з ознаками браку (встановлено за результатами проведеної інвентаризації на поточну дату) та які використовуються в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку.

 

Позиція платника податку

Платник податків просив скасувати оскаржуване податкове повідомлення-рішення, оскільки вважає, що ним було правильно відображено результати проведення інвентаризації у звітному періоді, в якому було закінчено інвентаризацію.

 

Результати розгляду скарги

Згідно з пп. 20.1.9 ПКУ контролюючі органи мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю.

Водночас відповідно до п. 3 розділу IV Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 №879, результати інвентаризації на підставі затвердженого протоколу інвентаризаційної комісії відображаються у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності того звітного періоду, у якому закінчено інвентаризацію.

Отже, наявність товару з ознаками браку, яку встановлено за результатами інвентаризації, проведеної станом на поточну дату, не можуть слугувати достатнім підтвердженням наявності таких бракованих товарів у платника податків у періоді, що перевіряється.

Таким чином, результати проведеної під час перевірки інвентаризації можуть бути враховані контролюючим органом при перевірці даних податкової звітності з ПДВ за період, у якому було проведено інвентаризацію, тобто за поточний звітний період.

Враховуючи вищевикладене, рішенням ДПС задоволено скаргу платника податків.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»