• Посилання скопійовано

Зміна групи платників єдиного податку: «7 хвилин» з Мар'яною Кавин

Як визначити дозволений граничний обсяг доходу? Скільки раз можна змінити систему оподаткування? Які обмеження для застосування спрощеної системи?



Як відомо, в різних групах є різні податки. Відповідно бачимо ліміт доходу, який прив’язаний до розмірів мінімальної заробітної плати, для кожної з груп (слайд у відео). Умова переходу в ту чи іншу групу – дохід за попередній календарний рік не перевищує того доходу, який передбачений у цій групі.

Наприклад, якщо перша група переходить в другу, друга переходить у третю – тут зрозуміло, за попередній календарний рік, швидше за все, дохід не перевищував. Але якщо ситуація інша: третя група переходить у другу, дохід у другій – 5,004 млн. Беремо реальний приклад: зараз липень 2021 року. Найперший перехід в іншу групу можливий, подавши заяву за 15 днів до наступного кварталу. Так? Наступний квартал починається з 1 жовтня. Отже, до 15 вересня слід подати заяву про перехід. Якщо я є в третій групі, а хочу перейти в другу групу. Тоді слід подивитися на два періоди:

  • чи за попередній календарний рік дохід не перевищував дохід тієї групи, в яку я хочу піти (тобто 5,004 млн). Це і є мій орієнтир на дохід на дату переходу;
  • перейшовши в другу групу мій сукупний дохід за рік немає перевищувати 5,004 млн.

Тобто я дивлюся на дохід попереднього календарного року, а також на дохід того року, в якому я переходжу, щоб він не перевищував дохід тієї групи, в яку я переходжу. 

Чи треба сумувати дохід по всіх групах? Ми сумуємо в межах року. 

І ще може бути така типова помилка. Наприклад,  з 1 жовтня ФОП зі загальної переходить на спрощену систему. Він думає про що? З 1 жовтня мій дохід не буде перевищувати 7,002 млн, бо я обираю третю групу. Він неправильно думає. Він має взяти весь свій дохід за той календарний рік, у якому він переходить. З 1 січня 2021 року по 30 вересня він був на загальній системі. Це потрібно додати до того, що йому ще залишиться. Це дуже часта помилка, яку я бачу. 

З ФОПами простіше, бо ФОПи зі загальної на спрощену навряд чи переходять. Хіба вони були без діяльності. А якщо ми говоримо за «єдинників» юридичних осіб, ось там це частіше. Наприклад, медична галузь, яка зараз просто процвітає, переходять зі спрощеної на загальну. Чому? Бо просто вже не поміщаються. І при цьому переході вони стають платниками ПДВ. Про це теж треба пам’ятати, що перебуваючи на спрощеній системі, яка не передбачає сплати ПДВ, зберігає вам статус неплатника ПДВ. Тільки перейшовши на загальну систему, з 1 жовтня, ми беремо для ПДВ вже не останній календарний рік, а останні 12 місяців. І тоді беремо з 30 вересня і відкатуємо назад. Тобто з 1 жовтня 2020 року по 30 вересня 2021 року. І дивимося, чи дохід вищий мільйона. Все, ви платник ПДВ. 

Ось ці перехідні моменти треба пам’ятати. 

Кількість переходів необмежена. Ми можемо переходити з меншої в вищу, з вищої в меншу. Це ми можемо собі дозволити. Проте обрати спрощену систему можна тільки один раз. Чому? Я не згідна з позицією податківців, але вона це усталена практика. Якщо ви протягом року були на спрощеній, зійшли на загальну систему, повернутись цього ж року на спрощену ви не зможете. А все тому, що існує правило, що обрати спрощену систему можна лише один раз. І податківці мають свою фіскальну логіку: станом на 1 січня ви були платником єдиного податку, то своїм правом вибору спрощеної ви скористалися, а тому другий раз дочекайтесь кінця року і тоді перейдете.

«Єдинник», який змінює групу, повинен відповідати вимогам, встановленим ПКУ тієї групи, в яку він хоче перейти. Це обмеження не тільки річного обсягу, використання найманої праці, заборонені види діяльності, заборона негрошових розрахунків, спеціальні обмеження на види діяльності та статус контрагентів для «єдинників».

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»