• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 травня - 4 червня

Що підготував нам червень: законодавчі зміни і не тільки; усе про відпустки від редакції «Дебет-Кредит», у Кабміні хочуть в півтора рази підняти мінімальну зарплату, багато інших новин про зарплату і кадри, а також останні листи і консультації від ДФС.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 травня - 4 червня

Що підготував нам червень: законодавчі зміни і не тільки. Редакція обрала найважливіші зміни та події, які очікують бухгалтерів у червні 2016 року: нова звітність з ЄСВ (подавати її слід починаючи зі звіту за червень, тобто все ж у липні), оновлені форми заяв реєстрації бізнесу, два додаткові вихідні дні та багато іншого. Докладно про усе це читайте тут. А ось ще два цікавих матеріали від редакції: як відобразити в бухгалтерському та податковому обліку кошти, що залишилися у банку, який визнано неплатоспроможним, а також про те, здійснювати роздрібну торгівлю пивом без штрафів (цей матеріал лише для передплатників).

А ще червень — це літо, а літо — це відпустки. На порталі «ДК» оновлено довідник, у якому зібрано усю необхідну інформацію для розрахунку та нарахування відпускних: від актуальних новин і документів до аналітичних матеріалів редакції. Тож читаємо, нараховуємо і відпочиваємо правильно. Також вже через тиждень, 14 червня, відбудеться вебінар редакції на тему «Відпустки» (традиційно безкоштовний для передплатників пакету «Профі»). Дізнатись більше та зареєстуватись можна тут.

З 1 липня мінімальну зарплату хочуть підвищити в 1,5 рази. Про це та багато іншого (наприклад, ЄСВ і пенсійну реформу) розповів в черговому інтерв'ю Міністр соцполітики Андрій Рева. Інший чиновник, голова ДФС Роман Насіров, запропонував підняти мінімальну зарплату до 5 тис. грн (тому що нібито стільки за даними Держстату становить середня зарплата в Україні). Ще нардепи пропонують встановити 1, 2 та 9 травня робочими днями, а також скасувати перенесення неробочих днів, якщо вони припадають на вихідні. Єдина хороша новина від можновладців — це те, що Верховна Рада скасувала податок на пенсії, розмір яких не перевищує 10 740 грн. Щоправда, ті, кого вона стосується, навряд чи читають цю розсилку.

Багато цікавого і різного про зарплату і кадри. Грошова компенсація за відпустку без звільнення працівника — можлива (хоча не для всіх і не у всіх випадках). Ми розглядаємо це питання на прикладі тут. А от відпустка без збереження зарплати понад 15 днів — ні, не можлива (і навіть якщо прописати це в колдоговорі, це все одно буде порушенням законодавства). Як часто його слід оновлювати штатний розпис (зокрема, чи потрібно змінювати його під кожне підвищення зарплати, чи достатньо наказу про внесення змін) — читайте тут. Відповідь на питання, скільки часу потрібно зберігати на підприємстві табелі обліку робочого часу (зовсім не 75 років, як усі інші документи по зарплаті) ви знайдете за цим посиланням. Нарешті, про те, яка відповідальність передбачена за непроведення індексації зарплат з часу створення підприємства, читайте тут.

Останні новини і консультації від ДФС. За самостійне виправлення помилки при нарахуванні військового збору — штраф. Податківці розказали, яка відповідальність застосовується до податкового агента у разі самостійного виправлення помилки щодо нарахованої (сплаченої) до бюджету суми військового збору. Ще ДФСУ розповіла про визначення доходу і оподаткування податком на прибуток та ПДВ операцій у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему, а також про те, як роботодавцеві нараховувати ЄСВ, якщо найманий працівник відпрацював неповний місяць та звільнився.

Два листи для власників РРО, яким не пощастило із адресою. Податківці стверджують, що якщо органами виконавчої влади чи місцевого самоврядування було прийнято рішення про перейменування вулиці чи географічних назв, власник приміщення повинен внести зміни до своїх установчих документів. А одразу після цього має бути проведена і перереєстрація РРО. Натомість Мін’юст вважає, що перейменування вулиці не зобов’язує відразу змінювати реєстрацію. Це можна робити у загальному порядку при внесенні змін до своїх установчих документів, пов’язаних зі зміною складу своїх учасників (засновників, власників), структури управління тощо.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


  

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»