• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 червня

Свята починаються... і продовжуються; на що вплинуть нові прожитковий мінімум і мінімальна зарплата; актуальні консультації від ДФС, Держпраці і Мінсоцполітики; дурнуваті законопроекти та (як завжди) не забувайте про звітність.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13-18 червня

Насамперед — про звітність. Сьогодні, 21 червня — останній день подання податкової звітності за травень 2016 року: Звіту з ЄСВ (ще за «старою» формою); Декларацій з ПДВ, акцизного податку і плати за землю; розрахунків рентної плати тощо. Також сьогодні закінчується строк сплати ЄСВ за травень (докладно про це дивіться тут). А у наступний четвер, 30 червня, — останній день сплати ПДФО і військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за травень 2016 р., а також ПДВ, плати за землю і рентної плати за травень. Більше про це — ось тут). 

Цей робочий тиждень короткий, і наступний теж. Ви ж напевно у курсі, але про всяк випадок нагадуємо: наступний робочий тиждень розпочинається у середу, 29 червня і продовжується аж до суботи, 2 липня включно. Докладно про святкові дні і їх подальше відпрацювання, а також про те, як працюють банки на червневі свята ми писали тут і тут, а графік роботи Центрів обслуговування платників податків у ці святкові дні — ось тут.

Щоб ми не жили на 1600 грн! 15 червня набрав чинності закон, яким з 1 грудня 2016 р. збільшуються розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати — до 1600 грн замість 1550. Враховуючи те, що прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, з грудня будуть підвищені також розміри пенсій і державних допомог. Тут ми розглядаємо, на що саме впливатимуть ці нововведення.

Нові роз'яснення від ДФС. Перебування на обліку в центрі зайнятості зараховується до страхового стажу; фізособи−підприємці зобов’язані подавати Звіт з ЄСВ незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність; якщо покупець вже неплатник ПДВ, то розрахунок коригування скласти можна, але зареєструвати у ЄРПН вже не вдасться.
Ще податківці розказали за яких умов підприємець на єдиному податку не може надавати в оренду майно, та який порядок заповнення форми №1ДФ (розділ I) при відображенні доходів, виплачених фізичним особам.

Консультації міністерств і відомств. Довідки замість листків непрацездатності не можуть бути підставою для призначення допомоги, — це роз'яснює Фонд з ТВП. Держпраці допускає можливість виплати зарплати за весь час щорiчної вiдпустки в iншi строки, нiж визначено законодавством (але за наявності окремої угоди). А фахівці Мінсоцполітики на прикладі пояснили нюанси індексації зарплати у травні-червні 2016 року (а автори редакції доповнили і розширили — ось тут).

Якась дурня відбувається у Верховній Раді.  На початку червня позафракційний депутат з Харкова Євген Мураєв зареєстрував законопроект №4765. Ним пропонується встановити в ч. 5 ст. 49 Кримінального кодексу правило, згідно з яким у разі вчинення злочинів у сфері господарської діяльності, передбачених у ст.212 і 212-1 КК (ухилення від сплати податків) давність не застосовується. У пояснювальній записці автор законопроекту відзначає, що це відповідає світовим тенденціям, а чинні норми законодавства «не відповідають умовам та вимогам сьогодення». Сподіваємось, інші депутати думають інакше.

Потяг до змін не тільки у Раді. Мінекономрозвитку збирається внести зміни до Плану комплексних перевірок на 2016 рік. Зараз у переліку 20817 підприємств; хочуть додати ще 693. Мінфін планує внести зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків та зборів (зокрема, у перелік кодів сплати податків додаються нові коди). А Мінсоцполітики оприлюднило проект змін до Порядку компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Наостанок про приємне. Усі вже звикли, що літо — це час знижок! От і редакція не виключення: у нас зараз літні ціни на усі семінари, які відбудуться найближчим часом. По-перше, 7 липня пройде традиційний Великий бухгалтерський семінар у Театрі ім. Лесі Українки. На вас чекає справжнє бухгалтерське свято: спочатку 7 годин доповідей кращих лекторів країни, а потім — краща комедія театру «Шалена ніч або одруження Пігдена». По-друге, усі, хто не зможе потрапити у театр, можуть дивитись онлайн-трансляцію Великого бухгалтерського семінару прямо на робочому місці (а потім ще й отримати запис) за смішною ціною від 197 грн. Нарешті, зараз у нас знижки на останній, четвертий О2 Форум «Оптимізація і обшуки» — докладніше про це читайте ось тут.
Також 5 липня редакція проводить вебінар із одним з кращих податкових адвокатів Олександром Смирновим, а 13-го — святковий семінар до Дня бухгалтера. Більше про семінари та вебінари редакції ми розповідаємо тут.

До зустрічі на наших семінарах.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


   

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»