• Посилання скопійовано

Що почитати у лютому: 11 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Нові рахунки для сплати податків і зборів, зміни у найважливіших податках, нова редакція Положення про касові операції та оновлені форми касових документів... Це лише невеличкий перелік тих змін, які відбулися протягом січня. Якщо за усіма цими новаціями ви раптом пропустили щось важливе і цікаве – тепер зможете надолужити

Що почитати у лютому: 11 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Зі свят одразу в суворі будні... Саме так можна охарактеризувати для бухгалтера перший місяць нового року. З 1 січня уже традиційно набрали чинності численні податкові (і не тільки) новації. Цілий місяць тривало й оновлення рахунків для сплати податків та зборів. А поміж цим ще потрібно готуватися до подання річної та квартальної звітності (і тут, до слова, теж не обійшлося без змін). 

Цілком можливо, що за усіма цими клопотами ви пропустили щось важливе і цікаве – і ось тепер зможете надолужити.

 

1. Оформлення касових документів за новими правилами - на прикладах від редакції 

60 тис. переглядів, 82 коментарі

5 січня 2018 року набрала чинності постанова НБУ від 29.12.2017 р. №148, якою не лише викладено у новій редакції Положення про ведення касових операцій, а й затверджено нові форми касових документів. Як правильно складати ці форми (на прикладах) і чим загрожують помилки в них - розповіли фахівці "Дебету-Кредиту" в аналітичному матеріалі.

 

2. Розрахунок лікарняних у 2018 році: покроковий алгоритм 

40 тис. переглядів, 24 коментарі

Наприкінці минулого року правила оплати листків непрацездатності змінилися. Детально про зміни, а також покроковий алгоритм розрахунку (з прикладами) - ви знайдете тут. Про нюанси оподаткування лікарняних та декретних виплат та подання звітності щодо них - читайте тут. Оскільки підставою для виплати лікарняних, як і раніше, є листок непрацездатності, варто пригадати собі й правила його руху у роботодавця (від отримання до оплати). Про це - в окремій статті тут.

 

3. З 3 січня - нові рахунки для новоутворених територіальних громад

39 тис. переглядів, 13 коментарів 

У зв’язку з об’єднанням у 2017 році територіальних громад сіл, селищ, міст з 3 січня 2018 року змінено реквізити рахунків для зарахування надходжень до об’єднаних територіальних громад в частині податків і зборів, що зараховуються до місцевих бюджетів. Ознайомитися з ними можна тут>>

 

4. Єдиний податок – 2018: поговоримо про зміни 

36 тис. переглядів

Великих змін цього разу не відбулося, але зовсім без них законотворці не обійшлись. Про те, які особливості сплати єдиного податку встановлені у 2018 році, за якою формою і коли будуть звітувати «єдинники», та як вони будуть сплачувати ЄСВ – читайте в аналітиці від редакції.

 

5. Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2018 рік - у довіднику на порталі "ДК"  

35 тис. переглядів, 10 коментарів

У зв'язку з набранням чинності Держбюджету-2018, з 1 січня 2018 року змінилися розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також усіх показників, пов'язаних з ними (ПСП, добові, мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ, тощо). Аби не загубитись у всіх цих показниках - зібрали їх всіх для вас в одному довіднику "Індекси, курси, мінімуми"

 

 

6. Нове Положення про касові операції: перше знайомство 

35 тис. переглядів, 42 коментарі

Затвердження нового Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні викликало чимало запитань у наших читачів. Тож не дивно, що в ТОП-10 найцікавіших статей січня ввійшло кілька матеріалів на цю тему. Адже зміни, затверджені постановою №148, важко назвати косметичними. Що саме змінилось? Чи є ця редакція абсолютно новою? Наскільки значні зміни було внесено? З’ясовуємо це в окремій великій статті.

 

7. Податок на прибуток - 2018: основні зміни 

34 тис. переглядів, 14 коментарів

Змін щодо податку на прибуток в ПКУ у 2018 році досить багато. І хоча вони і не є системними та стосуються різних категорій платників податку, знати про них важливо. Найбільш цікаві з них:  «квартальники» подаватимуть декларацію за рік протягом 60 днів після закінчення звітного року; «єдинники» не сплачуватимуть авансові внески при виплаті дивідендів; нові різниці щодо надання матеріальної допомоги «неприбутківцям» і працівникам тощо. Про усе це читайте в тут.

 

8. Як Кабмін рекомендує переносити робочі дні у 2018 році 

34 тис. переглядів, 7 коментарів 

Відповідно до розпорядження КМУ від 11.01.2018 р. №1-р для працівників підприємств, установ та організацій, яким установлено 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота і неділя), у 2018 році рекомендовано перенести робочі дні з:

  • п’ятниці, 9 березня — на суботу, 3 березня;
  • понеділка, 30 квітня — на суботу, 5 травня;
  • п’ятниці, 29 червня — на суботу, 23 червня;
  • понеділка, 24 грудня — на суботу, 22 грудня;
  • понеділка, 31 грудня — на суботу, 29 грудня.

 

9. Терміни подання декларації з податку на прибуток у 2018 році, - роз'яснення ДФС 

33 тис. переглядів, 23 коментарі

Законом №2245 для платників податку на прибуток, які подають декларацію наростаючим підсумком раз на рік, установлено новий строк її подання - 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Про це читайте тут.  А от чи стосується це річної декларації "квартальників" за 2017 рік - питання залишалося відкритим протягом цілого місяця. І лише 31 січня ДФСУ  листом № 2834/7/99-99-15-02-01-17 нарешті поставила крапки на "і": для декларації з податку на прибуток за рік визначено єдиний строк її подання – 1 березня 2018 року (незалежно від базового періоду складання декларації – квартал або рік).

 

10. З 22 січня - нові бюджетні рахунки для сплати податків і зборів 

32 тис. переглядів, 25 коментарів

Регіональні ДФС та ГУ Держказначейства оприлюднили нові рахунки для сплати податків і зборів до держбюджету на 2018 рік. Дата початку здійснення операцій за цими рахунками - 22.01.2018 р. Їх перелік та посилання на нові рахунки – дивіться ось тут.

 

11.   Головний бухгалтер без бухгалтерської служби: офіційна позиція держорганів 

25 тис. переглядів, 38 коментарів

Нагадаємо, що у листах Мінфіну від 30.06.2017 р. №35210-07-10/17419 та Мінсоцполітики від 13.11.2017 р. № 21929/0/2-17/13 було зазначено про неможливість наявності посади «головний бухгалтер» без створення відповідного структурного підрозділу. Про це ми розповідали тут. Проте, оскільки на практиці така посада існує у багатьох без підрозділу «бухгалтерія» та наявності інших, не головних бухгалтерів, це викликало багато запитань у наших читачів. Тому редакція «Дебету-Кредиту» звернулися з запитом до Пенсійного фонду, Мінфіну та Мінсоцполітики. Що відповіли держоргани - читайте тут.

***

Гарного Вам читання!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»