• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 січня – 3 лютого

Річну декларацію з податку на прибуток подаємо 1 березня (тепер – офіційно!); як нараховувати індексацію зарплати у лютому 2018 року; чи можна у штатному розписі встановити посаду головного бухгалтера без підлеглих та що за це буде; як розраховувати відпускні у різних випадках та в які строки їх виплачувати, а також нові консультації від редакції, ДФС і Держпраці.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 січня – 3 лютого

Річну декларацію з прибутку подаємо 1 березня: офіційно від ДФСУ
9 лютого тепер вже точно не є граничним строком для подання річної декларації з прибутку для «квартальників»; нарешті податківці видали офіційний лист.

У ньому зазначено, що для податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) рік визначено єдиний строк її подання – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, незалежно від базового звітного (податкового) періоду складання декларації – квартал або рік.

Таким чином, усім платникам можна буде звітувати до 1 березня 2018 року включно. Відповідно сплатити задекларований податок на прибуток потрібно буде до 9 березня включно (граничним строком сплати є 11 березня, але це вихідний день).

 

Як нараховувати індексацію зарплати у лютому 2018 року – чергове роз’яснення від Мінсоцполітики
Як це завжди буває на початку місяця, фахівці Мінсоцполітики роз'яснили нюанси індексації зарплати у січні та лютому 2018 року. Зокрема, як ми і попереджали, у лютому слід буде індексувати зарплату на рівні січня 2018 року. А от для тих роботодавців, які підвищували оклади працівникам у вересні 2017 року, у лютому потрібно буде нараховувати індексацію вперше.

 

Що нас чекає у лютому?
Обов'язкове використання «єдиного вікна» в митницях вже з 1 лютого; подання податкової звітності за ІV квартал та 2017 рік, а також алкогольно-тютюнової звітності за січень 2018 року; останній день для сплати податкових зобов'язань за ІV кв. 2017 р.; посилення відповідальності за несплату аліментів та зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів...

Ми описали 12 важливих змін і подій, які очікують українців у лютому 2018 року; читайте їх у нашій щомісячній добірці.

 

Чи можна у штатному розписі встановити посаду головного бухгалтера без підлеглих та що за це буде?
Це питання сколихнуло бухгалтерів у зв’язку з появою відповідного роз’яснення від Мінсоцполітики та Мінфіну. Про можливі наслідки для керівників та головних бухгалтерів у цих роз’ясненнях не зазначалося, тому ми скерували запити до Мінфіну, ПФУ та Мінсоцполітики.

І отримали відповіді на них!
Ось три основні моменти з трьох листів:

  • Створення бухгалтерської служби не обов’язкове. Цілком можливо, що бухоблік юрособи веде єдиний бухгалтер. Що саме він повинен та має право робити – визначає посадова інструкція. Але зверніть увагу: це має бути посада не головного, а просто бухгалтера;
  • Відповідатиме за можливі порушення з призначення особи, яка відповідає за ведення бухобліку на підприємстві, керівник такого підприємства (або інша, уповноважена на це особа, або його власники);
  • Якщо ви головний бухгалтер без бухгалтерської служби, то на ваш страховий стаж та пенсію це жодним чином не вплине.


8448 гривень єдиного внеску повинні сплатити підприємці - «загальносистемники» за 2017 рік

У зв’язку зі змінами, які відбулися у нарахуванні єдиного соцвнеску у 2017 році, платники (незалежно, чи здійснювали діяльність), повинні не пізніше 9 лютого поточного року подати звіт та сплатити єдиний внесок.

ДФС нагадує, що у 2017 році місячний мінімальний розмір страхового внеску становив 704 грн, відповідно мінімальний річний розмір страхового внеску – 8448 грн.

Тобто підприємцям-«загальносистемникам» необхідно сплатити 8448 гривень єдиного внеску за минулий рік (навіть якщо вони не отримали прибутку чи не вели діяльності). Несплачена сума стане податковим боргом, на який відбудеться нарахування 20% штрафної санкції.

 

Виплата зарплати раз у місяць за заявою працівника є порушенням
Фахівці Держпраці у своєму роз’ясненні наголосили, що виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов’язком роботодавця. Його слід виконувати незалежно від бажання працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць.

Тому працівнику в будь-якому випадку слід перерахувати відповідні суми на його картковий рахунок. У разі видачі зарплати через касу слід замовити суму для виплати зарплати з врахуванням зарплати такого працівника, а потім, у разі відмови працівника від отримання коштів, задепонувати її.

А консультацію фахівців Держпраці про те, що чекає роботодавця у разі затримки розрахунку при звільненні працівника, читайте тут. (У разі несвоєчасної виплати належних звільненому працівникові сум роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. При цьому відсутність коштів у роботодавця не виключає його вини в невиплаті належних працівникові коштів та не звільняє його від відповідальності).

 

Як розраховувати відпускні у різних випадках та в які строки їх виплачувати?
Працівники вже планують свої відпустки, а бухгалтерам саме час подумати про їх оплату. Покроковий алгоритм від фахівців редакції «Дебет-Кредит» допоможе вам розрахувати відпускні в 2018 році без проблем:

  • Визначення розрахункового періоду;
  • Визначення виплат та періодів, що включаються/не включаються до розрахунку середньої заробітної плати за розрахунковий період;
  • Коригування середнього заробітку;
  • Визначення середньоденного заробітку;
  • Визначення суми відпускних.

Докладніше і з прикладами – за посиланням.

 

Ще трохи новин від Держпрації
Нещодавно Голова відомства Роман Чернега під час телевізійного інтерв'ю зазначив: «Держпраці не каральний орган і більшість роботи спрямовано на роз’яснення та попередження порушень трудового законодавства». Але у трьох випадках за підсумками інспекційного відвідування штраф накладається одразу незалежно від факту виправлення помилок. А саме:

  • за виявленого неоформленого працівника;
  • встановлення заборгованості із виплати зарплати;
  • недотримання виплати мінімального розміру зарплати.

Про розміри штрафів за такі порушення ми писали тут. Зате усі інші виявлені порушення роботодавець має можливість виправити.

 

Консультують податківці
У ДФС нагадали, куди роботодавцю-підприємцю сплачувати ПДФО, утриманий зі зарплати працівників (за місцем реєстрації такої фізичної особи-підприємця); вказали, в які строки реєструвати розрахунки коригування до ПН на зменшення вартості товарів (15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування покупцем); а також розповіли, куди звертатися при виникненні показника ΣПеревищ («неприпустимим є надання відповідей у роз'ясненнях територіальних органів з посиланням на ДФС як адміністратора СЕА ПДВ»).


Інші новини
Президент підписав Закон про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність (але його дотепер не опубліковано); до Плану комплексних перевірок на 2018 рік знову внесено зміни («у зв'язку з технічними помилками»); за останні два місяці кількість ФОП в Україні знизилася на 8,5 тисяч (36 тисяч було закрито, натомість відкрилося лише 27,5 тисяч); а середня зарплата штатного працівника підприємств, установ та організацій у грудні 2017 р. становила 8777 грн (принаймні, такі цифри наводить Держстат).

А ще Романа Насірова нарешті звільнено з посади голови ДФС. Відповідне рішення було ухвалено Урядом 31 січня.

 

Не пропустіть! 9 лютого закінчується термін подання податкової звітності за IV квартал та 2017 рік
9 лютого є граничним терміном подання податкової звітності за IV квартал та 2017 рік, а також алкогольно-тютюнової звітності за січень 2018 року. Перелік усіх декларацій та корисні посилання – у нагадуванні від редакції.

 

Наостанок – про те, як Пенсійний фонд буде боротися з тіньовою зайнятістю
За допомогою реєстру застрахованих осіб! Про це повідомила прес-служба ПФУ. Зокрема, передбачається здійснювати моніторинг заробітної плати працюючих громадян та зіставити її з показниками рівня оплати праці в розрізі видів діяльності суб’єктів господарювання.

Завдяки реєстру також будуть виявлятися особи, які працюють у багатьох роботодавців, отримуючи при цьому невелику зарплату, і навпаки – ті, хто щомісяця «заробляє» мільйони гривень в той час як інші працівники того ж підприємства – декілька тисяч.

«Наприклад, бухгалтер та працівник одного товариства з обмеженою відповідальністю у Києві отримують заробітну плату 13,5 та 1,5 мільйони гривень. При цьому середня зарплата інших працівників — 3,8 тисячі гривень. На другому підприємстві зарплата бухгалтера становила 4,8 мільйона гривень, інших чотирьох працівників – близько п’яти тисяч. А в одній великій корпорації з відомим брендом у Київській області працюють лише дві застраховані особи. При цьому зарплата бухгалтера у цій компанії становила понад 800 тисяч гривень, а іншого працівника – 904 тисячі», – навела приклади директор департаменту Тетяна Король.

Хоча напряму ПФУ проводити перевірки з цих питань не має повноважень, але він повідомлятиме про виявлені факти можливого ухилення роботодавців від сплати ЄСВ Держпраці та ДФС. А вже вони на підставі такої інформації будуть приходити на перевірки.

 

 Спонсор випуску 

Обовязково розкажіть про цю подію усім своїм знайомим маркетологам!
Наші друзі і партнери, Академія інтернет-маркетингу «WebPromoExperts» розпочинає цей рік з найбільшої онлайн-конференції «WebPromoExperts SEO Day», яка присвячена одному з основних напрямків у інтернет-маркетингу: пошукової оптимізації (SEO).

16 лютого о 10:00 13 провідних експертів-практиків з оптимізації сайтів поділяться у прямому ефірі досвідом минулого року, а також розкажуть про те, що може бути застосовано в SEO у 2018-у (і дає максимальний результат!), а чого робити не варто.

«WebPromoExperts SEO Day» – це:

  • можливість персонально поставити запитання кращим фахівцям ринку;
  • доповіді, засновані на практичних кейсах і особистому досвіді;
  • круглий стіл з обговореннями важливих тем;
  • подарунки і бонуси від організаторів і партнерів.

Захід безкоштовний в онлайні, для участі необхідно зареєструватися на сайті конференції.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»