• Посилання скопійовано

Що почитати (майже) посеред літа: ТОП-12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

Нові рахунки для сплати податків з 2 липня, набрання чинності законів про ТОВ і ТДВ та про валюту, нюанси нумерації касових ордерів та складання касових документів по-новому, нові правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків, роз'яснення Держпраці щодо наявності аптечки на підприємстві – ось те, що вас найбільше цікавило у червні

Що почитати (майже) посеред літа: ТОП-12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

Спекотний сезон у розпалі. Відпустки, місячна звітність, ПДВ, індексація, довгий робочий тиждень, короткий робочий тиждень, ще й піврічна звітність на носі... І якщо поміж усіма цими клопотами у вас з'явиться вільна хвилина (наприклад, у якийсь з чотирьох вихідних поспіль), радимо почитати 12 найпопулярніших матеріалів редакції за червень.

Цілком можливо, що ви пропустили щось важливе та цікаве, і от тепер зможете надолужити!

Гарного вам читання!

 

1. Зустрічайте! Нові рахунки для сплати податків з 2 липня (за всіма областями)
42 800 переглядів, 76 коментарів

На початку червня Держказначейство повідомило, що з 02.07.2018 року рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів за новими реквізитами будуть відкриті на балансі Державної казначейської служби України (МФО 899998). І пообіцяло оприлюднити їх у другій декаді червня.

І оприлюднило! А через три дні, у зв'язку з великим навантаженням на сайт Держказначейства та скаргами платників податків, усі рахунки було продубльовано також на сайті ДФСУ. Новину з реквізитами від казначейства читайте тут, а від ДФС – ось тут.

 

2. Як нумерувати касові ордери та вести журнал їх реєстрації: довгоочікуване роз’яснення від Нацбанку
31 200 переглядів, 29 коментарів 

Через численні звернення читачів щодо нумерації касових документів та горезвісного реквізиту «№ з/п», редакція «Дебету-Кредиту» зробила запит до Нацбанку. Свого часу ми вже аналізували відповідь від ДФС на це питання (і вона нас не потішила). Тепер вивчаємо, що ж відповіло НБУ.

 

3. Закон про ТОВ та ТДВ набрав чинності
30 500 переглядів, 4 коментарів

У неділю, 17 червня, набрав чинності новий Закон про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю (крім ч. 2 ст. 23 цього Закону щодо переходу частки ТОВ до спадкоємця, яка набирає чинності через рік з дня набрання чинності Законом). Ми розглядаємо десять найцікавіших змін, які ним передбачено.

 

4. З 1 липня зросте прожитковий мінімум: на що це вплине?
30 600 переглядів, 7 коментарів

З 01.07.2018 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме 1777 грн (1841 грн для працездатних осіб). На які основні показники це вплине та як зростуть суми соціальних допомог, – читайте у консультації податківців та нашому коментарі.

 

5. До 30 червня діє перехідний період для використання нових форм касових документів: НБУ вніс зміни до Положення №148
22 300 переглядів, 33 коментарів

1 червня набрали чинності зміни до порядку ведення касових операцій у національній валюті в Україні.  Зміни затверджені постановою НБУ від 24.05.2018 р. №54 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України».

 

6. Складання касових документів: роз’яснення від ДФС у м. Києві
21 900 переглядів, 25 коментарів 

Набрання чинності з 05.01.2018 р. Положення №148, яким затверджено новий порядок ведення касових операцій та нові форми касових документів, спричинило безліч запитань з боку суб’єктів господарювання. На частину з них, у листі на запит редакції «Дебет-Кредит», відповіла ДФС у м. Києві.

 

7. Оновлений план-графік планових перевірок ДФСУ на 2018 рік (станом на червень)
19 800 переглядів, 7 коментарів

У другій декаді червня ДФСУ оприлюднила оновлений план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік з урахуванням червневого коригування. Згідно з ним, у 2018 році відбудеться 8456 планова податкова перевірка. Це на 55 перевірок більше, ніж у плані-графіку за травень. А ось тут читайте аргументи ДФС, чому вони змінювали, змінюють і будуть змінювати (за потреби) план-графік перевірок.

 

8. Аптечка на підприємстві має бути обов'язково, – роз'яснення Держпраці
15 200 переглядів, 10 коментарів 

Держпраці надали роз'яснення щодо вимог до аптечки на підприємстві та у транспортних засобах; нормативне регулювання та особливості забезпечення лікарськими засобами. З нього випливає, що аптечка є елементом охорони праці, а її відсутність вважається порушенням законодавства про охорону праці. За це роботодавці притягаються до сплати штрафу, максимальний розмір якого становить 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік.

 

9. ДФСУ роз'яснює: порушення хронології нумерації касових ордерів може призвести до сплати штрафу!
14 100 переглядів, 21 коментар

Розглянемо останню відповідь, яку ми чекали щодо заповнення касових документів за новим Порядком №148. Цього разу відповідатиме центральний податковий орган – ДФСУ. Її позиція відрізняється від тієї, яку раніше оприлюднювали київські податківці, зате збігається з точкою зору НБУ.

 

10. Верховна Рада прийняла Закон про валюту!
12 500 переглядів, 7 коментарів

Як передбачається, цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності. Тож у нас буде, як мінімум, півроку на те, щоб вивчити його і приготуватися працювати з валютою за новими правилами. А поки що читайте експрес-коментар від НБУ.

 

11. З 1 липня почнуть діяти правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків – нагадування від Нацбанку
10 800 переглядів, 13 коментарів

З 1 липня 2018 р. підприємства торгівлі та сфери послуг у випадку відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари. Нацбанк звернувся до Мінфіну та ДФС з проханням надати роз'яснення щодо питань, які можуть виникнути під час впровадження механізму заокруглення та не застосувати до бізнесу штрафів за проведення касових операцій, пов’язаних із заокругленням.

 

12. Індексація зарплати у червні та липні 2018 року
10 100 переглядів, 15 коментарів

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у червні та липні 2018 року. За їх розрахунками, коефіцієнти індексації для липня залишаться незмінними (на рівні червня). Але з 1 липня починають діяти нові розміри прожиткового мінімуму (для працездатних осіб він буде становити 1841 грн), тому розмір індексації у липні буде більшим, ніж у червні.

 

 


Наразі це все. Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»