• Посилання скопійовано

Що почитати у серпні? ТОП-10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Липень для бухгалтерів видався по-справжньому спекотним (і це, на жаль, не в плані погоди). Оновлена звітність з ЄСВ, чергове коригування плану-графіка податкових перевірок, зміни у порядку подання фінзвітності, новий порядок фінансування лікарняних та декретних від ФСС тощо. Аби не загубитися поміж усіх цих новацій, зібрали 10 найважливіших та найцікавіших з них в одній добірці

Що почитати у серпні? ТОП-10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Напевно, у липні було не настільки спекотно надворі, як в роботі бухгалтерів та просто у платників податків. 

Вже з початку місяця почали діяти нові рахунки для сплати податків та зріс прожитковий мінімум (що потягло за собою й зміну інших показників, з ним пов'язаних). А далі – ще цікавіше: оновлена звітність з ЄСВ, чергове коригування плану-графіка податкових перевірок (цього разу і для ФОП); зміни у порядку подання фінзвітності та нові порядки фінансування лікарняних та декретних від ФСС.

Якщо за усіма цими новаціями ви раптом пропустили щось важливе і цікаве – то ось тепер можете надолужити.

 ***

1. З 2 липня діють нові рахунки для сплати податків!

140 тис. переглядів, 124 коментарі

Ознайомитися  з новими рахунками можна тут. Проте, зверніть увагу, що Держказначейство впровадило перехідний період щодо застосування цих рахунків - до 11 вересня. На цей час старі рахунки для зарахування доходів до державного та місцевих бюджетів залишаються діючими!

 

2. Знайомтеся! Нові форми звіту з ЄСВ та порядок їх подання

42 тис. переглядів, 20 коментарів

Мінфін наказом від 15.05.2018 р. №511 виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ та його форми. З 1 серпня 2018 року він набере чинності, а звітувати за новими формами будемо вперше за серпень у вересні. Докладніше про зміни читайте в аналітиці від редакції або ж дивіться у відеоогляді від Т. Мойсеєнко.

 

3. Чергове оновлення плану-графіка перевірок на 2018 рік (станом на липень)

30 тис. переглядів

16 липня ДФСУ оприлюднила оновлений план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік (станом на липень). Згідно з ним, у 2018 році відбудеться 8518 планових податкових перевірок. Згодом, 25 липня, оновлено та оприлюднено III розділ плану-графіка, який стосується перевірок ФОП. Їх у переліку аж 2041.

 

4. Як звітувати за новою формою декларації з ПДВ за ІІ квартал 2018 року –роз’яснення ДФС

23 тис. переглядів, 40 коментарів

Уже не за горами квартальне подання звітності (9 серпня). Не забувайте, що декларацію з ПДВ за II квартал слід подавати за новою формою. Про основні зміни та правила її заповнення розповіла ДФСУ у листі від 11.07.2018 р. №21051/7/99-99-15-03-02-17, коментар до якого читайте тут.

 

5. Найбільші порушення, які виявлені податківцями під час перевірок фізосіб. (На думку самих податківців)

18 тис. переглядів, 4 коментарі

ДФСУ назвала чотири найбільш поширених порушення, які виявляють податківці під час перевірок фізосіб. Це недекларування доходів, ухиляння від сплати податків при виплаті зарплати, недотримання умов спрощеної системи оподаткування і приховування доходів, що надійшли на розрахункові рахунки. Про типові порушення ФОП читайте тут.

 

6. Липневі зміни: що і для кого змінюється?

16 тис. переглядів, 1 коментар

Традиційна щомісячна добірка новацій та змін, які нас чекають в поточному місяці. Загалом на початку місяця ми їх нарахували 12, але вже наприкінці їх стало 27. Матеріал ми оновили. Тож перегляньте, аби не пропустити щось важливе.

 

7. Подаємо фінзвітність по-новому: аналіз змін, внесених постановою №547

14 тис. переглядів, 26 коментарів

14 липня набрали чинності зміни до Порядку подання фінансової звітності, внесені постановою КМУ від 11.07.2018 р. №547. Оскільки цей документ багато років був ключовим у визначенні, кому і в які строки подавати фінзвітність, ознайомитись з цими змінами потрібно кожному бухгалтеру.

 

8. З 1 жовтня 2018 року – зміни в отриманні лікарняних та декретних (і не тільки)

13 тис. переглядів

19 липня Фонд соцстраху затвердив та оприлюднив кілька постанов, які змінять порядок роботи комісій (уповноваженого) з соцстрахування на підприємствах та порядок отримання фінансування від Фонду виплат з соцстрахування працівників. Докладно про ці постанови читайте в аналітиці від редакції.

 

9. Алгоритм визначення розрахункових рахунків для сплати ЄСВ — роз'яснення від ДФС 

12 тис. переглядів, 4 коментарі

Податківці нагадали, як правильно визначити розрахункові рахунки для сплати єдиного соцвнеску. Проте не лякайтеся, самі реквізити рахунків для сплати ЄСВ залишилися без змін.

 

10. З 17 липня – нові коефіцієнти земель, які не внесено у Держкадастр: чи уточнювати декларацію з земельного податку?

11 тис. переглядів, 12 коментарів

З 17 липня 2018 року почали діяти нові коефіцієнти, які характеризують функціональне використання земельної ділянки (Кф). У багатьох платників виникло питання: чи впливають нові коефіцієнти на розмір земельного податку чи орендної плати за землю у 2018 році? Оскільки прямої норми в ПКУ немає, ми звернулися до нашого юриста з метою поставити крапку в цьому питанні.

 

 


Наразі це все. Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»