• Посилання скопійовано

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

24 важливі зміни та події, які очікують українців у жовтні 2019 року

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у жовтні

Оскільки індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у серпні становив 99,7%, то він не вплине на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у жовтні індексувати зарплату будемо знову на рівні липня, серпня та вересня.

Зверніть увагу! Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у жовтні на рівні липня-вересня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексації.

Докладніше про це читайте в традиційному щомісячному роз'ясненні Мінсоцполітики.

 

2) З 1 жовтня  - нові рахунки для сплати податків та зборів

Переглянути їх можна у довіднику. Нагадаємо, що за повідомленням територіальних органів Держказначейства, з 01.10.2019 до 31.10.2019 рр. мав діяти перехідний період, а з 01.11.2019 р. – рахунки за стандартом IBAN вже працюватимуть у постійному режимі. Але ДПС так не вважає! Згідно з їхнім офіційним роз’ясненням, дата переходу на нові рахунки саме 1 жовтня. Крім того, з цієї ж дати запрацюють нові рахунки з ЄСВ та зміняться реквізити для сплати податку на прибуток великими платниками податків.

 

2) Нацбанк вилучає з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок.

З 1 жовтня округлення стане вже не правом, а обов’язком, якщо загальна сума розрахунків вимагатиме наявності монет 1, 2 та 5 копійок. Докладніше про правила округлення читайте в нашій аналітиці. Як платити зарплату готівкою з 1 жовтня - дивіться у відео Т. Мойсеєнко.

Вже з 25 вересня Нацбанк поширив на банки право округлювати суми касових операцій.

Крім того, раніше повідомлялося, що обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років. Проте з'явилася телеграма НБУ №50-0006/49388, в якій зазначено, що українські банки зобов'язані приймати від торговців і сервісних точок розмінні монети дрібних номіналів (1,2 і 5 копійок) тільки до 18 жовтня 2019 року.

 

3) З 1 жовтня платники турзбору звітуватимуть за новою формою

ДПС нагадує, що платникам збору необхідно звітувати за три квартали 2019 року за новою формою декларації. Що саме змінилося у новій формі ми писали тут.

 

4) З 1 жовтня застосовуються нові штрафи за порушення строків і порядку реєстрації АН та РК в ЄРАН

Податківці наголосили, що норми п. 120-2.2 ПКУ стосовно застосування штрафних санкцій за порушення термінів та порядку реєстрації другого примірника акцизної накладної/другого примірника розрахунку коригування вперше починають застосовуватись із 1 жовтня 2019 року. Тобто такі штрафні санкції можуть бути застосованими до акцизних накладних, розрахунків коригування до них, дата реєстрації яких в ЄРАН починається з 1 жовтня 2019 року.

 

5) До розпорядників акцизних складів з 1 жовтня застосовуються штрафи згідно з п. 128-1.1 ПКУ

Не пізніше 1 жовтня розпорядники акцизних складів, на яких розташовано резервуари, загальна місткість яких перевищує 1000 куб. метрів, але не перевищує 20 000 куб. метрів, зобов’язані обладнати їх витратомірами-лічильниками та/або рівнемірами-лічильниками та зареєструвати в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів – лічильників рівня пального у резервуарі. За необладнання та/або відсутність реєстрації передбачено штраф в розмірі 20 000 грн за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрований витратомір-лічильник/витратомір-лічильник спирту етилового (п. 128-1.1 ПКУ).

 

6) Діє оновлений порядок виплати житлових субсидій

1 жовтня набарала чинності постанова КМУ від 14.08.2019 р. №807, якою передано функцію виплати житлової субсидії отримувачам з центрального рівня на місцевий. Таким чином, одержувачі субсидії самостійно обиратимуть куди їм перераховуватимуться кошти державної допомоги. Такий же принцип виплати передбачається застосувати і до порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі. Більше про це - у новині.

 

7) З 1 жовтня – нові довідники податкових пільг

ДПСУ затвердила нові довідники податкових пільг — №94/1 та №94/2 (станом на 01.10.2019 р.). Їх слід застосовувати при звітуванні за дев'ять календарних місяців поточного року.

 

8) Змінено платіжні реквізити для оплати оформлення біометричних документів

ДМСУ повідомила, що з 1 жовтня буде змінено реквізити рахунків для перерахунку коштів за надання послуг з оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

 

9) 1 жовтня завершено реалізацію пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів територіальними органами Держгеодезії

Це передбачено постановою КМУ від 10.04.2019 р. № 315, якою було продовжено строки реалізації пілотного проекту. Мінагрополітики до 15 жовтня 2019 р. має подати Уряду звіт про результати реалізації пілотного проекту та внести пропозиції щодо ефективних способів запровадження електронних земельних торгів.

 

10) З 1 жовтня набрали чинності нові будівельні норми щодо готелів

За роз'ясненням Мінфіну, відповідно до нових змін у ДБН готелі потрібно облаштовувати системами протипожежного захисту згідно з ДБН «Системи протипожежного захисту». Крім цього, під’їзд пожежних автомашин до будівель готелів слід передбачати згідно з ДБН «Планування і забудова територій». Такий під’їзд також має бути забезпечений і до основних евакуаційних виходів та входів, що ведуть до пожежних ліфтів.

 

11) Змінена ставка спецмита на імпорт російського дизпалива та скрапленого газу

З 1 жовтня ставка спеціального мита, запровадженого на товари, що походять із Російської Федерації, незалежно від інших видів мита, у відсотках до митної вартості товарів становить:

  • 4 % – для важких дистилятів (газойлів) за кодами згідно з УКТЗЕД 2710 19 43 00 – 2710 19 48 00, що ввозяться на митну територію України (далі – МТУ) трубопровідним транспортом та поміщуються у митний режим імпорту;
  • 3 % – для скрапленого газу, що використовується як паливо, за кодом згідно з УКТЗЕД 2711 12 11 00, що ввозиться на МТУ в митному режимі імпорту.

Ці зміни передбачені постановою КМУ від 17.07.2019 р. №624. Про це читайте тут.

 

12) З 1 жовтня не забудьте вмикати денні ходові вогні за містом

В холодну пору року на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні. Відповідний обов’язок водія у період з 1 жовтня по 1 травня передбачено п. 9.8 Правил дорожнього руху.

 

13) 4 жовтня набере чинності Техрегламент щодо вимог до екодизайну для ламп спрямованого випромінення, світлодіодних ламп і пов’язаного з ними обладнання (постанова КМУ від 27.03.2019 р. № 264).

 

14) 5 жовтня наберуть чинності закони про ратифікацію протоколів з Туреччиною та Швейцарією щодо оподаткування. Докладніше про них читайте у новині.

 

15) З 10 жовтня почнуть діяти нові рахунки в СЕА ПДВ й СЕА РП та СЕ

У Держказначействі повідомили, що з 10.10.2019 року будуть змінені відповідно до вимог стандарту IBAN діючі рахунки в СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ, а також для сплати авансових платежів на митниці. Інформацію про них слід отримувати в ДПС

 

16) 14 жовтня - вихідний святковий день - День захисника України

У зв'язку з цим цього місяця будемо мати трьохденні канікули - з 12 по 14 жовтня. А загалом будемо працювати 22 дні, а 9 відпочиватимемо. Подробиці - за посиланням>>

 

17) 17 жовтня долю нового порядку перевірок Держпраці буде вирішено у суді

До Окружного адмінсуду м. Києва надійшов позов про визнання протиправною постанови КМУ №823 щодо проведення інспекційних відвідуваннь Держпраці. Проте Уряд має 15 днів з дня отримання ухвали для подання відзиву на позивну скаргу. Якщо його не буде надано, то суд прийме рішення на підставі наявних доказів. Тож, чекаємо далі...

 

18) З 19 жовтня зміняться правила видачі посвідчень водія та підготовки водіїв

КМУ постановою від 03.04.2019 р. №320 внесено зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами; Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів та Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів. Зокрема, удосконалено механізм державного регулювання процедури видачі бланків свідоцтв, здійснення контролю за їх використанням шляхом запровадження електронного обміну даними. Більше читайте тут.

 

19) 21 жовтня запрацює Кодекс з процедур банкрутства

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи. Докладніше про нього ми розповідали тут.

 

20) Декларація для фізособи-банкрута набере чинності 21 жовтня

Декларація про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність -  це один з необхідних документів, які слід додати до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, передбачених Кодексом з процедур банкрутства. Декларація заповнюється фізособою або ФОП і повинна містити інформацію щодо майна, доходів та витрат боржника і членів його сім'ї, що перевищують 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, за який подається декларація.

 

21) З 23 жовтня зміниться Положення про реєстрацію фізосіб у Держреєстрі

Мінфін наказом від 10.07.2019 р. №294 уточнив правила реєстрації в Держреєстрі фізосіб для іноземців, які звернулася зі заявою про визнання їх біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

 

22) З 25 жовтня вводиться в обіг банкнота номіналом 1000 грн

Чому виникла потреба у введенні нової банкноти? Який вигляд вона буде мати? Читайте тут.

 

23) З 29 жовтня в’їзд/виїзд громадян на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях та порядок переміщення товарів здійснюються за новим порядком

Постановою від 17.07.2019 р. №815 Уряд затвердив Порядок в’їзду — виїзду громадян на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях та порядок переміщення товарів. Це рішення врегульовує процедури в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій з метою забезпечення підвищення рівня безпеки цивільного населення в зонах безпеки, прилеглих до району ведення бойових дій. Крім того, врегульовуються питання надання гуманітарної допомоги для задоволення, першочергових потреб осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

 

24) А наприкінці місяця - не забудьте перевести годинники на «зимовий час»!

Традиційно переведення годинників відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Таким чином, в ніч з суботи на неділю 27 жовтня не забудьте перевести годинники на годину назад!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»