• Посилання скопійовано

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

Ухвалення Держбюджету на 2020 рік, план комплексних перевірок на наступний рік, оновлене Положення про касові операції, нові форма платіжного доручення та правила укладення ЗЕД-договорів - це лише незначна частина того, що найбільше цікавило нас у листопаді

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

1. ФСС призупинив (і відновив) фінансування лікарняних до кінця 2019 року 

55 тис. переглядів, 40 коментарів

20 листопада Фонд соцстраху повідомив про те, що вимушений призупинити перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Причина - закінчення кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду. Заяви Мінсоцполітики і ФСС щодо цього дивіться тут. 21 листопада був проведений брифінг Мінсоцполітики. На ньому заступник міністра Олег Коваль заявив, що Міністерство гарантує продовження штатного режиму виплат застрахованим особам, які здійснює Фонд соціального страхування, а заява про призупинення виплат Фондом була особистою ініціативою поновленого керівника Фонду Євгена Баженкова. За декілька годин після брифінгу вже сам Баженков наголосив про поновлення виплат лікарняних і декретних під особисту відповідальність.

 

2. Фізособам-«єдинникам» ІІІ групи при безготівкових розрахунках буде потрібен РРО, - Верланов

33 тис. переглядів, 76 коментарів

7 листопада під час зустрічі з О. Продан та Т. Остріковою, відповідаючи на питання «чи потрібно ФОП третьої групи ЄП застосовувати РРО при отриманні за надані послуги у безготівковій формі шляхом перерахування з одного банківського рахунку на інший?», голова ДПС Сергій Верланов повідомив, що потрібно. (Хоча Законом про РРО такого обов’язку не встановлено!). Правда, згодом з’явилося нове роз’яснення від голови ДПС, вже на офіційному сайті податкової служби. За ним, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО.

 

3. Знайомимося з розмірами ЄСВ та єдиного податку для І та ІІ груп на 2020 рік

33 тис. переглядів, 10 коментарів

Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2020 році роботодавцям та підприємцям за себе? Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп? Про це читайте у аналітичній статті від редакції.

 

4. З 12 листопада діє оновлене Положення про касові операції

25 тис. переглядів, 10 коментарів

Зокрема, введені правила зберігання електронних Z-звітів при застосуванні РРО відокремленими підрозділами; впроваджено порядок підписання касових документів ЕЦП; прописано обов'язок на вимогу банку надавати підтвердні документи у разі зняття готівки з поточних рахунків для розрахунків із фізособами.

 

5. Прийнято Держбюджет-2020! Знайомимось з основними показниками

24 тис. переглядів, 5 коментарів

14 листопада Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому Держбюджет на 2020 рік. Тепер його має підписати Голова ВРУ і направити на підпис Президенту. За законопроектом, прожитковий мінімум для працездатних осіб буде становити: з 1 січня 2020 року – 2102 грн, з 1 липня – 2197 грн, з 1 грудня – 2270 грн. Яким буде розмір мінімальної зарплати в інформації від ВРУ не говориться. Але згідно з презентацією Держбюджету до другого читання її розмір має становити 4723 грн (у погодинному розмірі – 28,31 грн).

 

6. ДРС затвердила план комплексних перевірок на 2020 рік

22 тис. переглядів, 3 коментарі

Наказом від 15.11.2019 р. №196 Держрегуляторна служба затвердила План комплексних перевірок на 2020 рік. Згідно з ним наступного року буде проведено 32 216 перевірок підприємств та підприємців (це на 1989 більше, ніж було у плані на 2019 рік).

 

7. З 2020 року ЗЕД-договори будуть укладатися за новими правилами

19 тис. переглядів, 4 коментарі

З 1 січня 2020 року набирає чинності нова редакція правил Інкотермс-2020. Як це вплине на суб'єктів ЗЕД-діяльності, читайте в статті від редакції.

 

8. З 13 січня 2020 року діятиме нова форма платіжного доручення

18 тис. переглядів, 1 коментар

З 13 січня 2020 року запрацюють зміни, внесені постановою НБУ №127 до Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті. Зокрема, оновлюються вимоги щодо складання платіжних доручень та чеків. Що саме зміниться? Читайте у нашій статті.

 

9. Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

17 тис. переглядів

Початок дії нових рахунків для сплати податків, зборів та з ЄСВ;  нові правила повернення зайво сплачених податків; скасування форми платіжного доручення бюджетників; набрання чинності законом для боротьби з рейдерством; скасування обмеження на купівлю іноземної валюти фізособами... та ще 12 змін і подій, які відбулися у листопаді. Перевірте, чи не пропустили ви раптом чогось важливого.

 

10. Вихідні у грудні: коли будемо відпочивати, а коли відпрацьовувати?

17 тис. переглядів, 1 коментар

25 грудня (середа) буде вихідним днем. Водночас робочі дні переносяться з понеділка 30 грудня на суботу 21 грудня, а також з вівторка 31 грудня на суботу 28 грудня

 

11. Зміна прожиткового мінімуму з 1 грудня: на які показники це вплине?

16 тис. переглядів, 1 коментар

З 01.12.2019 року прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться і становитиме в місяць 2027 грн (узагальнений показник). Для працездатних осіб він становитиме 2102 грн. Водночас зміняться інші показники, які залежать від прожиткового мінімуму. Зокрема, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, тощо. А от суми ЄСВ та ПСП, граничний розмір добових, мінімальний розмір посадового окладу та ставки єдиного податку для І та ІІ групи залишаться без змін.

 

12. Виплата відпускних за три дні: поради для роботодавця

15 тис. переглядів, 11 коментарів

Коли виплачувати відпускні? Як розуміти «календарні» дні при виплаті відпускних? А що буде, якщо виплатити відпускні несвоєчасно? Чи можливі варіанти виплати відпускних у інші строки?

 

 

 

Наразі це все. Залишайтесь з нами!

Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»