• Посилання скопійовано

Що почитати на вихідних: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

Старт чергової податкової реформи; продовження карантину до 22 червня (з послабленнями); звільнення підприємців від сплати ЄСВ до 31.05.2020 р. та інші карантинні пільги. Як бачимо, травень був багатим на важливі події. Цілком можливо, що поміж усім цим ви могли пропустити щось цікавеньке – і ось тепер зможете надолужити

Що почитати на вихідних: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

1. З 1 липня - мінімальна зарплата 5238 грн: нова законодавча ініціатива

250 тис. переглядів, 65 коментарів

У Раді зареєстровано законопроект №3482, яким пропонується встановити мінімальну зарплату з 1 липня 2020 р. у розмірі 5 238 грн, а з 1 жовтня – вже 5 359 грн. Щоправда, у пояснювальній записці зауважено, що на реалізацію законопроекту додаткові видатки на місяць становитимуть 2 126 726,6 тис. грн, а авторами законопроекту є Юлія Тимошенко та ще 4 депутати ВО «Батьківщина». Тож, чи приймуть його, ще побачимо.

 

2. Податкова реформа ­ – в дії: набрав чинності Закон №466

61 тис. переглядів, 53 коментарі

21 травня Президент підписав, а 22 травня офіційно опубліковано Закон від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (раніше законопроект №1210). Більшість його норм вже набрали чинності, з 23 травня.

  • Які новації приніс цей закон щодо ПДВ, податку на прибуток, єдиного податку? Читайте в аналітиці від редакції.
  • Як будемо платити місцеві податки за Законом №466? У статті за посиланням.
  • Що зміниться в частині ПДФО та ВЗ? Читайте тут.

Також експрес-аналіз усіх змін, внесених цим Законом, читайте у роз’ясненні ДПСУ.

 

3. Карантин в Україні продовжили до 22 червня (але з послабленнями)

52 тис. переглядів, 17 коментарів

Уряд прийняв рішення продовжити карантин в Україні до 22 червня. Це передбачено Постановою №392, яка 21 травня була офіційно опублікована та набрала чинності. Цією постановою також передбачено поетапне скасування низки карантинних обмежень у регіонах, де це дозволяє зробити епідемічна ситуація. Надалі карантинні обмеження зніматимуть у кілька етапів: 1 червня, 10 червня та 15 червня. Про кожен з них детальніше читайте у нашій новині (+ ІНФОГРАФІКА).

 

4. Працівники у відпустці без збереження зарплати: чи подавати звіти з ЄСВ?

39 тис. переглядів, 52 коментарі

За роз’ясненням податківців, при використанні праці фізичних осіб додаток 4 Звіту з ЄСВ подається на загальних підставах. При цьому якщо у суб’єкта господарювання є наймані особи, то подання додатка 4 Звіту з ЄСВ є обов’язковим незалежно від факту нарахування заробітної плати.

 

5. Допомога на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп: правила надання

37 тис. перелядів, 176 коментарів

22 квітня Уряд затвердив порядок виплати допомоги фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп на дітей. Про це ми писали тут. 5 травня постанова №329 була офіційно опублікована та набрала чинності. Які документи та кому слід подати, щоб отримати допомогу? Хто з «єдинників» І та ІІ груп має на неї право? В якому розмірі та скільки часу виплачуватиметься допомога? Про усе це читайте у статті.

 

6. Підприємців звільнено від сплати ЄСВ до 31.05.2020 р. та інші карантинні пільги: опубліковано Закон №591!

36 тис. переглядів, 29 коментарів

Подовження мораторію на податкові перевірки та терміну незастосовування податкових та ЄСВ-штрафів на час карантину, звільнення від оподаткування допомоги по частковому безробіттю, можливість ФОП не платити ЄСВ за себе і за травень 2020 року... Все це приніс нам Закон №591, який набрав чинності 29 травня. Докладніше про зміни у нашій статті.

 

7. Новий порядок подання інформації про бенефіціарів діє з 28 травня

28 тис. переглядів, 13 коментарів

Але нікуди бігти поки що не треба: відлік 3 місяців, протягом яких слід оновити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника юрособи, ще не розпочався.

 

8. З 1 червня ЕЦП від АЦСК ІДД ДПС будуть надаватися по-новому

26 тис. переглядів, 27 коментарів

Податківці повідомили про зміни у регламенті видачі ЕЦП від ІДД ДПС. Зокрема, для генерації відкритого та особистого ключів на стаціонарному робочому місці або на власному портативному обчислювальному пристрої заявника застосовуються засоби кваліфікованого е-підпису чи печатки.

 

9. Допомога по частковому безробіттю під час карантину оподатковується! – позиція ДПСУ

24 тис. переглядів, 45 коментарів

В «ЗІР» з’явилась нова консультація, присвячена оподаткуванню допомоги по частковому безробіттю, яка призначається у зв’язку із скороченням/зупиненням діяльності роботодавця через карантин. Несподівано податківці вирішили, що така допомога оподатковується!

 

10. ПРИВАТ24, LIQPAY, PORTMONE, FONDY: податківці наполягають на застосуванні РРО

23 тис. переглядів, 40 коментарів

Податківці продовжують наполягати на обов’язковому застосуванні РРО при отриманні оплати через платіжні системи WAYFORPAY, LIQPAY, PORTMONE, FONDY, ПРИВАТ24 тощо.

 

11. Фізособи-«загальники» без прибутків не будуть платити ЄСВ: прийнято закон!

23 тис. переглядів, 23 коментарі

Нардепи прийняли в цілому законопроект №2166. За ним ФОПи-«загальносистемники», самозайняті особи та члени фермерського господарства зможуть не сплачувати ЄСВ за місяці неотримання доходу. З 18 травня Закон очікує підпису Президента.

 

12. Мін'юст затвердив форму відомостей про кінцевих бенефіціарів та ще 8 реєстраційних заяв

21 тис. переглядів, 19 коментарів

З 1 червня 2020 р. замість нинішніх 24-х форм заяв будуть використовуватися лише 9 – вони згруповані переважно за видом особи, щодо якої проводяться реєстраційні дії. Серед них й відомості про кінцевого бенефіціарного власника.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»