• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5–10 жовтня

Як змінилися карантинні зони з 12 жовтня; за яких умов можуть повернути жорсткий карантин; які податкові зміни пропонують в 2021 році (маємо ще три законопроєкти)… А також нові довідники податкових пільг, індекс інфляції за вересень та майбутнє оновлення Порядку ведення ЄРПН (поки що у проєкті)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5–10 жовтня

З 12 жовтня - чергове оновлення зон карантину
Через погіршення епідемічної ситуації в Україні знову оновлено зони карантину. А саме:

  • у червоній зоні маємо лише два міста – Канів та Суми;
  • до помаранчевої зони повернувся Київ. Також у ній: Вінниця, Луцьк, Дніпро, Львів, Одеса та ще 58 міст і 125 районів;
  • у жовтій зоні – 65 міст (зокрема, Кривий Ріг, Мукачево, Запоріжжя, Біла Церква) та 204 райони.

Весь перелік дивіться у новині.

Крім цього Президент дав низку доручень задля підготовки до другої хвилі коронавірусу; зокрема, школи мають піти на двотижневі канікули вже з 15 жовтня (такі рекомендації МОН).

За яких умов можуть повернути жорсткий карантин?
У МОЗ повідомили, що будуть ініціювати повернення до суворішого карантину, якщо ситуація з поширенням COVID-19 буде погіршуватися. Більш жорстке дотримання карантинних норм безпосередньо впливає на зменшення кількості хворих коронавірусом.

«Зрозуміло, що локдаун – це найкращий шлях, щоб розірвати ланцюг передачі інфекції. Але нам також потрібно було знайти баланс між економікою та протиепідемічними заходами, щоб не зупиняти економіку. Я вважаю, що ми знайшли такий баланс, але одночасно необхідно і надалі виконувати всі рекомендації МОЗ», – зазначив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Своєю чергою, головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що жорсткий карантин в Україні можуть повернути у разі повного заповнювання виділених для пацієнтів з COVID-19 ліжко-місць у лікарнях. На сьогодні посилювати карантин не доцільно.

Податкові зміни-2021: з’явилося цілих три альтернативні законопроєкти
1 жовтня на сайті ВРУ голова комітету ВР Данило Гетманцев зареєстрував свій законопроєкт №4101-3 щодо податкових змін на 2021 рік. Ним передбачається:

  • відмінити мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;
  • чітко визначити дату виникнення ПЗ з ПДВ для операцій з постачання послуг для платників податку, які застосовують електронні документи у бухобліку;
  • підвищити ставки акцизного та екологічного податку, рентної плати;
  • врегулювати питання сплати ЄСВ, частини чистого прибутку, дивідендів у разі використання єдиного рахунку;
  • розширити повноваження контролюючих органів щодо отримання інформації щодо банківських рахунків платників податків.

Також 1 жовтня було зареєстровано ще два альтернативних законопроєкти – №4101-1 та №4101-2.

Які ще новації пропонують прийняти Раді?

  • По-перше, Комітет ВРУ рекомендує прийняти законопроєкт Гетманцева про звільнення окремих фізосіб-«єдинників» від РРО (компромісна редакція на основі законопроектів №2645 та №2645-1). Ними пропонувалися відмінити обов’язкове застосування РРО для фізосіб-«єдинників» 2-4 груп з обсягом доходу до 1000000 гривень, а також скасувати механізм отримання споживачами компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій (кешбек);
  • По-друге, депутати планують обмежити розмір банківської комісії за послуги еквайрингу (через те, що розмір комісійної винагороди за еквайрингові послуги зараз в 7 разів перевищує встановлений розмір ставок за таку винагороду в країнах ЄС). За законопроєктом №4178 від 01.10.2020 р, загальний розмір комісійної винагороди не може перевищувати:
    • з 1 січня 2021 по 30 червня 2021 року – 1,5% від суми транзакції;
    • з 1 липня 2021 по 31 грудня 2021 року – 1% від суми транзакції;
    • з 1 січня 2022 року – 0,5% від суми транзакції.

ДПС утворила територіальні органи, як її відокремлені підрозділи
30 вересня Кабінетом Міністрів було прийнято постанову, відповідно до якої територіальні органи ДПС перестануть існувати як юридичні особи публічного права. Тепер Державна податкова служба буде функціонувати як єдина юрособа, що складається з центрального апарату та територіальних органів, утворених як її відокремлені підрозділи (без статусу юридичних осіб).

І ось 2 жовтня ДПС повідомила про утворення територіальних органів як її відокремлених підрозділів. Але повноцінно вони будуть функціонувати в новій структурі тільки з 2021 року.

Порядок ведення ЄРПН скоро (знову) оновлять
ДПС оприлюднила на своєму сайті проєкт постанови КМУ (переглянути) щодо змін до порядку ведення ЄРПН. Ним передбачено:

  1. введення узагальненого порядку реєстрації ПН та РК у вихідний або святковий день, якщо граничні строки реєстрації ПН та РК припадають на ці дні;
  2. замінити поняття «електронний цифровий підпис» на «кваліфікований електронний підпис»;
  3. зміну абревіатури ДФС на ДПС.

ДПСУ затвердила нові довідники податкових пільг
5 жовтня ДПС оприлюднила нові довідники податкових пільг №100/1 та №100/2 (станом на 01.10.2020 р.). Ознайомитися з ними можна тут.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Не забудьте! За ІІІ квартал у ф. №1ДФ поворотна фіндопомога відображається по-новому
ДПС нагадує, що основна сума поворотної фіндопомоги, яка надається ФОПу або фізособі, відображається у ф. №1ДФ під ознакою доходу «197», а сума поворотної фіндопомоги, яка повертається ФОПу або фізособі, – під ознакою доходу «153».

Ще три важливі нагадування від податківців

  1. До уваги ФОПів, які сплачують ЄСВ щомісячно! У жовтні його потрібно сплатити у розмірі 1100 грн за вересень (і в такому ж розмірі у листопаді, грудні та січні наступного року). Якщо ж ФОП сплачує єдиний внесок поквартально, то в жовтні слід сплатити 3178,12 грн за третій квартал, а за четвертий квартал – 3300 грн;
  2. 20 тис. грн – критерій для визнання ОЗ в податковому обліку. З 23 травня змінено вартісний критерій визначення основних засобів з 6 тис. грн до 20 тис. грн. Цей критерій застосовується до ОЗ, які вводяться в експлуатацію після 22 травня 2020 року. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року, продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. грн;
  3. Надання в оренду нерухомості ФОП-«єдинником» – яких вимог дотримуватися? За словами податківців, орендувати нерухоме майно може будь який «єдинник», а от орендодавцем може бути не кожен ФОП – платник єдиного податку. Оренда в розумінні податкового законодавства — це послуга. Тому не можуть надавати в оренду нерухоме майно платники єдиного податку першої групи, а друга група платників ЄП може надавати в оренду майно лише платникам єдиного податку та громадянам.

До 15 жовтня мають з'явитися проєкти планових перевірок на 2021 рік
Уже цього тижня органи державного нагляду (контролю) мали б визначити перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим перевіркам у 2021 році, та забезпечити внесення відомостей про таких суб’єктів господарювання до Інспекційного порталу. Про появу проєктів планів повідомимо у новинах на порталі.

А от план-графік податкових перевірок ДПСУ на 2021 рік має бути оприлюднений до 25 грудня року.

Про усе це ми пишемо тут.

На що звертає увагу ФСС у разі перевірок лікарняних листків?
Фонд соцстраху навів найпоширеніші помилки в лікарняних листках, які він знаходить при перевірках. Зокрема:

  • вказується скорочена назва підприємства та не заповнюється його адреса;
  • не підкреслюється слово «первинний» або «продовження»;
  • не підкреслюється причина непрацездатності;
  • не вказується режим (стаціонарний, амбулаторний тощо).

В які строки виплачувати зарплату та що буде за їх недотримання?
Держпраці у Кіровоградській області наголошує, що за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більше, нiж за один місяць, та виплату грошових коштів не в повному обсязі, на підприємство чекає штраф у розмірі 15 000 грн.

Інші новини

  1. Індекс споживчих цін у вересні – 100,5%. За даними Держстату, споживчі ціни в вересні 2020 р. порівняно з серпнем 2020 р. зросли на 0,5%, з початку року зросли на 1,7%;
  2. Яка доля 42 скарг щодо заблокованих ПН? Гетманцев розповів про перші результати звернень платників податків щодо блокування ПН/РК. З 42 скарг 8 рішень прийняті на користь платників ПДВ;
  3. В «Дії» оновили послуги для ФОП та впровадили реєстрацію ТОВ на підставі модельного статуту. В оновленому застосунку «Дія» з'явилися нові послуги та документи для громадян і бізнесу. Зокрема: оновлені послуги з ФОП; реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту; перехід ТОВ на модельний статут;
  4. З 2021 року жодна держустанова не зможе вимагати від українців паперових документів. «2020 рік стане початком ери paper less. Це означає – ніяких більше паперів. Це стосується всіх державних органів. Жодна державна установа не зможе вимагати від українця жодних папірців чи довідок для надання тих чи інших державних послуг», – заявив Президент, виступаючи на саміті «Дія».

ТОП-3 помилки бухгалтера при податкових перевірках

[Закриття 3-го кварталу 2020]
19-20-21 жовтня онлайн-ПРАКТИКУМИ “ТОП-5 помилок в закритті 3-го кварталу 2020 року” від Анастасії Волевач (Онлайн-школа бухгалтерії AVS).
Реєструйтесь!

На практикумах ми розберемо найпоширеніші помилки, які допускають бухгалтери при закритті кварталу. Ви навчитесь:

  • 19 жовтня. Правильно визначати категорію для мікро та малого підприємства, а також розглянемо проблемні питання дисконтування заборгованості;
  • 20 жовтня. Розберемо найпоширеніші ситуації у звіті 1ДФ за 3-тій квартал 2020 року, в тому числі нові ознаки доходів. Навчитесь виправляти помилки у звіті 1ДФ;
  • 21 жовтня. Виправляти в обліку помилки, в тому числі за документами, які надійшли після закриття періоду.

Реєструйтесь на практикуми від Анастасії Волевач, щоб вести облік правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»