• Посилання скопійовано

Що почитати у березні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

Лютий для бухгалтера - це останній ривок в поданні податкової звітності за 2020 рік та IV квартал 2020 року. Тож клопотів вистачало. Та поміж тим відбувалось чимало важливих та цікавих подій. Цілком можливо, що ви могли щось пропустити – і ось тепер зможете надолужити

Що почитати у березні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за лютий

1. З 1 лютого звітувати з ЄСВ – тільки за оновленими формами

84 тис. переглядів, 130 коментарів

З 1 лютого слід подавати оновлені форми звіту з ЄСВ (формат 13 версія), інші будуть вважатися нечинними. Винятків для ФОПів не встановлено. Тому їм також потрібно подавати за 2020 рік вже нову форму. На цьому 1 лютого наголошували волинські податківці.

Згодом з’явилося роз’яснення львівських податківців від 10.02.2021 р. (50 тис. переглядів, 26 коментарів).  Згідно з ним за січень, лютий та березень 2021 року щомісячні звіти з ЄСВ (додаток 4) за старою формою вже не подаються.

Про особливості звітування з ЄСВ у 2021 році також розповіла ДПСУ (43 тис. переглядів, 31 коментар).

Зрештою долю «старих» звітів з ЄСВ та порядку їх заповнення визначив Мінфін. Про це читайте тут.

 

2. З 1 березня — нові декларація з ПДВ та податкова накладна

54 тис. переглядів, 38 коментарів

1 березня набирає чинності наказ Мінфіну №734, яким у новій редакції викладено податкову накладну, декларацію з ПДВ та уточнюючий розрахунок ПЗ з ПДВ. А також внесено зміни до форми розрахунку податкових зобов'язань та порядків заповнення ПН та звітності з ПДВ.

Докладно про те, що змінилося у новій формі ПН, читайте у цій статті від редакції. А про зміни у звітності з ПДВ – у цій аналітиці.

 

3. У лютому юрособи вперше мали подати звіт про борги зі зарплати

47 тис. переглядів, 31 коментар

Нагадаємо, що Держстат наказом від 21.07.2020 р. №222 затвердив нову форму статзвітності №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Вперше подавати її мали зі звіту за січень 2021 року. Граничний термін – не пізніше 7-го числа кожного місяця. Вперше це було 8 лютого, а у березні маємо подати до 9 березня (за календарем Держстату). Зауважте, що подають його не всі юрособи-роботодавці, а тільки ті, які зазначені у Реєстрі Держстату (навіть якщо не мають боргу зі зарплати).

Як заповнювати форму та що буде за його неподання – читайте тут, а відеороз'яснення дивіться за посиланням.

 

4. Єдина звітність від роботодавця з типом «Довідковий»: як та коли подавати?

41 тис. переглядів, 106 коментарів

Поєднання в одному звіті інформації про ЄСВ, ПДФО та ВЗ платники податків (зокрема, роботодавці) очікували вже давно. І ось, нарешті, це стало реальністю. З 1 січня 2021 року роботодавці подаватимуть єдину звітність замість двох (звіту з ЄСВ і форми №1ДФ).

Водночас найбільший резонанс у роботодавців викликала інформація про новий тип звіту «Довідковий» в єдиній звітності. Адже чітких правил ні у формі (у примітках), ні в порядку його складання не визначено.

То ж для чого існує Розрахунок типу «Довідковий»? В яких випадках та в які строки його подавати? На це відповіли фахівці ПФУ та МФУ у листах №2800-050102-1/2832 та №11220-02-62/2362. Наш коментар до них читайте тут.

 

5. Платіжки на сплату податків з використанням єдиного рахунку будемо заповнювати по-новому

30 тис. переглядів, 35 коментарів

Наказом від 31.12.2020 р. №847 Мінфін вніс зміни до Порядку заповнення платіжок на сплату податків. Причина – запровадження єдиного рахунку. Зокрема, Порядок доповнено новим розділом II «Заповнення реквізиту "Призначення платежу" розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунку». Зокрема, слід буде зазначати реквізити всіх одержувачів коштів, сум коштів для відповідних одержувачів коштів. Ці правила запрацювали з 26 лютого.

 

6. З 12 лютого діє оновлений Звіт про осіб з інвалідністю

29 тис. переглядів, 41 коментар

Мінсоцполітики внесло зміни до форми №10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» та Інструкції щодо її складання. Наказ про ці зміни почав діяти з 12 лютого. Останній день звітування за 2020 рік – 26 лютого. Що саме змінилося в новій формі та зразок її заповнення дивіться в нашій статті.

 

7. До 9 лютого (включно) слід було подати звітність за IV квартал та 2020 рік

26 тис. переглядів, 1 коментар

9 лютого (вівторок) був граничним терміном подання податкової звітності за IV квартал та 2020 рік, а також алкогольно-тютюнової звітності за січень 2021 року

 

8. Лікарняні та декретні – 2021: як нараховувати та виплачувати? 

23 тис. переглядів, 23 коментарі

Як нараховувати лікарняні та декретні? У які строки розглядати та виплачувати лікарняні? Звідки брати інформацію про страховий стаж працівника? Як страховий стаж впливає на порядок нарахування лікарняних? Чи впливає він на нарахування декретних? Читайте у статті від редакції.

 

9. Звіт з ЄСВ за 2020 рік: правила складання для ФОП

23 тис. переглядів, 24 коментарі

За 2020 рік з ЄСВ підприємцям незалежно від системи оподаткування треба було відзвітувати до 9 лютого (включно). За якою формою? Що у цьому звіті потрібно було відобразити? Читайте у нашій статті.

 

10. З 24 лютого діє новий адаптивний карантин

20 тис. переглядів, 8 коментарів

На засіданні 17 лютого Уряд прийняв два важливі рішення щодо карантину:

  1. з 24 лютого Україна повертається до адаптивного карантину;

  2. загальнонаціональний карантин продовжено до 30 квітня 2021 року.

Як і минулого разу, передбачається чотири рівні епідемічної небезпеки: зелений, жовтий, помаранчевий та червоний. Про обмеження в цих зонах читайте тут.

 

11. Інформація для клієнтів окремих відділень Приватбанку! З 20 лютого запрацювали нові рахунки

19 тис. переглядів, 8 коментарів

З лютого Приватбанк переходить на єдиний МФО. Корпоративним клієнтам тих відділень банку, які ще не перейшли на єдиний МФО, автоматично буде змінено реквізити банківських рахунків. Вони запрацюють з 20 лютого

 

12. Які перевірки зможе проводити ДПС під час карантину: набрала чинності постанова

19 тис. переглядів, 16 коментарів

9 лютого набрала чинності постанова, якою знято мораторій на деякі види податкових перевірок. З цієї дати повертаються планові перевірки, незавершені станом на 18 березня 2020 року, та перевірки платників ПДВ, які сформували податковий кредит за ризиковими операціями. Проте всі вони стосуються юросіб!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»