• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 13 лютого

Кого перевірятиме ДПС під час карантину (набрала чинності постанова); якими будуть нові ознаки трудових відносин (маємо законопроєкт від Уряду); як звітувати з ЄСВ (на думку податківців, старі звіти вже не подаються); як та коли подавати єдину звітність з типом «Довідковий». А ще – про зміни в акцизній декларації, новий реквізит ПН/РК та наближення терміну сплати податків за 4 кв. й подання майнових декларацій за 2020 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 13 лютого

Які перевірки ДПС може проводити під час карантину?
Нагадаємо, що 3 лютого Уряд прийняв рішення щодо скасування заборони на деякі податкові перевірки під час карантину. 8 лютого на сайті Уряду було оприлюднено текст постанови КМУ від 03.02.2021 р. №89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок». А вже 9 лютого вона набрала чинності.

З цього часу повертаються планові перевірки, незавершені станом на 18 березня 2020 року, та перевірки платників ПДВ, які сформували податковий кредит за ризиковими операціями. Про це читайте тут.

Проте мораторій знято тільки на перевірки щодо юросіб, а на перевірки ФОП мораторій продовжує діяти в тому ж порядку, як і раніше. І якщо Уряд не передумає, діятиме він до останнього дня місяця, у якому закінчиться карантин (наразі до 28 лютого).

Аналіз цієї постанови та наші поради платникам податків, яким загрожують перевірки, читайте в аналітиці.

 

Незабаром в КЗпП з'являться чіткі ознаки трудових відносин
8 лютого Уряд схвалив законопроєкт про внесення змін до КЗпП щодо визначення поняття трудових відносин, ознак їх наявності та запровадження принципу презумпції наявності трудових відносин. У ВРУ він зареєстрований під №5054.

Законопроєктом, зокрема, визначено сім ознак трудових відносин. Яких саме – читайте тут. Також документом врегульовано питання правонаступництва у трудових відносинах та процедура попередження працівників про відповідні зміни.

У разі прийняття цей Закон набере чинності через три місяці з дня, наступного за днем опублікування.

 

Звіт з ЄСВ за січень 2021 року подавати вже не потрібно
Львівські податківці повідомили, що за січень, лютий та березень 2021 року щомісячні звіти з ЄСВ (додаток 4) за старою формою вже не подаються.

Платники ЄСВ звітуватимуть за новою об’єднаною формою щоквартально. За I квартал 2021 р. звітність подаватиметься у складі звітності з ПДФО (єдиного податку) за основним місцем обліку платника ЄСВ.

Нагадаємо, що раніше ДПС наголошувала, що оновлені старі форми звітності з ЄСВ роботодавці можуть використовувати до 1 квітня для звітування за 2020 рік й у разі ліквідації до 28 лютого, а для ФОПів встановлено тільки обмеження до 1 квітня, тобто у разі ліквідації у 2021 році до цієї дати ще подаємо старі форми. Але наказ про ці строки та скасування старих форм знаходиться на реєстрації в Мін'юсті.

Водночас ДПС оновила всі старі форми звітів з ЄСВ в «Єдиному вікні» (версія 1.29.4.0 від 05.02.2021 р.)

 

Єдина звітність від роботодавця з типом «Довідковий»: як та коли подавати?
Поєднання в одному звіті інформації про ЄСВ, ПДФО та ВЗ платники податків (зокрема, роботодавці) очікували вже давно. І ось, нарешті, це стало реальністю.. З 1 січня 2021 року роботодавці подаватимуть єдину звітність замість двох (звіту з ЄСВ і форми №1ДФ).

Водночас найбільший резонанс у роботодавців викликала інформація про новий тип звіту «Довідковий» в єдиній звітності. Адже чітких правил ні у формі (у примітках), ні в порядку його складання не визначено.

То ж для чого існує Розрахунок типу «Довідковий»? В яких випадках та в які строки його подавати? На це відповіли фахівці ПФУ та МФУ у листах №2800-050102-1/2832 та №11220-02-62/2362. Наш коментар до них читайте тут.

 

Новий реквізит у ПН/РК: аналізуємо на прикладах
Нещодавно ми повідомляли, що Мінфін підготував чергову зміну форм ПН/РК. Щоправда, цього разу майже не помітну: додається лише один реквізит, пов’язаний з видом податкового номера платника податків, що зазначається у таблиці даних продавця та отримувача.

Коли починає діяти нова форма податкової накладної? Які зміни будуть у формі ПН/РК? В якому випадку проставляється код «3»? Які особливості заповнення реквізиту «код» у разі складання ПН з умовним ІПН.

Про ці та інші нюанси заповнення (на прикладах)  – в аналітиці від редакції.

 

Змінилися форма декларації акцизного податку та порядок її заповнення
Мінфін наказом від 08.12.2020 р. №747 вніс зміни до:

  • форми декларації акцизного податку,
  • Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

Як саме вони змінилися – читайте у новині.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 12.02.2021 р. не опублікований. Якщо його буде опубліковано у лютому, то вперше звітувати за оновленою декларацією слід буде за березень у квітні 2021 року.

 

Незабаром з’явиться нова форма для обліку доходів та витрат
З 1 січня 2021 року ФОП – «загальники» та фізособи-«незалежники», як і раніше, зобов’язані будуть вести облік доходів і витрат. Але цей облік можна буде здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі за допомогою Електронного кабінету. При цьому облік відбуватиметься в типовій формі (яка вводиться замість Книг обліку!).

З огляду на це, Мінфін розробив та оприлюднив проєкт свого наказу про затвердження:

  • Типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність; та додатку до неї;
  • Порядок ведення типової форми.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Відповідно з дати набрання чинності цього наказу почне діяти нова форма книги, а стара форма буде скасована. Реєструвати нову форму в ДПІ буде не потрібно.

 

Не пропустіть сплату податків та подання майнових звітів!
Цієї п’ятниці, 19 лютого, завершується строк сплати податків за IV квартал 2021 року. Яких саме – дивіться у новині.

Крім того, 22 лютого (наступний понеділок) –  останній день для звітування з майнових податків на 2021 рік, а саме подання:

Більше про це (з посиланнями на аналітичні матеріали щодо заповнення декларацій) читайте тут.

 

Три нові роз’яснення від ДПС

  1. До уваги ФОП! Поданий до 1 лютого звіт з ЄСВ не потрібно перездавати. За роз’ясненням тернопільських податківців, якщо платником подано до 1 лютого 2021 звіт за формою, що була передбачена Порядком №435 (у редакції наказу №511), який пройшов всі контролі при завантажені до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб, у такого платника не виникає обов’язку перездавати звіт за оновленою формою.
  2. Не подали ф. №20-ОПП –яким є строк давності для штрафів? Як пояснює ДПС у Тернопільській області, строком давності за порушення термінів взяття на облік або внесення змін до облікових даних в податкових органах є 1095 к.д.
  3. Нові правила оподаткування та обов'язкова реєстрація для нерезидентів. Податківці видали новий інформаційний лист №19 щодо правил оподаткування та обов'язкової реєстрації для нерезидентів.

 

Як працівнику перевірити сплату ЄСВ роботодавцем: інструкція від Мінекономіки
Мінекономіки підготувало інструкцію, як працівнику самостійно перевірити, чи сплачує роботодавець за нього страхові внески.

Так, на сьогодні на порталі Пенсійного фонду можна отримати всю інформацію про трудову діяльність, наявний страховий стаж, суми внесків сплачених до ПФУ та розмір заробітної плати, а також подати заявку на отримання пенсії (при досягненні відповідного віку та страхового стажу).

Детальну інструкцію дивіться тут.

 

Свіжі аналітики від редакції

  1. ФОП та форма №20-ОПП. Кому з них та в які терміни слід подати таке повідомлення до органу ДПС? Чи впливає таке подання на сплату податку на нерухоме майно? Чи потрібно подавати повідомлення, якщо відомості про право власності та право оренди (користування) міститься в Реєстрі речових прав та є загальнодоступними, зокрема, й для податкових органів? З цими та іншими питаннями ми спробували розібратись в аналітиці.
  2. Структура власності юрособи – у проєкті Мінфіну. Нагадаємо, що 1 лютого 2021 року Мінфін оприлюднив проєкт наказу щодо затвердження форми структури власності юрособи. Що пропонує цей новий документ – проаналізувала юрист редакції у цій статті.
  3. Замість податкової міліції бюро економбезпеки – чого чекати? 12 лютого відправлено на підпис Президенту законопроєкт «Про Бюро економічної безпеки України». Після його підписання отримаємо ще одну структуру на заміну податковій міліції з доволі нетривіальним та гучним скороченням — БЕБУ. Чого чекати від неї – читайте тут.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за січень – 101,3%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в січні 2021 р. порівняно із груднем 2020 р. становила 1,3%, із січнем 2020 р. – 6,1%.
  2. Переказ з платіжної картки може стати безготівковим розрахунком. Нацбанк опублікував проєкт своєї постанови щодо удосконалення вимог емісії платіжних карток та їх використання бізнесом. Зокрема, НБУ планує чітко визначити, що переказ, ініційований з використанням платіжної картки, для зарахування коштів на рахунок отримувача, є безготівковим розрахунком.
  3. З 6 лютого діють окремі правила для публічних заходів під час карантину. Кабмін заборонив приймання відвідувачів суб’єктами діяльності у сфері культури та з проведення публічних наукових, освітніх та професійних тематичних заходів з наповненістю залів понад 50% місць у кожному залі або у разі, коли організатори не можуть обмежити кількість відвідувачів з розрахунку одна особа на 5 кв. м приміщення. Відповідно, наповненість менш ніж 50% та понад 5 мерів на відвідувача – дозволються!
  4. Як Україна оподатковуватиме Google та Facebook?  Як розповів Гетманцев, Україна не запроваджуватиме додатковий податок для великих техногігантів, які не є резидентами, а лише змусить їх платити ПДВ з тих електронних послуг, які вони продають українцям. Тобто йдеться про податок, який є зараз, а новий закон має ввести полегшений механізм його сплати.
  5. Змінено правила підтвердження трудового стажу для пенсії. Пенсійний фонд вніс зміни до Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років. Зокрема, зі заявою про підтвердження стажу роботи заявник може звернутись до будь-якого територіального органу ПФУ незалежно від території обслуговування цього органу.

[Прибуток, фінзвіт і ЄСВ + 1-ДФ]
Запрошуємо Вас на серію онлайн-практикумів «ТОП-3 помилки бухгалтера в звітності: прибуток, фінзвіт і ЄСВ + 1-ДФ», яку проведе Анастасія Волевач (Експерт Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

За серію практикумів Ви дізнаєтесь про декларацію з податку на прибуток, фінансову звітність і про нову об'єднану звітність ЄСВ і 1-ДФ.

Зареєструватися

За три дні практикумів ми:

  • 22 лютого. Розберемо хто може не застосовувати податкові різниці, які додатки до декларації подаються незалежно від застосування різниць, помилки в заповненні податкових різниць, а також як виправити помилки в декларації з податку на прибуток;
  • 23 лютого. Розберемось яку форму фінансової звітності необхідно подавати, що буде, якщо звітували не по своїй формі, які показники фінзвітності повинні збігатися з декларацією з податку на прибуток, а також як виправити помилки у фінансовій звітності;
  • 24 лютого. Розберемо штрафи, терміни подачі і виправлення помилок в оновленій формі звітності, як заповнювати звіт ЄСВ + 1-ДФ в середині кварталу, а також, що змінилося в відображенні зарплати в звіті ЄСВ + 1-ДФ.

Реєструйтеся і отримайте 4 бонусних відеоуроки ще до старту, щоб розібратися у тонкостях податкового обліку!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»