• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 10 квітня

Половина областей України в «червоній» зоні; бізнес отримає по 8000 грн карантинної допомоги (закон вже в дії!); Уряд затвердив порядок виплати цієї самої допомоги; Мінфін планує оновити додаток 4ДФ єдиної звітності; МОЗ підготувало порядок видачі електронних лікарняних, а інфляція в Україні різко прискорилася: 1,7% за березень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5 – 10 квітня

МОЗ оновив перелік карантинних зон
Все більше областей вводять локдаун через погіршення епідситуації. За даними МОЗ, станом на 11 квітня:

  • у «червоній» зоні карантину вже 12 областей: Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Хмельницька, Харківська, Чернівецька і Чернігівська. Також «червоним» досі залишається Київ. Голова Держспоживслужби Києва попередив столичних роботодавців про штрафи за порушення карантинних обмежень в офісах. Рішення про продовження посиленого карантину у Києві мають розглянути цього тижня;
  • «помаранчевими» зонами є 10 областей: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Черкаська області;
  • у «жовтій» зоні дві області – Херсонська та Івано-Франківська область. З 11 квітня до цієї зони мала перейти Закарпатська область (про це повідомляли в Закарпатській ОДА). Але поки що у перелік МОЗ вона не включена.

У деяких містах місцева влада самостійно посилила обмеження для стримування зростання захворюваності на COVID-19. Детально про ситуацію в регіонах читайте тут.

 

9 квітня запрацював закон про карантинну допомогу ФОП та працівникам
6 квітня Президент підписав, а 8 квітня опубліковано в «Голосі України» №65 Закон від 30.03.2021 р. №1358-IX «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Його норми почали діяти з 9 квітня (з дня, наступного за днем його опублікування).

Які умови та розмір виплати допомоги? Кому допомога не надаватиметься? Який порядок виплати допомоги? Якою буде відповідальність застрахованих осіб? Читайте у новині.

 

З 10 квітня діють Перелік КВЕДів та порядок отримання карантинної допомоги
На засіданні 7 квітня Кабмін прийняв постанову №328 про додаткові заходи соціальної підтримки застрахованих осіб на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу.

Нею затверджено:

  • Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;
  • Порядок використання коштів державного бюджету для надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів.

Зверніть увагу! Постановою №328 затверджено новий перелік КВЕДів. Переглянути його (а також коротко прочитати про сам порядок) можна у новині.

За словами міністра соцполітики М. Лазебної, виплати в розмірі 8000 грн будуть здійснюватись автоматично, як і в грудні 2020 року, після подання заявки через додаток або Єдиний портал державних послуг «Дія». «Відмінністю є те, що допомога надаватиметься застрахованим особам по факту впровадження протягом 2021 року «червоного» рівня епідемічної небезпеки на території відповідного регіону, в якому роботодавець (страхувальник) застрахованої особи обліковується, як платник єдиного внеску», – додала міністр.

Постанова набрала чинності з 10 квітня (дня її офіційного опублікування в «Урядовому кур'єрі» №69).

 

Мінфін хоче оновити додаток 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ
7 квітня Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4», яким:

  • викладено у новій редакцій додаток 4ДФ до форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (завантажити);
  • внесено зміни до Порядку його заповнення та подання (завантажити).

Зміни стосуються лише введення окремого розділу ІІІ щодо бюджетних грантів. Проте у разі затвердження наказу всі роботодавці та податкові агенти отримають оновлену форму єдиної звітності. Подавати вперше її потрібно буде за ІІ квартал 2021 року.

 

Єдина звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ: чи подавати «пустишку»?
Чи потрібно суб’єкту господарювання подавати єдину «зарплатну» звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ, якщо немає що декларувати чи немає найманих працівників, або їм не нараховувалися доходи?

ДПСУ спробувала на це відповісти у свіжому листі від 07.04.2021 р. №2123/0/99-00-04-02-01-09; коментар редакції до нього читайте тут.

 

Як заповнити е-формат додатків єдиної звітності?
Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (ідентифікатор форми J/F0500106) має шість додатків. У Меdос.ua розглянули заповнення деяких з них, а саме:

  • додатку 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (ідентифікатор формиJ/F0510106). Про нього тут;
  • додатку 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору». Про це тут;
  • додатку 5 «Відомості  про трудові відносини осіб та період проходження військової служби». Читайте тут;
  • додатку 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства». Про нього за посиланням.

 

Чому ДПС не приймала нові декларації фізосіб-«єдинників» за І квартал?
1 квітня в Е-кабінеті було додано нову декларацію платника єдиного податку ФОП ІІІ групи. Про це ми розповідали тут.

Проте ФОПам, які подавали цю звітність в електронній формі, приходили квитанції з відмовами. А згодом без пояснення причин ДПС вилучила її з переліку декларацій з Е-кабінету.

5 квітня податківці пояснили, що декларація з єдиного податку поки не приймається через проведення удосконалення взаємодії інформаційно-телекомунікаційної системи щодо приймання та обробки звітності, зокрема, в органах ПФУ.

А 7 квітня формат F0103307 вже знову з'явився у Е-кабінеті. Його, як і раніше, можна знайти, обравши F01 Прибуток. Сподіваємося, що цей формат вже буде прийматися.

 

Що ще нового у податківців?

  1. До уваги платників податків з «червоної» зони! З 5 квітня змінюється порядок надання послуг в ЦОП. Прийом буде здійснюватися за попереднім записом для надання невідкладних послуг у разі гострої необхідності.
  2. Чи подавати до ДПС нові формати фінзвітності, якщо подано старі? Податківці у підкатегорії 102.20.02 «ЗІР» зазначили: якщо за звітний 2020 рік як додаток до декларації було подано фінзвітність за ідентифікатором J0901204/S0111004 та її показники не потребують виправлення, то подавати за оновленим ідентифікатором форми J0901205/S0111005 не потрібно.
  3. Коли ДПС може провести перевірку без попередження? Тернопільські податківці зазначили, що перевірка може проводитися на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки. Повний перелік підстав для перевірки дивіться тут.

 

МОЗ підготувало порядок видачі електронних лікарняних
На сайті МОЗ розміщено проєкт наказу «Деякі питання формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність». Його метою є заміна паперових листків непрацездатності їх електронною альтернативою – запровадження медичних висновків про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я та механізму здійснення ФССУ перевірок обґрунтованості їх видачі.

З якої дати вони почнуть діяти та як відстежуватимуть, щоб не було «ліпи» – читайте у коментарі від редакції.

 

Незабаром зʼявиться порядок ведення товарного обліку для ФОП
Обов’язок ведення товарного обліку підприємцями, які застосовують РРО, існував давно. Проте порядку такого обліку встановлено не було. І ось Мінфін розробив та оприлюднив проєкт Порядку обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку.

Якими мають бути первинні документи? Що передбачає порядок ведення товарного обліку?

Протягом якого часу потрібно зберігати первинні документи та форму обліку? Як перевірятимуть ведення товарного обліку податківці? Як заповнюється Форма обліку? Про усе це ми докладно розповіли тут.

 

Це ще не всі зміни, які нам готують…
По-перше, Уряд хоче спростити працевлаштування осіб з інвалідністю. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №5344 щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю, який 31 березня був підтриманий Урядом.

Пропонується, зокрема, підприємствам, установам та організаціям, ФОП за рахунок коштів Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю надавати дотації на створення робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю.

По-друге, нардепи пропонують ще більше пільг бізнесу на час карантину. У Раді зареєстровано законопроєкт №5346, яким  пропонується звільнення від сплати ЄСВ непрацюючих через карантин підприємств та ФОПів, збереження мораторію на податкові перевірки, а також надання права місцевій владі за потреби зменшувати ставки місцевих податків і зборів.

По-третє, Мінекономіки підготувало форми договорів про дистанційну та надомну роботу. Їх містить розроблений ним проєкт наказу «Про затвердження типових форм трудових договорів про надомну та дистанційну роботу».

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за березень – 101,7%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в березні 2021 р. порівняно з лютим 2021 р. становила 1,7%, з початку року – 4,1%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,1%, алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 0,7%, одяг і взуття виросли в ціні на 12,7%, ціни на транспорт зросли на 1,8%.
  2. ПриватБанк вводить кешбек за перекази з картки на картку. Клієнти ПриватБанку отримають гарантований кешбек у розмірі 50 грн за перекази з картки на картку Visa, якщо будуть користуватися карткою для оплати покупок.
  3. Скільки доходу втратить ФСС через звільнення окремих ФОП від ЄСВ у 2021 році? Фонд соціального страхування повідомив, що за розрахунками у 2021 році він прогнозовано недоотримає 745,8 млн гривень частки єдиного внеску через зміни до законодавства щодо звільнення окремих категорій страхувальників від сплати ЄСВ.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»