• Посилання скопійовано

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

20 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у вересні 2021 року

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати - нюанси у вересні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за липень 2021 р. становив 100,1%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації. Тому всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами на рівні липня 2021 року. Як саме треба було індексувати у липні, ми розповідали тут.

Більше про індексацію у вересні (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) Час до школи! Яким буде навчання в умовах карантину?

Постановою головного санітарного лікаря України від 26.08.2021 р. №9 затверджено нові протиепідемічні заходи у закладах освіти на період карантину у зв'язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). У постанові, зокрема, прописані вимоги щодо організації освітнього процесу, до організації харчування, до  транспорту, який перевозить дітей та працівників до закладу освіти, а також до поводження з використаними засобами індивідуального захисту. Про карантинні заходи в дитсадках читайте тут.

 

3) З 1 вересня 2021 року (і на рік) стартує нульове декларування доходів

Нагадаємо, що з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року в Україні буде проводитися одноразове (спеціальне) добровільне декларування. Метою його є пільгове (тобто за меншою ставкою і без штрафів) оподаткування такого майна, якщо не буде доведено, що при його надбанні усі прибуткові податки вже було сплачено. Докладно ми розповідали у своїй аналітиці. 

Декларант, який хоче скористатися  «нульовим декларуванням», має право(!!!) добровільно подати до ДПСУ одноразову (спеціальну) добровільну декларацію (про неї тут). Приклади її заповнення від ДПСУ дивіться у цій новині, а усі новини на тему нульового декларування читайте тут.

 

4) З 1 вересня е-лікарняні мали би стати обов'язковими

З 4 червня по 31 серпня діяв перехідний період, коли листки непрацездатності створювалися як в електронній формі (тими лікарями, які мають відповідні технічні можливості), так і в паперовій формі (якщо можливості скласти е-лікарняний у лікаря не було). Повноцінний запуск Електронного реєстру листків непрацездатності очікувався 1 вересня  2021 року (про це ми писали в нашій аналітиці).

Проте, як ми і зазначали, це лише орієнтовна дата. До цього числа планувалося підключити усіх лікарів по Україні до відповідних інформаційних баз та програмного забезпечення. І ось 31 серпня МОЗ повідомило Суспільному, що повний перехід на електронні лікарняні з 1 вересня не відбудеться. Не всі лікарі опанували систему. У МОЗ підготували наказ про перенесення дати відмови від паперових лікарняних. Орієнтовно це відбудеться 1 жовтня. З усіма новинами на тему е-лікаряних ви можете ознайомитися тут.

 

5) З 1 вересня оформлюємо документи підприємства по-новому

З 01.09.2021 року організаційно-розпорядчі та інші документи (накази, штатний розклад, довідки, службові листи тощо) слід оформлювати по-новому. Але хіба це стосується лише підприємств? Які реквізити тепер є обов’язковими, без яких документ не матиме юридичної сили? Проаналізуємо норми нового стандарту ДСТУ 4163:2020 у цій статті.

 

6) З 1 вересня змінено автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги

1 вересня набрала чинності постанова КМУ від 09.10.2020 р. №927, якою затверджено Положення про автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги. Про це читайте тут.

 

7) З 1 вересня змінюються вимоги до виробництва та обігу мінеральних вод

Наказом Мінекономіки від 12.04.2021 р. №741  затверджено гігієнічні вимоги до виробництва та обігу вод природних мінеральних і вод джерельних, які застосовуються до вод природних мінеральних і вод джерельних, які виробляються, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї.

 

8) Як відбуватиметься обмін інформацією між органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, та органами місцевого самоврядування з 1 вересня?

1 вересня набирає чинності постанова КМУ від 16.06.2021 р. № 627, якою затверджено Порядок обміну інформацією між органами, що контролюють справляння надходжень до бюджету, та органами місцевого самоврядування. Він визначає механізм інформаційної взаємодії між органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, та органами місцевого самоврядування через інформаційно-аналітичну систему управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів "LOGICA" з метою ефективного планування дохідної частини місцевих бюджетів за джерелами надходжень та належного виконання затверджених показників за доходами, а також для організації системи здійснення контролю за сплатою до бюджету обов’язкових платежів. 

 

9) МОН запроваджує електронні свідоцтва про початкову освіту

Міносвіти затвердило Порядок виготовлення, видачі та обліку документів про початкову освіту. Відповідний наказ від 02.07.2021 р. №767 набирає чинності 1 вересня 2021 року. Відтепер документи про освіту видаватимуться на кожному рівні повної загальної середньої освіти. Про це - у новині.

 

10) З 1 вересня видаватимуть біометричні посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту

Постановою КМУ від 21.07.2021 р. №756 передбачено, зокрема, запровадження з 1 вересня 2021 р. зі застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру оформлення і видачу посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, зразок бланка якого затверджено цією постановою, відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

 

11) З 1 вересня діє звіт про рух товарів у вільній митній зоні

Наказом Мінфіну від 30.07.2021 р. №434 затвердив форму звіту про рух товарів у вільній митній зоні. Він набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування ("Офіційний вісник України", №67). Тобто 1 вересня 2021 року.

 

12) З 1 вересня розширено  перелік операцій за рахунками фізосіб для «нульового» декларування 

НБУ постановою від 12.08.2021 р. № 86 вніс зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті. Зокрема, з 1 вересня фізособи, які приймають участь у «нульовому» декларуванні, зможуть зараховувати кошти з поточних рахунків зі спеціальним режимом на поточні рахунки в іноземній та національній валюті. Про це читайте тут.

 

13) З 1 вересня Приватбанк збільшить вартість послуги з інкасації

ПриватБанк зробив заяву про зміну тарифів. Тепер за послуги інкасації ФОПам доведеться платити більше. Нові ціни почнуть діяти уже в вересні 2021 року. Ці зміни в тарифи за послугою «Інкасація» необхідні, як пояснюють в ПриватБанку, через збільшення собівартості операцій.

 

14) З 4 вересня змінився Порядок розрахунку середньої зарплати №100

1 вересня Кабмін ухвалив постанову №917 «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати». Нею викладено у новій редакції абз. 2 та 3 п. 3 Порядку №100. Що саме змінилося? Читайте у новині.

 

15) З 6 вересня діє закон, який звільняє внутрішньо переміщених осіб від наслідків невиконання зобов’язань за кредитами та позиками

Закон №1646-ІХ передбачає, що загальна сума процентів за кредитним договором або договором позики внутрішньо переміщеної особи не може перевищувати суми процентів, нарахованої протягом строку, на який надавався кредит (позика), за мінімальною ставкою, визначеною договором. За неналежне виконання такими особами з числа ВПО зобов'язань за кредитними договорами не нараховується неустойка (штраф, пеня), не настає відповідальність у вигляді сплати суми боргу, не застосовуються інші майнові санкції. Кредитор зобов'язаний здійснити перерахунок заборгованості за кредитом впродовж семи днів після письмового звернення від ВПО. Про це ми писали тут.

 

16) З 6 вересня запрацює закон щодо реалізації арештованого іпотечного майна

Законом №1701-IX створено передумови для посилення прозорості системи реалізації арештованого майна з дотриманням принципу нотаріального засвідчення фактів для надання їм юридичної вірогідності, підвищення ефективності виконання судових рішень, вдосконалення нормативного регулювання, а також усунення суперечностей між чинними актами в частині реалізації активів у межах процедури виконавчого провадження.

 

17) Для переходу на "спрощенку" з ІV кварталу 2021 року - подайте заяву до 15 вересня

Суб’єкти господарювання, які бажають з 1 жовтня поточного року перейти на сплату єдиного податку або змінити групу єдиного податку, повинні подати до Центру обслуговування платників заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування. Граничний термін - 15 вересня. Якщо ж навпаки бажаєте відмовитись від спрощеної системи, то заяву слід подати до 20 вересня.

 

18) З 25 вересня запрацює Бюро економічної безпеки

Бюро економічної безпеки очолив керівник Державної фіскальної служби Вадим Мельник. За його словами, Бюро запрацює 25 вересня і наступного дня після цього Державна фіскальна служба припинить своє існування. Докладно про те, які злочини будуть підслідні бюро, які повноваження будуть мати детективи та про основи їхньої діяльності, читайте у нашій аналітиці. Які кримінальні провадження передадуть в БЕБ та хто отримає право їх звідти забирати? Читайте тут.

 

19) До 30 вересня (включно) в Україні карантин

14 серпня офіційно опублікована та набрала чинності Постанова №855. Нею Кабмін продовжив карантин в Україні до 1 жовтня 2021 року. Які обмеження діють в цей період - ми писали тут. Велика ймовірність, що карантин буде продовжено й надалі (про це повідомимо додатково).

 

20) 30 вересня - граничний термін подання Звіту про контрольовані операції та Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2020 рік

За оновленим пп. 39.4.2 ПКУ платники податку на прибуток, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, не тільки Звіт про контрольовані операції, а й повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Про нюанси подання повідомлення читайте тут, а як заповнювати звіт - ось тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»