• Посилання скопійовано

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Січень - це, як завжди, маса важливих новин та змін. Нові бюджетні рахунки; зміна мінімальної зарплати та усіх показників з нею пов'язаних, зміни до ПКУ.... А ще ж підготовка до подання звітності за IV квартал та 2021 рік. Якщо за усім цим ви раптом пропустили щось важливе і цікаве – тепер зможете надолужити

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

1) Рахунки з ЄСВ на 2022 рік залишаються незмінними для всіх областей та м. Києва

47 тис. переглядів

31 грудня ДПС розмістила рахунки для сплати податків та зборів на 2022 рік. Але реєстр рахунків з ЄСВ не оновлювався. Відповідно у 2022 році продовжують діяти рахунки 2021 року.

 

2) З 5 січня діє нова форма повідомлення про прийняття на роботу

35 тис. переглядів

Завдяки змінам від Уряду Порядок №413 тепер містить окремі правила для подання повідомлення про прийняття на роботу за гіг-контрактами. До того ж КМУ оновив форму повідомлення про прийняття на роботу. Вона почала діяти з 5 січня

 

3) За якими податками змінилися рахунки у 2022 році?

32 тис. переглядів

Податківці розповіли, яких податків стосується оновлення рахунків. Зокрема, з 1 січня ПДФО, ВЗ, ПДВ, податок на прибуток, акциз, екоподаток та ренту потрібно сплачувати за новими реквізитами, а рахунки з ЄСВ залишилися незмінними. Зауважимо, що з ПДФО не для всіх областей могли змінитися рахунки, але краще перевірити.

 

4) Що нас чекає у січні: 50 змін та подій

31 тис. переглядів

Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму; змінені правила роботи з РРО; оновлена форма №20-ОПП та інші зміни в обліку платників податків тощо. Загалом 50 змін та подій, які відбулися у січні.

 

5) Список професій для обов'язкового військового обліку жінок суттєво скорочують (Вже є проєкт!)

27 тис. переглядів

Міністерство оборони України розробило нову редакцію наказу про взяття на військовий облік жінок. Зокрема, список професій для військового обліку буде скорочений з 35 до 14 спеціальностей та 6 професій.

 

6) Кому з «єдинників» не потрібно вести товарний облік: офіційний лист ДПСУ

25 тис. переглядів

ДПСУ навела перелік фізосіб-«єдинників», які під час здійснення своєї діяльності звільнені від ведення обліку товарних запасів та необхідності наявності підтвердних первинних документів.

 

7) Податкова реформа-2022: що змінилося з 1 січня?

23 тис. переглядів

1 січня 2022 року набрали чинності більшість норм Закону №1914-XI (законопроєкт №5600). Що і для кого змінилося? Читайте у 13 статтях від редакції (і ще двох – від податківців).

 

8) Перше подання єдиної звітності за 2021 рік «єдинниками» І та ІІ груп: як та коли? 

23 тис. переглядів

За якою формою звітувати за 2021 рік? Який формат слід обрати для звітування? Чи будуть штрафи за помилки або несвоєчасне звітування? Як заповнювати розділи декларації? Як заповнити додаток 1 щодо ЄСВ? Про це ми розповіли в аналітиці від редакції.

 

9) Чи треба з 5 січня повідомляти ДПС про роботу фізосіб за договором ЦПХ: роз'яснює Держпраці

23 тис. переглядів

За роз'ясненням Держпраці, тільки роботодавець – резидент "Дія. Сіті" повідомляє ДПС про залучення фахівця на умовах цивільно-правового договору.

 

10) Єдиний зарплатний податок та заборона роботи ФОПів ІІІ групи з юрособами: новація від Гетманцева

23 тис. переглядів

За позицією Гетманцева, фізособам-підприємцям на третій групі єдиного податку заборонять виконувати функції найманих робітників у компаніях під виглядом надання послуг. Це має статися паралельно із впровадженням єдиного зарплатного податку.

 

11) Увага! З серпня 2022 року е-ТТН стануть обов'язковими

21 тис. переглядів

Початок тестової експлуатації системи е-ТТН заплановано на квітень 2022 року. А перехід на обов’язкове використання е-ТТН - на серпень 2022 року.

 

12)  Держстат доповнив перелік звітів, які можна буде подавати в електронному вигляді у 2022 році

21 тис. переглядів

Держстат доповнив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році. Тепер їх 88 (першочергово було 22).

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»