• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 – 22 травня

Воєнний стан та мобілізацію продовжено до 23 серпня; скасовано держрегулювання цін на паливо; оновлено перелік зон бойових дій та окупованих територій; а також змінено обмеження в роботі на валютному ринку. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16 – 22 травня

Воєнний стан та мобілізацію продовжать ще на 3 місяці
На жаль, війна триває надалі. З огляду на це, 18 травня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт №7389. За ним строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05:30 25 травня 2022 року строком на 90 діб.

Крім того, відповідно до Указу Президента, також продовжена мобілізація після 25 травня ще на 90 днів.

22 травня Рада підтримала законопроєкт про продовження воєнного стану. Таким чином, воєнний стан та мобілізація триватимуть до 23 серпня 2022 року.

 

Мінреінтеграції знову оновило перелік зон бойових дій та окупованих територій
Наказом від 11.05.2022 р. №89 Мінреінтеграції затвердило оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам (ВПО) будуть здійснюватися виплати. Нагадуємо, перелік не є фіксованим документом – він регулярно актуалізується.

Станом на 09.05.2022 року в оновлений перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), додано дві громади в Миколаївській, одна в Дніпропетровській та 11 в Запорізькій областях.

Загалом до переліку ввійшли 7 областей. Це територіальні громади Дніпропетровської (3 громади), Донецької (66 громад), Запорізької (61 громада), Луганської (37 громад), Миколаївської (20 громад), Харківської (51 громада) та Херсонської (49 громад) областей.

 

З 20 травня скасовано держрегулювання цін на бензин та дизпаливо
17 травня Уряд призупинив державне регулювання цін на моторне паливо. З операторами ринку тоді була досягнута домовленість про максимальну вартість бензину і дизельного палива на АЗС.

Постановою Кабміну від 17.05.2022 р. №594 зупинено дію п. 41-4 «карантинної» Постанови №1236. Нагадаємо, за ним на період дії карантину граничний рівень торговельної надбавки встановлено у розмірі:

  • не більше 7 грн з урахуванням ПДВ, що нараховується до середньої вартості 1 літра дизельного палива;
  • не більше 6,50 грн з урахуванням ПДВ, що нараховується до середньої вартості 1 літра бензинів автомобільних.

При цьому передбачалося, що такі середні ціни будуть переглядатися та щомісяця наводитись на офіційному вебсайті Мінекономіки до 3, 13 і 23 числа.

Але завдяки Постанові №594 ці норми вже не діють. А отже, оператори пального мають право самостійно встановлювати вартість бензину та дизпалива.

 

Подання звітності та сплата податків під час війни: що змінилося?
Нагадаємо, що 12 травня ВРУ прийняла законопроєкт №7360, який вже підписано головою ВРУ і передано на підпис Президенту.

Про ПДВ-зміни, які принесе новий закон, ми вже розповіли тут.
А як цей закон змінить ситуацію щодо порушення строків подання звітності до ДПС та порушення строків сплати податків? Про це читайте у свіжій статті від редакції.

 

Якщо війна затягнеться, доведеться підвищувати податки, – Марченко
Якщо війна Росії проти України затягнеться на три-чотири місяці, то доведеться підвищувати податки. Також українців чекає скорочення витрат і можлива хвиля націоналізації. Про повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Згодом цю заяву прокоментував нардеп Я. Железняк. На його думку, масштабно підвищувати податки неможливо. По-перше, це не спрацює, бізнес поїде. А по-друге, Рада не проголосує.

Дрібними ж підняттями тільки всіх розсердять. Тож скоріш за все рівень оподаткування залишиться в нинішньому статусі.

 

На які рахунки сплачувати єдиний податок за ставкою 2%?
Чернівецькі податківці наголосили, що відповідно до ст. 10 ПКУ єдиний податок належить до місцевих податків. На підставі цього було вказано, що сплачувати податкові зобов'язання з єдиного податку третьої групи за ставкою 2% доходу слід буде на відповідні рахунки місцевих бюджетів.

Що це означає на практиці? Читайте у коментарі від редакції.

 

Нюанси застосування нових правил сплати акцизу з тютюну
ДПСУ нагадує, що з 30 квітня діє Закон №2218-IX, яким змінено дату введення в дію змін до БКУ щодо впровадження порядку зарахування до місцевих бюджетів 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, який сплачується їх імпортерами й виробниками. З огляду на це, податківці розповіли:

  • з якої дати акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, та рідин, що використовуються в електронних сигаретах сплачують виробники та імпортери таких товарів, та до якої дати акцизний податок сплачується суб’єктами роздрібної торгівлі. Про це тут;
  • при роздрібній торгівлі тютюновими виробами, виробленими після 1 квітня 2022 року, а також рідинами для е-сигарет, з 1 травня у розрахунковому документі (рядок 22) не відображається такий реквізит як «Акцизний податок» за цими товарами;
  • при визначенні ціни, за якою роздрібні торговці здійснюють продаж тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, необхідно враховувати 5-відсотковий акцизний податок з реалізації таких підакцизних товарів.

Також ДПС просить для забезпечення отримання місцевими бюджетами належних сум акцизу з роздрібного продажу тютюну та запобігання виникненню зайвих підстав для фактичних перевірок правильно заповнювати реквізити розрахункових документів та реєстраційних даних.

 

Що ще нового розповіла ДПС?

  1. ОЗ вилучено на користь військової адміністрації: які наслідки з податку на прибуток? Платник податку у разі примусового вилучення основних засобів під час дії воєнного стану на користь військової адміністрації здійснює коригування фінансового результату на податкові різниці, як при продажу ОЗ.
  2. Як формувати витрати за 2022 рік у разі перебування на спецгрупі тільки 2 квартали? Витрати, визнані такими платниками у складі фінансового результату, за періоди перебування на сплаті єдиного податку за ставкою 2% не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток за звітний рік.
  3. ФОП на спецгрупі отримав дохід понад граничну суму для ІІ або ІІІ груп: чи буде застосована ставка ЄП 15%? Дохід на спецгрупі ЄП оподатковується виключно за ставкою єдиного податку у розмірі 2% доходу. Тобто ставка у розмірі 15% до вказаного доходу не застосовується.

 

Готуємося до компенсації збитків за зруйноване майно та ОЗ
Бізнес зазнав значних втрат через війну. Йдеться не лише про знищення нерухомості чи рухомого майна, а й про збитки від припинення діяльності, механізм компенсації яких розробляється.

Як приготуватися до вимог про компенсацію? Поради юриста читайте тут.

 

До уваги роботодавців! Нові роз’яснення щодо роботи в час війни

  1. Працівника поранено або загинув внаслідок бойових дій: які наслідки для роботодавця? Нещасні випадки, які трапляються з працівниками під час виконання ними трудових обов’язків в результаті ведення бойових дій, незалежно від наявності впливу небезпечних, шкідливих або інших виробничих факторів, підлягають розслідуванню. На цьому наголосила Держпраці.
  2. Як зберігати трудові книжки працівників під час війни? Жодних особливих умов зберігання трудових книжок працівників правовий режим воєнного стану не визначає. Тобто зберігати трудові книжки працівників має підприємство. Видавати трудову книжку потрібно обов’язково лише при звільненні працівників. Поради юриста читайте тут.
  3. Чи можливе звільнення зі застосуванням засобів дистанційного зв’язку? За відсутності попередньої згоди сторін трудових правовідносин на обмін офіційними е-документами, ці документи мають подаватися у паперовій формі, адже подання заяви в е-формі не дає можливості іншій стороні встановити справжнє волевиявлення заявника.
  4. Призупинення трудового договору: як бути з мобілізованим працівником?  Мінекономіки в свіжому листі зазначило, що призупинення трудового договору з мобілізованим працівником можливе. Але все рівно за таким працівником зберігається середній заробіток.

 

Держстат оновив форми №1-ПВ та ще три статзвіти
Наказом від 12.05.2022 р. №87 Держстат оновив форми звітів з праці: №1-ПВ (місячна) та №1-ПВ (квартальна). Звітувати за новими формами слід буде відповідно за січень 2023 року (місячна форма) та за І квартал 2023 року (квартальна форма).

Термін подання звітів – не пізніше 7-го числа місяця, наступного за звітним періодом. Подають його юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб територіальному підрозділу Держстату.

Також оновлено ще три форми статзвітів: №1-КЗР (річна), №1-заборгованість (ЖКГ) (квартальна) та №14-ЗЕЗ (квартальна). Усіх їх треба буде подавати у 2023 році.

 

Увага! Нацбанк змінив правила роботи на валютному ринку
Як повідомили в НБУ, з 21 травня скасовуються:

  • обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам;
  • обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують з рахунків клієнтів кошти в гривні, якщо клієнти розраховуються гривневими картками за кордоном.

Раніше курси за відповідними операціями не мали відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Крім того, Нацбанк тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тис. грн в еквіваленті (зі 100 тис. грн, як було досі).

Проте громадяни і надалі зможуть знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тис. грн.

Зміни також не стосуються використання платіжних карток за кордоном для розрахунків з метою оплати вартості товарів, робіт та послуг – більшість з них можна й надалі здійснювати без обмежень.

 

Інші новини

  1. Бізнес просить Зеленського звільнити Гетманцева. Представники українського бізнесу звернулися до Президента з проханням усунути з посади голову податкового комітету ВРУ Гетманцева через зміни до ПКУ, які погіршують життя, призводять до жорсткішого держрегулювання та придушення підприємницької ініціативи.
  2. В Україні відновлено програму оренди державного майна з пільгами та знижками на час воєнного стану. За словами в.о. голови Фонду держмайна Ольги Батової, знижки отримають орендарі на всій території України, дія постанови охоплює весь період з початку запровадження воєнного стану.
  3. Уряд пропонує не штрафувати за порушення строків оприлюднення фінзвітності. Д. Шмигаль зареєстрував у ВРУ законопроєкт №7378 щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану.
  4. Військово-транспортний обов’язок: як вилучається транспорт під час війни? Під час війни та мобілізації підприємства, установи, організації та громадяни залучаються до виконання військово-транспортного обов’язку. Що це за обов’язок, читайте тут.

На вебінарі будуть розглянуті питання:

  • Як оформити мобілізацію працівника в програмах BAS (військовий облік: оформлюємо мобілізацію працівника)
  • Простій на підприємстві: як оформити та оплатит
  • Електронний документообіг – ближче ніж ви думаєте. Порівняння програмних продуктів для ЕДО
  • Як оформити загибель урожаю та падіж худоби (пропав врожай, падіж худоби: як коректно відобразити втрати в обліку) – для агробізнесу

Ми поділимося знаннями та практикою відображення операцій в програмах BAS та відповімо на ваші питання.

Участь БЕЗКОШТОВНА . РЕЄСТРУЙТЕСЯ  http://surl.li/cagad


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»