• Посилання скопійовано

Що почитати у липні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

Що почитати у липні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

1Оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

83 тис. переглядів

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Згідно з оновленням від 07.06.2023 р. у частині територій активних бойових дій додано сел. Новоселівське Коломийчиської сільської територіальної громади Луганської області з 01.05.2023 р. А у розділі "Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України" уточнено, що дата окупації завершена 01.05.2023 р.

 

2) З 1 липня почали діяти нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

52 тис. переглядів

До 30 червня можна було заповнювати платіжки за старими правилами. Але з 1 липня у реквізиті «Призначення платежу» треба зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (у більшості випадків - 101) та наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їхньої сплати.

 

3) Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС

37 тис. переглядів

Ще 12 червня стало відомо, що скасування мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами з 1 липня не відбудеться. І ось 30 червня  ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №8401. Набрання чинності відбудеться 1 серпня 2023 року. Тож з 1 серпня буде скасовано воєнні податкові пільги та спецгрупу ЄП. До того ж розпочнуться перевірки ДПС, але не для всіх. Але наразі його підписання заблоковано.

  

4) З 8 липня блокувати ПН будуть за новим порядком

22 тис. переглядів

Уряд запровадив автоматичне розблокування ПН та РК у разі прийняття рішення про врахування ТПП за виконання певних умов. 8 червня Постанову №574 опубліковано в "Урядовому курʼєрі". Але її норми, крім окремої, почнуть діяти тільки з 8 липня.

 

5) З 5 червня банки щотижня доповідатимуть НБУ про карткові операції своїх клієнтів: правда чи ні?

22 тис. переглядів

В інтернеті зʼявився лист НБУ щодо щотижневої інформацію банків до НБУ про безготівкові платежі своїх клієнтів в інтернеті за попередній тиждень. НБУ надав відповідь щодо цього листа: ці дані не стосуються персональних даних та перерахувань фізосіб.

 

6) Які документи повинен мати «єдинник» під час перевірки ДПС?

19 тис. переглядів

Які документи повинен мати ФОП — платник ЄП ІІ групи, який не застосовує РРО, під час податкової перевірки на місці реалізації товарів? Скільки років їх зберігати? Читайте у статті від юриста редакції.

 

7) Увага! Щомісячна окрема звітність та сплата з ЄСВ до ПФУ: новий законопроєкт

17 тис. переглядів

Законопроєктом від ПФУ пропонується, що сплата ЄСВ здійснюватиметься страхувальниками на рахунки територіальних органів ПФУ, а подання щомісячної звітності з ЄСВ – через вебпортал е-послуг ПФУ. Також за ним ФОПи повинні сплачуватимуть ЄСВ щомісяця.

 

8) Мінфін затвердив нову форму авансового звіту та порядок його заповнення

16 тис. переглядів

Хоча змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні почали діяти ще з 1 квітня, форму авансового звіту Мінфін оновив тільки тепер. Зокрема, удосконалено форму Звіту для його складання в е-формі.

 

9) Що змінилося у червні?

13 тис. переглядів

На початку червня ми традиційно розповіли про важливі зміни та події, які очікували українців протягом місяця. Серед них - зміни у порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, останній день для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ тощо. Про новації липня читайте тут.

 

10) ДПС знов оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік

11 тис. переглядів

Попри війну та поки що діючий мораторій на планові перевірки податківці оприлюднили оновлений план-графік перевірок на 2023 рік. За ним цього року планують провести 3683 перевірок.

 

11) Розширено список тих, хто підлягає мобілізації

10 тис. переглядів

29 червня ВРУ посилила правила, згідно з якими військовозобов'язаним надається відстрочка від мобілізації. Норму було проголосовано у законопроєкті №9342 про доплати та відпустки для військових. 30 червня вже підписано Закон.

 

12) Карантин через COVID-19 завершено 1 липня

7 тис. переглядів

30 червня набрала чинності Постанова №651 щодо завершення дії карантину через COVID-19 та режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу з 1 липня 2023 року.  Які наслідки це має для підприємств та ФОПів – читайте у статті від редакції.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»