• Посилання скопійовано

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Війна триває... А отже, й далі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Що почитати у жовтні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

1) Як рахувати компенсацію за невикористані відпустки з 12 вересня?

79 тис. переглядів

12 вересня була опублікована і набрала чинності постанова КМУ від 08.09.2023 №957. Нею внесено зміни щодо порядку розрахунку середньої зарплати для компенсації за невикористані відпустки. Докладно про них ми розповіли у статті від редакції.

 

2) Які безготівкові платежі потрібно реєструвати через РРО?

22 тис. переглядів

У цій статті ми розповіли, які безготівкові платежі відповідають визначенню розрахункової операції, а отже, повинні реєструватися через РРО.

 

3) Нові правила нарахування компенсації за відпустки: офіційні подробиці від Мінекономіки

19   тис. переглядів

За розʼясненням Мінекономіки, середня зарплата для виплати компенсації за невикористані відпустки до 31 грудня 2023 року обчислюється з виплат за фактичний час роботи у 2023 році, що передують місяцю такої виплати, починаючи з 1 січня 2023 року.

 

4) Що буде за незберігання первинних документів ФОПом?

17   тис. переглядів

Первинні документи зберігаються не менше ніж 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої вони використовуються. За незберігання до ФОПа може бути застосовано штраф у 1020 грн.

 

5) Хто з жінок з 1 жовтня буде зобовʼязаний стати на військовий облік?

14 тис. переглядів

Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти і здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік. Що потрібно буде робити роботодавцям стосовно появи нових військовозобов’язаних жінок? Яку відповідальність передбачено за порушення правил військового обліку? Читайте у статті від редакції.

 

6) З 30 вересня запрацював оновлений порядок прийняття рішень комісією ДПС щодо заблокованих ПН/РК

13 тис. переглядів

Мінфін вніс зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН та РК в ЄРПН. Передбачено, що рішення комісії регіонального рівня про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН надсилатимуть в е-формі. Зміни діють з 30 вересня.

 

7) Раді пропонують скасувати обовʼязок ведення товарного обліку запасів для всіх ФОПів

12 тис. переглядів

Законопроєктом №10028 пропонується скасувати для всіх фізосіб-підприємців обов’язок вести облік товарних запасів і здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

 

8) ДПСУ знову оновила план-графік перевірок на 2023 рік

11 тис. переглядів

Цього разу оновлення торкнулося лише розділів I та II, які стосуються перевірок юросіб, фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. Так, у 2023 році планують провести 1080 таких перевірок.

 

9) Скасування мораторію на всі перевірки ДПС з 1 жовтня: зареєстровано законопроєкт

11 тис. переглядів

За зареєстрованим законопроєктом №10016, з 1 жовтня 2023 року планувалося відновити проведення планових та позапланових перевірок ДПС, проведення яких було заборонено до припинення воєнного стану. Зауважимо, що, на думку Д. Гетманцева, цей законопроєкт, найімовірніше, буде прийнятий з 1 листопада цього року.

 

10) Хто і коли повинен видавати покупцеві фіскальний касовий чек?

11   тис. переглядів

Вирішуючи питання про те, чи потрібен йому РРО/ПРРО, бізнес повинен з’ясувати головне: хто і коли зобов’язаний видавати покупцеві фіскальний чек? Про це читайте у статті.

 

11) Гетманцев анонсував перехід на польську модель оподаткування ФОПів

11 тис. переглядів

Польська модель оподаткування ФОПів передбачає більший ліміт за операціями (2 млн євро проти 7,8 млн грн) та різні ставки податку для різних видів діяльності (торгівля – 3%, послуги – 12-20%).

 

12) Перевірки РРО-операцій з 1 жовтня: до чого та як готуватися?

9 тис. переглядів

До кого насамперед завітає ДПС із перевірками? Коли потрібно застосовувати РРО, а коли – ні? Які штрафи діють щодо порушень правил роботи з РРО? Як застосовуватимуться штрафи? Ми розповіли в аналітиці від редакції.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»