• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 - 7 липня

Сервіс щодо інформування про рух працівників; інструкція генерації копії військово-облікового документа в «Резерв+»; як критично важливим підприємствам забронювати працівників; а влада планує відмовитися від підвищення МЗП та соцвиплат на 2025 – 2027 роки

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 - 7 липня

Увага! ПФУ реалізував сервіс щодо інформування про рух працівників

На виконання Постанови Уряду №650 ПФУ забезпечено інформаційну взаємодію між реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Відтепер роботодавці в особистому кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ мають можливість у режимі реального часу подавати відомості про прийняття працівника на роботу, його переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, тимчасове припинення / відновлення дії трудового договору.

Для подання відомостей через кабінет страхувальника пункт меню «Комунікації з ПФУ» доповнено опцією «Відомості про трудові відносини (оперативне подання інформації)» / «Повідомлення про зміни в трудових відносинах».

 

Бронювання працівників: що ще нового?

Мінекономіки нагадало, що на час ВС для забезпечення безперебійної роботи органів державної влади та місцевого самоврядування, а також критично важливих підприємств Уряд запровадив систему бронювання. Докладніше про порядок дій для бронювання – у новині.

Тим часом бізнес визначив головні недоліки бронювання військовозобов’язаних за новими правилами. Зокрема, порядок бронювання не регламентує процедуру продовження терміну бронювання. Така ситуація призводить до двозначного трактування положень Порядку бронювання і складних бюрократичних процедур.

А у ВРУ, своєю чергою, зареєстровано ще два законопроєкти щодо бронювання військовозобов'язаних. Зокрема, пропонується дозволити бронювання працівників, за яких сплачують ЄСВ у розмірі, більшому за еквівалент п’яти мінімальних заробітних плат (40 000 грн).

 

Генерація копії військово-облікового документа в «Резерв+»: інструкція від Міноборони

З 18 червня військово-обліковий документ у Резерв+ отримав таку саму юридичну силу, як і паперовий військовий квиток чи тимчасове посвідчення. Фахівці Міноборони розповіли, що копію військово-облікового документа можна за кілька кліків згенерувати у застосунку Резерв+:

  • першим кроком слід увійти до застосунку й оновити дані;
  • далі користувач отримає документ із QR-кодом;
  • після цього потрібно натиснути три крапки біля документа;
  • обрати «Завантажити PDF»;
  • зберегти PDF-файл.

 

Бюджетна декларація на 2025 – 2027 роки: що готує влада?

Уряд постановою від 28.06.2024 №751 схвалив Бюджетну декларацію на 2025 – 2027 роки. Згідно з нею:

  • розмір мінімальної заробітної плати становитиме 8000 грн, що забезпечить досягнутий рівень гарантії з урахуванням значного підвищення у 2024 році;
  • прогнозні розміри прожиткового мінімуму та рівня забезпечення прожиткового мінімуму на 2025 – 2027 роки планується на рівні 2024 року. Тобто прожитковий мінімум для працездатних – 3028 грн;
  • одним із пріоритетів податкової політики у короткостроковій перспективі стане розширення поточної бази оподаткування ВЗ (перегляд розміру збору, кола його платників, бази та об’єктів оподаткування);
  • заплановано також реформи ДПС та ДМС. Зокрема, реформи ДПС будуть зосереджені на зміцненні суспільної довіри до служби та розвитку сучасних практик управління комплаєнс-ризиками.

 

П’ять свіжих роз’яснень ДПС

  1. Як заповнювати поле «Із строком розгляду скарги ознайомлений (ознайомлена)» скарги щодо заблокованих ПН? Поле «Із строком розгляду скарги ознайомлений (ознайомлена)» є інформативним, тому платник у кожній із клітинок робить позначку, що засвідчує факт його ознайомлення із термінами, протягом яких він має отримати рішення про розгляд скарги.
  2. Відсутні дані для заповнення додатків до декларації з прибутку: чи подавати їх? Якщо будь-який рядок декларації або додатка до декларації не заповнюється через відсутність показників, то у разі подання декларації у паперовому вигляді такий рядок прокреслюється, в електронному вигляді – не заповнюється.
  3. Виправлено ІПН покупця у ПН: чи зазначати таку операцію в декларації з ПДВ? РК та друга ПН щодо виправлення ІПН покупця не впливають на визначене ПЗ. Тому таке коригування відображенню безпосередньо у декларації з ПДВ не підлягає.
  4. Що таке електронна копія фіскального звітного чека? Е-копія фіскального звітного чека – це ідентична копія (у формі електронних даних) фіскального звітного чека, створеного реєстратором розрахункових операцій. Більше читайте тут.
  5. В які строки ДПС може накласти адмінштраф за порушення правил готівкових розрахунків? За порушення порядку проведення готівкових розрахунків адмінштраф може бути накладено ДПС на посадових осіб юрособи та ФОПів не пізніше ніж через два місяці з дня вчинення правопорушення.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності». Податківці оновили «Єдине вікно» до версії 1.32.8.0 станом на 27.06.2024. Додано оновлені форми декларації з податку на прибуток, а також Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.
  2. Декларація з рентної плати зміниться. ДПСУ оприлюднила проєкт змін до декларації з рентної плати. Зокрема, декларацію буде доповнено новими додатками 17 «Кодифікатор видів спеціального використання лісових ресурсів» та 18 «Перелік видів користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин».

 

До уваги роботодавців!

  1. До 10 липня не забудьте відзвітувати щодо заброньованих працівників! Нагадуємо, що до 10 липня (ця середа) підприємства мають подати органу державної влади, іншому державному органу, органу місцевого самоврядування звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 липня. Якщо немає заброньованих працівників, – звіт не подається!
  2. Премія за квартал або півроку: які наслідки для розрахунку лікарняних та відпускних? Якщо премію нараховують місяць у місяць, то питань, як правило, не виникає. А от якщо її нараховано за попередні кілька місяців? Як такі нарахування впливатимуть на розрахунок лікарняних, відпусткових або компенсації за невикористані відпустки? Читайте у цій статті.
  3. Працівника викликають до ТЦК: які дії роботодавця? Як діяти керівникам підприємств у разі отримання виклику до ТЦК (повістки)? За що вони відповідають та які санкції до них можуть бути застосовані? Про це – в аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  1. Голова НБУ підтвердив плани щодо запровадження лімітів для карткових переказів. За словами Пишного, Національний банк України запровадить обмеження для переказу з картки на картку. Зараз проводяться обговорення цього питання з волонтерами.
  2. Замість КУпАП – Кодекс України про адміністративні проступки. У ВРУ зареєстровано проєкт Кодексу про адміністративні проступки, яким хочуть замінити КУпАП. Ним передбачено новації в адмінвідповідальності посадових осіб, зміна підходів до визначення вини, розмежування кримінальних та адміністративних правопорушень тощо.
  3. Що ще почитати у липні? На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за червень.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»