• Посилання скопійовано

Індексація зарплати – у роз’ясненнях від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики видало кілька листів, у яких роз’яснило нюанси індексації заробітної плати у різних випадках

Індексація зарплати – у роз’ясненнях від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики видало кілька листів, у яких роз’яснило нюанси індексації заробітної плати у різних випадках. Зокрема:

1) У разі  роботи на двох посадах (лист від 25.12.2014 р. № 289/10/136-14).

Якщо працівник працює на 0,5 ставки за однією посадою та на 0,25 ставки за іншою, інший працівник на 0,75 ставки за однією посадою та на 0,25 ставки за іншою, то сума індексації визначається за кожною посадою окремо пропорційно відпрацьованому часу.

Наприклад, якщо працівник має педагогічне навантаження 9 годин як учитель та 4,5 години як керівник гуртка, то грошовий дохід такого працівника індексується окремо за кожною посадою пропорційно відпрацьованим годинам.

2) При встановленні надбавки за вислугу років (лист від 12.12.2014 р. № 288/10/136-14)

Надбавки, які не мають разового характеру і передбачені чинним законодавством, є об'єктами індексації і збільшення їх розміру впливає на визначення базового місяця.

У випадку встановлення працівнику надбавки за вислугу років, базовий місяць при проведенні індексації змінюється, якщо таку надбавку встановлено вперше, або відбувається підвищення відсотка надбавки.

3) При виплаті доплати за роботу в нічний час (лист від 09.12.2014 р. № 285/10/136-14)

Якщо посадовий оклад не підвищується, а відбувається збільшення доплати за роботу в нічний час за рахунок кількості відпрацьованих нічних годин, то при такому збільшенні заробітної плати базовий місяць при проведенні індексації не змінюється.

Наприклад, якщо у жовтні 2014 року у працівника збільшився посадовий оклад, то при визначенні у жовтні фіксованої величини суми індексації, порівняння суми підвищення заробітної плати із сумою індексації має здійснюватися виходячи з умов жовтня.

Тобто порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації має здійснюватися виходячи із заробітної плати жовтня до її підвищення (при посадовому окладі до підвищення - 1218 грн) та заробітної плати жовтня після її підвищення (при посадовому окладі - 1243 грн).

4) Нюанси індексація зарплати педагогічних працівників (лист від 11.12.2014 р. № 286/10/136-14):

 - доплати, які не мають разового характеру і передбачені чинним законодавством, є об'єктами індексації і збільшення їх розміру впливає на визначення базового місяця. Тобто якщо працівнику встановлено доплату за перевірку зошитів, за завідування кабінетом або за класне керівництво і ця доплата не має разового характеру виплати, то це впливає на визначення базового місяця при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації;

- особі, яка працює за сумісництвом, видається на її вимогу довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу. На підставі цієї довідки провадиться індексація доходів від роботи за сумісництвом у межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи. Аналогічно індексуються доходи, які одержують громадяни на умовах погодинної оплати праці поза основним місцем роботи. При цьому загальний дохід, який підлягає індексації, не має перевищувати розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. При цьому у листі Мінсоцполітики наводить конкретні приклади;

- якщо викладач працює із неповним навантаженням, сума індексації визначається із розрахунку повного робочого часу в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»