• Посилання скопійовано

Розраховуємо компенсацію за відпустку, якщо працівник знаходився у відпустці для догляду за дитиною

Якщо протягом розрахункового періоду працівник знаходився у відпустці для догляду за дитиною, то середня зарплата розраховується виходячи з установленої по його посаді тарифної ставки чи посадового окладу

Розраховуємо компенсацію за відпустку, якщо працівник знаходився у відпустці для догляду за дитиною

Мінсоцполітики у листі від 08.04.2016 р. №383/13/84-16 нагадує, що компенсації за невикористану відпустку провадиться згідно з нормами Порядку №100.

Так, згідно з п. 2 Порядку №100, обчислення середньої зарплати для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.

Якщо протягом розрахункового періоду (12 календарних місяців) працівник не мав заробітку не зі своєї вини, зокрема знаходився у відпустці по догляду за дитиною, то середня заробітна плата розраховується виходячи з установленої по його посаді у штатному розписі на момент проведення розрахунку тарифної ставки чи посадового (місячного) окладу (без урахування доплат, надбавок, премій тощо).

Відповідно до пункту 7 Порядку №100 середня заробітна плата для нарахування компенсації за невикористані дні відпустки обчислюється шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед місяцем нарахування компенсації (місяцем звільнення) 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Розглянемо нарахування компенсації за дні невикористаної відпустки на прикладі.

Приклад: Працівниця перебувала у відпустці по догляду за дитиною до трьох років з 20 лютого 2014 року. 01.06.2016 р. вона вирішила звільнитися. Її посадовий оклад станом на 01.06.2016 р. становить 4000 грн. Працівниці належить виплатити компенсацію за 20 днів невикористаної щорічної відпустки. 

Розрахунок компенсації потрібно провести так: 

1) розраховуємо фактичний заробіток працівниці за 12 місяців розрахункового періоду (з 01.06.2015 р. до 31.05.2016 р. включно) 48000 грн = (4000 грн х 12 календарних місяців); 

2) визначаємо кількість календарних днів, на які потрібно поділити отриманий фактичний заробіток працівниці: 357 к. д. = 366 к. д. - 9 святкових і неробочих днів; 

3) розраховуємо середньоденну заробітну плату: 134,45 грн = 48000 грн÷357 к. д.; 

4) сума нарахованої компенсації за дні невикористаної відпустки становить 2689,00 грн = 134,45 грн х 20 к. д. 

******

Що ще можна прочитати про відпустки?

Аналітика від Дт-Кт: додаткові відпустки для працівників з дітьми>>

Мінсоцполітики про нюанси використання відпустки на "дітей">>

- Довідник “Відпустки: читаємо, нараховуємо, відпочиваємо!” >>>

Спецвипуск “Всі види відпусток” >>>

 - Усі новини на тему >>

Все, що цікавить про відпустки, можна дізнатися на вебінарі від редакції, який буде проведений сьогодні, 14 червня, о 15.00. Дізнатись більше та зареєстуватись >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»